Имате ли право на част от сумата от 725 милиона долара за уреждане на спорове от Facebook?

Технологичният гигант Meta, компанията майка на Facebook, постигна споразумение с ищците по колективен иск, който в момента се разглежда в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния. Искът е подаден след скандала с Cambridge Analytica, който разтърси социалната платформа преди пет години. Фирмата за политически консултации се възползва от пропуск и използва приложение за провеждане на тестове, за да получи достъп до личната информация на над 80 милиона потребители на Facebook, пребиваващи в САЩ. В резултат на това приблизително 85 млн. души имат право да участват и потенциално да се класират за част от споразумението на стойност 725 млн. долара.

Компанията за социални медии отрича да е извършила каквото и да било нарушение, но се съгласява да изплати еднократната сума на потребителите, намиращи се в САЩ, които са били засегнати от скандала и са използвали социалната платформа в някакъв момент през последните петнадесет години. Всички потребители на Facebook в САЩ между 24 май 2007 г. и 22 декември 2022 г. имат право да участват в колективния иск. Хората, които не подадат иск, няма да получат никакви пари, така че всеки, който се интересува от участие, трябва да подаде иск на адрес https://www.facebookuserprivacysettlement.com/. Отделните потребители на Facebook могат да получат само едно плащане на човек, дори ако ищецът е имал няколко профила през годините.

Подаването на искане е лесно и се състои в попълване на общи въпроси като име, адрес и данни за контакт. Ищците трябва да отговорят и на няколко основни въпроса и да включат имейли, потребителски имена и телефонни номера, свързани с акаунта. Участниците в колективните искове трябва също така да изберат начина, по който желаят да получат своя дял от уреждането на спора – възможностите включват PayPal, Venmo, Zelle, MasterCard и директен депозит чрез ACH. Засегнатите потребители на Facebook разполагат с още няколко месеца, за да подадат иск, тъй като крайният срок за окончателно подаване на документи е 25 август 2023 г.

Участието в споразумението вероятно няма да се почувства като неочаквана печалба за мнозина, тъй като средствата на всеки ищец вероятно няма да са достатъчни за питие след работа. Колкото повече хора подадат отговарящи на условията искове, толкова по-малко пари ще получат всички. Както се вижда доста често, гигантската корпорация ще получи само шамар, който няма да ѝ се отрази особено – по данни от 2020 г. Facebook реализира приблизително 235 млн. долара печалба на ден. Единственият истински печеливш вероятно ще бъде екипът от адвокати на ищеца, който ще вземе огромна част от съдебното решение, оценявана на около 25% от споразумението.

Очаква се окончателното изслушване да се състои през септември, а изплащането на сумите ще започне да тече поне деветдесет дни след това. Така че не се радвайте много на безплатната напитка от Марк Зукърбърг, тъй като парите вероятно ще достигнат до сметката ви около Коледа или в началото на следващата година.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

Глобиха Amazon с 30 млн. долара заради домофона...

Amazon ще плати 30 млн. долара глоби за уреждане на обвиненията в н...
1 юни 2023

Подробности за Migraine - уязвимост на Apple macOS

Microsoft сподели подробности за вече поправен недостатък в Apple m...

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да са ви открили, е от ключово ...
31 май 2023

Уязвимостта в Barracuda е използвана минимум 7 ...

Фирмата за корпоративна сигурност Barracuda разкри във вторник, че ...

Как да избегнете прегарянето в екипа си по кибе...

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една ...
30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
Бъдете социални
Още по темата
23/05/2023

Meta ударена с глоба от 1,3...

Официално е (сякаш някога е имало...
04/05/2023

Meta изтри множество групи ...

Meta, компанията майка на Facebook, съобщи,...
02/05/2023

Виетнамeц зарази 500 000 ус...

Виетнамски хакер е обявен за отговорник...
Последно добавени
01/06/2023

Глобиха Amazon с 30 млн. до...

Amazon ще плати 30 млн. долара...
01/06/2023

Подробности за Migraine - у...

Microsoft сподели подробности за вече поправен...
01/06/2023

Лов на заплахи в шест стъпки

Откриването на  заплахите, преди те да...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!