Търсене
Close this search box.

Индиец открадна 37 милиона долара чрез фалшив сайт на Coinbase Pro

Индийски гражданин се призна за виновен в заговор за телеграфна измама за кражба на над 37 милиона долара чрез фалшив уебсайт на Coinbase, използван за кражба на данни.

30-годишният Чираг Томар беше арестуван на летището в Атланта на 20 декември 2023 г. след разследване на Сикрет сървис на САЩ с помощта на ФБР в Нашвил.

Кражба на идентификационни данни на Coinbase

През юни 2021 г. Томар и неговите съучастници създават фалшив уебсайт, който имитира уебсайта на Coinbase Pro, като използват домейна „coinbasepro.com“.

Сайтът е създаден, за да заблуди легитимните клиенти на Coinbase да въведат своите идентификационни данни за вход и кодове за двуфакторно удостоверяване, мислейки, че това е действителният сайт.

Coinbase Pro е вече несъществуваща платформа, предназначена за професионални търговци и инвеститори в криптовалути, предлагаща усъвършенствани функции като книги за поръчки в реално време и подробни графики.

Платформата в крайна сметка беше закрита на 9 ноември 2022 г., като нейните функционалности и характеристики бяха интегрирани в основната платформа на Coinbase в рамките на консолидационен ход на услугата.

През това време Томар се занимава с фишинг на акаунти в Coinbase, като поема контрол над чужди портфейли за криптовалути и след това прехвърля средствата им в портфейли под негов контрол.

Процесът на фишинг включваше социално инженерство, като фалшива грешка при влизане в системата подтикваше жертвите да се обадят на предполагаем представител на Coinbase, който след това проникваше в компютъра на жертвата, използвайки софтуер за отдалечен достъп.

„В други случаи жертвите са били подлъгвани да позволят на фалшиви представители на Coinbase да изпълнят софтуер за отдалечен работен плот, което е позволявало на измамниците да получат контрол над компютрите на жертвите и да получат достъп до легитимните им сметки в Coinbase“, се казва в съобщението на Министерството на правосъдието.

„Измамниците също така се представяха за представители на службата за обслужване на клиенти на Coinbase и подвеждаха потребителите да предоставят по телефона кодовете си за двуфакторна автентикация на измамниците.“

Един от случаите, изтъкнати в съобщението на Министерството на правосъдието на САЩ, включва жертва от Северна Каролина, която губи цифрови активи на стойност 240 000 долара заради Томар и неговите съучастници.

„Както Томар призна днес в съда, той е контролирал няколко портфейла, които са получили стотици транзакции с криптовалута, открадната от сметките на жертвите в Coinbase, на обща стойност десетки милиони долари“, описва Министерството на правосъдието.

„След като Томар получаваше откраднатата криптовалута, той бързо я превръщаше в други форми на криптовалута или прехвърляше средствата между многобройни портфейли, контролирани от него и други лица.“

„В крайна сметка криптовалутата се превръщаше в пари в брой, които след това се разпределяха между Томар и неговите съучастници.“

Томар е използвал откраднатите средства, за да поддържа разточителен начин на живот, като е купувал луксозни предмети като часовници Rolex, Lamborghini и Porsche и пътувания до Дубай и Тайланд.

Сега измамникът е заплашен от максимална присъда от 20 години затвор и глоба в размер на 250 000 долара. Датите на следващите изслушвания и произнасяне на присъдата все още не са определени.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
16 юни 2024

CISA предупреждава за бъг в Windows, използван ...

Американската агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
Бъдете социални
Още по темата
05/06/2024

Измами с фалшиви предложени...

Днес ФБР издаде предупреждение за измамници,...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
26/04/2024

Банковият троянец Godfather...

Операторите на мобилен зловреден софтуер като...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!