Търсене
Close this search box.

Интеграцията на изкуствения интелект на Google в търсачката стряска Microsoft

Откакто Microsoft пусна подобрената си търсачка Bing, всички погледи се насочиха към Google в очакване гигантът да отговори със същото. И той го направи, донякъде, с ограничен достъп до чатбота си Bard, но почти без реална интеграция с Google Search. Сега обаче вече има план и е само въпрос на време Атласът на търсенето да свие рамене и AI Bing да се измъкне или упорито да се задържи и да се дублира.

В разговор с The Wall St. Journal  тази седмица главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай предложи най-ясната досега картина на плановете на Google за чатбот за популярната си търсачка. Разбира се, те не са подробни и няма график за тази интеграция, но поне вече знаем, че Google има сериозни намерения да обедини този зараждащ се голям езиков модел (LLM) със страхотната мощ на своя Google Knowledge Graph.

Ето и цитатът на Пичай за парите: „Ще могат ли хората да задават въпроси на Google и да работят с LLM в контекста на търсенето? Абсолютно.“

Идеята тук е да продължите да търсите, както го правите всеки ден, като задавате на Google всякакви въпроси – от една дума до цяло изречение – и след първия отговор да се свържете с изкуствен интелект в чата на Google – може би Бард или нещо подобно на него – в разговор, за да намерите отговора.

Пичай заяви пред The Wall St. Journal, че Google вече тества продукти, които работят точно по този начин.

Въпреки че Пичай не говори за срокове, може да се предположи, че Google поне ще навлезе във водите на машъпа между търсене и чат с изкуствен интелект по време на основната си лекция на конференцията Google I/O 2023 на 10 май. Не се вижда как Google може да проведе най-голямото си и най-перспективно събитие за годината, без да предложи поне намек за това, което предстои на потребителите на Google Search.

Сериозно, какъв избор има Google, след като е почти засрамена от Microsoft и Bing AI, при това на собствен терен – търсенето?

„[Определено] не бива да ги изключваме“, казва  техническият анализатор и президент на Creative Strategies Каролина Миланезе, но тя не е толкова сигурна за Google I/O. „[Не съм] сигурна дали I/O е най-доброто събитие, на което да се говори за търсене, тъй като то не е непременно във фокуса на разработчиците“.

Въпреки това Миланезе е съгласна, че Google може поне да го покаже. Това би помогнало на Google да запази поне малко авторитет.

Пичай не признава пред Journal, че компанията е била хваната натясно и че е била принудена да избърза с все още достъпния само за поканени Bard, но признава, че докато Google все още се е опитвала да разбере какво да достави, са се случили неща като ChatGPT, усъвършенствания Bing и, казва той пред Journal, „може би сроковете са се променили, предвид момента в индустрията“.

Амбициите на Google в областта на изкуствения интелект са подкрепени от огромното предимство на компанията в областта на данните и научните изследвания

Google може и да изостава в надпреварата, която вече включва ChatGPT на OpenAI и GPT-4 LLM зад нея и Bing AI, но никой не смята Google за победен.

На първо място, Google все още притежава около 90% от целия трафик на търсачките (и всички рекламни долари, които идват с него). Второ, нейната компания майка Alphabet има не една, а две групи за изкуствен интелект (Google Brain и DeepMind), които сега обединяват усилията си в областта на научните изследвания. Ако всичко това се съчетае с безспорно най-добрия граф на знанието в света, то новаците като Bing и ChatGPT трябва да се притесняват.

Google може и да е направила няколко грешни стъпки по пътя дотук, но това, което ще последва, почти гарантирано ще промени правилата за търсене. Въпросът е дали Google може да контролира желанието си да се бори сега, когато може би не е напълно готова, или ще ни подразни на Google I/O и след няколко месеца ще пусне най-забележителната актуализация на търсачката си досега?

Залагаме на второто.

Миланезе повече или по-малко е съгласна: „…мисля, че пускането му може да отнеме малко повече време не заради технологията, а заради последиците за бизнес модела.“

В крайна сметка Google трябва да покаже на I/O нещо, свързано с търсене с помощта на чат с изкуствен интелект, дори само за да напомни на всички, които я наблюдават, че все още е много напред в тази игра и, да, трябва да се страхува.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
28/05/2024

Потребителите на блокери на...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в...
27/05/2024

Несигурната екосистема на M...

Срив на системата доведе до срив...
24/05/2024

Microsoft пусна спешна попр...

Microsoft пусна извънредна извънлентова актуализация (OOB)...
Последно добавени
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!