Търсене
Close this search box.

Индия спасява 250 граждани, принудени да извършват киберпрестъпления в Камбоджа

Индийското правителство съобщи, че е спасило и репатрирало около 250 граждани на Камбоджа, които са били държани в плен и принуждавани да извършват кибер измами.

Индийските граждани „са били примамени с възможности за работа в тази страна, но са били принудени да извършват незаконна кибернетична дейност“, се казва в изявление на Министерството на външните работи (МВнР), което добавя, че през последните три месеца е спасило 75 души.

То също така заяви, че работи „с камбоджанските власти и с агенции в Индия за разправа с лицата, отговорни за тези измамни схеми“.

Развитието на ситуацията идва след доклад на в. „Индиан експрес“, в който се казва, че повече от 5000 индийци, заседнали в Камбоджа, са били принудени да попаднат в „кибер робство“ от организирани престъпни групировки, които измамват хора в Индия и извличат пари, като в някои случаи се представят за правоприлагащи органи.

Докладът съвпада и с по-ранно разкритие на Интерпол, който характеризира ситуацията като измама в промишлени мащаби, подхранвана от трафик на хора.

Това включва счетоводител от щата Телангана, който е бил „подмамен в Югоизточна Азия, където е бил принуден да участва в схеми за онлайн измами при нечовешки условия“. Впоследствие той е бил освободен, след като е платил откуп.

В друг случай, посочен от в. „Индиан експрес“, един от спасените мъже е бил нает от агент от южноиндийския град Мангалуру за работа по въвеждане на данни, само за да бъде помолен да създаде фалшиви акаунти в социалните мрежи със снимки на жени и да ги използва за връзка с хора.

„Имахме цели и ако не ги постигахме, нямаше да ни дават храна или да ни пускат в стаите“, е цитирано лицето, идентифицирано само като Стивън, да казва.

Китай и Филипините са предприели подобни усилия за освобождаването на стотици филипинци, китайци и други чуждестранни граждани, които са били въвлечени и принудени да извършват престъпна дейност, извършвайки т.нар. измами с клане на прасета.

Тези схеми обикновено започват с това, че измамникът приема фалшива самоличност, за да подмами потенциалните жертви да инвестират в несъществуващи криптопредприятия, които имат за цел да откраднат средствата им. Известно е, че измамниците печелят доверието на своите цели под илюзията за романтична връзка.

В доклад, публикуван през февруари 2024 г., Chainalysis заяви, че портфейлите с криптовалута, свързани с една от бандите за клане на прасета, действащи от Мианмар, са регистрирали приток на криптовалута в размер на близо 100 млн. долара, част от които според оценките включват и плащанията на откупи, направени от семействата на трафикираните работници.

„Бруталните условия, с които се сблъскват жертвите на трафика на хора в комплексите, също придават допълнителна спешност на решаването на проблема с романтичните измами – не само че потребителите биват измамени със стотици милиони долари всяка година, но и бандите, които стоят зад тези измами, увековечават хуманитарна криза“, заявиха от фирмата за блокчейн анализи.

Новините за спасителните усилия следват и изследванията на Check Point, според които  заплахите използват функция в Етериум, наречена CREATE2, за да заобикалят мерките за сигурност и да получат неоторизиран достъп до средства. Подробности за измамата бяха разкрити по-рано от Scam Sniffer през ноември 2023 г.

Същността на техниката се състои в използването на CREATE2 за генериране на нов „временен“ адрес на портфейл, който няма история на докладване на престъпна дейност, като по този начин позволява на заплахите да извършват незаконни трансакции на адреса, след като жертвата одобри договора, и да заобикалят защитите, които маркират такива адреси.

„Методът на атака включва подвеждане на потребителите да одобряват трансакции за интелигентни договори, които все още не са били разгърнати, което позволява на киберпрестъпниците по-късно да разгърнат злонамерени договори и да откраднат криптовалути“, заявиха от израелската компания.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
Бъдете социални
Още по темата
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
01/04/2024

FTC: Американците са загуби...

Според статистически данни, събрани от Федералната...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!