Търсене
Close this search box.

Имате ли право на част от сумата от 725 милиона долара за уреждане на спорове от Facebook?

Технологичният гигант Meta, компанията майка на Facebook, постигна споразумение с ищците по колективен иск, който в момента се разглежда в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния. Искът е подаден след скандала с Cambridge Analytica, който разтърси социалната платформа преди пет години. Фирмата за политически консултации се възползва от пропуск и използва приложение за провеждане на тестове, за да получи достъп до личната информация на над 80 милиона потребители на Facebook, пребиваващи в САЩ. В резултат на това приблизително 85 млн. души имат право да участват и потенциално да се класират за част от споразумението на стойност 725 млн. долара.

Компанията за социални медии отрича да е извършила каквото и да било нарушение, но се съгласява да изплати еднократната сума на потребителите, намиращи се в САЩ, които са били засегнати от скандала и са използвали социалната платформа в някакъв момент през последните петнадесет години. Всички потребители на Facebook в САЩ между 24 май 2007 г. и 22 декември 2022 г. имат право да участват в колективния иск. Хората, които не подадат иск, няма да получат никакви пари, така че всеки, който се интересува от участие, трябва да подаде иск на адрес https://www.facebookuserprivacysettlement.com/. Отделните потребители на Facebook могат да получат само едно плащане на човек, дори ако ищецът е имал няколко профила през годините.

Подаването на искане е лесно и се състои в попълване на общи въпроси като име, адрес и данни за контакт. Ищците трябва да отговорят и на няколко основни въпроса и да включат имейли, потребителски имена и телефонни номера, свързани с акаунта. Участниците в колективните искове трябва също така да изберат начина, по който желаят да получат своя дял от уреждането на спора – възможностите включват PayPal, Venmo, Zelle, MasterCard и директен депозит чрез ACH. Засегнатите потребители на Facebook разполагат с още няколко месеца, за да подадат иск, тъй като крайният срок за окончателно подаване на документи е 25 август 2023 г.

Участието в споразумението вероятно няма да се почувства като неочаквана печалба за мнозина, тъй като средствата на всеки ищец вероятно няма да са достатъчни за питие след работа. Колкото повече хора подадат отговарящи на условията искове, толкова по-малко пари ще получат всички. Както се вижда доста често, гигантската корпорация ще получи само шамар, който няма да ѝ се отрази особено – по данни от 2020 г. Facebook реализира приблизително 235 млн. долара печалба на ден. Единственият истински печеливш вероятно ще бъде екипът от адвокати на ищеца, който ще вземе огромна част от съдебното решение, оценявана на около 25% от споразумението.

Очаква се окончателното изслушване да се състои през септември, а изплащането на сумите ще започне да тече поне деветдесет дни след това. Така че не се радвайте много на безплатната напитка от Марк Зукърбърг, тъй като парите вероятно ще достигнат до сметката ви около Коледа или в началото на следващата година.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
Бъдете социални
Още по темата
14/02/2024

200 000 записа на потребите...

Хакер публикува 200 000 записа в...
16/01/2024

Фалшиви специалисти по наби...

Измамниците се насочват към множество марки...
24/12/2023

Недостатъчни мерки за защит...

Най-големите марки на Meta, включително Facebook...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!