Интернет ви наблюдава, може би и вашият шеф?

Всеки ден се създават повече от 2,3 милиарда гигабайта интернет данни, а следата от данни, която оставяме онлайн – чрез публикациите си в социалните мрежи, нещата, които търсим, нещата, които купуваме, формулярите, които попълваме, и бисквитките на уебсайтовете, които изтегляме, без дори да осъзнаваме – дава подробна представа за това кои сме и какво правим.

Наблюдават ли ви?

Голяма част от събраните данни се съхраняват в различни хранилища, но проследяването от трети страни в популярни сайтове се е увеличило драстично, а използването на тези данни за предоставяне на страшно таргетирана реклама е довело до това, че много хора имат неприятното усещане, че всяка тяхна стъпка се следи.

Но не само рекламодателите ни наблюдават – както разкри бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, правителствени агенции по целия свят събират данни за нас всеки път, когато сме онлайн.

Сега повечето от нас няма от какво да се страхуват от правителствата си, все пак сме граждани, които спазват законите. Но как бихте се чувствали, ако знаете, че шефът ви може да вижда какво правите на служебния си компютър?

Имате ли някаква неприкосновеност на личния живот на работното място?

Служителите винаги са били наблюдавани на работното място, но докато някога това е бил бригадир или началник на завод, сега можете да бъдете наблюдавани дистанционно чрез  видеонаблюдение или проследяване на ключови карти, когато отваряте различни врати.
Има доста начини, по които работодателите могат да ви наблюдават дигитално и да следят използването на компютъра ви, но нека бъде ясно, че всяко наблюдение трябва да бъде описано в документ за фирмената политика. В този смисъл тук са изброени много начини, по които работодателят ви може да следи използването на компютъра ви. Някои от тях са изброени по-долу:

  • Уеб активност на вашия компютър/лаптоп. Целият изходящ мрежов трафик преминава през маршрутизатор или защитна стена, за да се осигури достъп до уебсайтове извън мрежата, но тези инструменти също така биха позволили на работодателите лесно да проследят използването на интернет от служителите. Изчистването на историята на браузъра и на кеша също няма да помогне твърде много тук.
  • Вашият телефон. Дори да използвате телефона си, ако сте свързани към мрежата на работодателя, той все още може да проследи сайтовете, които посещавате, чрез защитната стена/маршрутизатора.
  • Файловете, до които имате достъп. Ако работите от сървър, работодателят ви може да види всеки файл, до който някога сте имали достъп или който сте запазили, и кога!
  • Вашите имейли. Много компании архивират всички имейли за неопределено време, често просто за да осигурят защита в случай на спорове за интелектуална собственост с други организации. До тези архиви обаче може да се получи достъп, ако работодателят ви има основание за това.

 

Можете ли да направите нещо?

За щастие, да! Въпреки че не можете да спрете работодателя си да следи какво се случва на неговите имейл и файлови сървъри, можете да запазите поверителността на уебсайтовете, които посещавате, като използвате VPN – или виртуална частна мрежа.

Висококачествените софтуерни решения за VPN ви позволяват да запазите неприкосновеността на личния си живот, като криптират вашите данни и заявки за интернет, преди те изобщо да достигнат до безжичната мрежа. Технологията работи по един и същи начин, ако сте на работа, вкъщи или използвате безжична точка за достъп в мола. Данните се изпращат към VPN сървър, който декриптира заявките, преди да ги изпрати към онлайн дестинацията. След това информацията се изпраща обратно чрез същия процес. Уверете се, че вашата VPN услуга използва най-сигурния VPN протокол на пазара, за да сте сигурни, че единственият човек, който може да види данните ви, сте вие.

Ако искате да поемете контрола върху това колко от вашата онлайн дейност може да види работодателят ви, тогава първото, което трябва да направите, е да започнете да използвате VPN.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
25 септември 2023

Хакери от Gelsemium са забелязани при атака сре...

При атаките, насочени към правителство в Югоизточна Азия, които про...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
15/09/2023

Как да разпознаем фалшиво о...

Подобно на повечето хора, вероятно четете...
14/09/2023

Какво представлява киберзас...

В днешния пейзаж на заплахи за...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!