Търсене
Close this search box.

Интернет ви наблюдава, може би и вашият шеф?

Всеки ден се създават повече от 2,3 милиарда гигабайта интернет данни, а следата от данни, която оставяме онлайн – чрез публикациите си в социалните мрежи, нещата, които търсим, нещата, които купуваме, формулярите, които попълваме, и бисквитките на уебсайтовете, които изтегляме, без дори да осъзнаваме – дава подробна представа за това кои сме и какво правим.

Наблюдават ли ви?

Голяма част от събраните данни се съхраняват в различни хранилища, но проследяването от трети страни в популярни сайтове се е увеличило драстично, а използването на тези данни за предоставяне на страшно таргетирана реклама е довело до това, че много хора имат неприятното усещане, че всяка тяхна стъпка се следи.

Но не само рекламодателите ни наблюдават – както разкри бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, правителствени агенции по целия свят събират данни за нас всеки път, когато сме онлайн.

Сега повечето от нас няма от какво да се страхуват от правителствата си, все пак сме граждани, които спазват законите. Но как бихте се чувствали, ако знаете, че шефът ви може да вижда какво правите на служебния си компютър?

Имате ли някаква неприкосновеност на личния живот на работното място?

Служителите винаги са били наблюдавани на работното място, но докато някога това е бил бригадир или началник на завод, сега можете да бъдете наблюдавани дистанционно чрез  видеонаблюдение или проследяване на ключови карти, когато отваряте различни врати.
Има доста начини, по които работодателите могат да ви наблюдават дигитално и да следят използването на компютъра ви, но нека бъде ясно, че всяко наблюдение трябва да бъде описано в документ за фирмената политика. В този смисъл тук са изброени много начини, по които работодателят ви може да следи използването на компютъра ви. Някои от тях са изброени по-долу:

  • Уеб активност на вашия компютър/лаптоп. Целият изходящ мрежов трафик преминава през маршрутизатор или защитна стена, за да се осигури достъп до уебсайтове извън мрежата, но тези инструменти също така биха позволили на работодателите лесно да проследят използването на интернет от служителите. Изчистването на историята на браузъра и на кеша също няма да помогне твърде много тук.
  • Вашият телефон. Дори да използвате телефона си, ако сте свързани към мрежата на работодателя, той все още може да проследи сайтовете, които посещавате, чрез защитната стена/маршрутизатора.
  • Файловете, до които имате достъп. Ако работите от сървър, работодателят ви може да види всеки файл, до който някога сте имали достъп или който сте запазили, и кога!
  • Вашите имейли. Много компании архивират всички имейли за неопределено време, често просто за да осигурят защита в случай на спорове за интелектуална собственост с други организации. До тези архиви обаче може да се получи достъп, ако работодателят ви има основание за това.

 

Можете ли да направите нещо?

За щастие, да! Въпреки че не можете да спрете работодателя си да следи какво се случва на неговите имейл и файлови сървъри, можете да запазите поверителността на уебсайтовете, които посещавате, като използвате VPN – или виртуална частна мрежа.

Висококачествените софтуерни решения за VPN ви позволяват да запазите неприкосновеността на личния си живот, като криптират вашите данни и заявки за интернет, преди те изобщо да достигнат до безжичната мрежа. Технологията работи по един и същи начин, ако сте на работа, вкъщи или използвате безжична точка за достъп в мола. Данните се изпращат към VPN сървър, който декриптира заявките, преди да ги изпрати към онлайн дестинацията. След това информацията се изпраща обратно чрез същия процес. Уверете се, че вашата VPN услуга използва най-сигурния VPN протокол на пазара, за да сте сигурни, че единственият човек, който може да види данните ви, сте вие.

Ако искате да поемете контрола върху това колко от вашата онлайн дейност може да види работодателят ви, тогава първото, което трябва да направите, е да започнете да използвате VPN.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

28 февруари 2024

Китай стартира нов план за киберзащита на индус...

Тази седмица Министерството на промишлеността и информационните тех...
28 февруари 2024

Уязвимостта на плъгина WordPress LiteSpeed изла...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress е разкрита уязвимост в сигур...
28 февруари 2024

Xeno RAT се превръща в мощна заплаха в GitHub

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“ троянски кон ...
28 февруари 2024

Хакването на Optum е свързано с рансъмуера Blac...

Кибератаката срещу дъщерното дружество на UnitedHealth Group Optum,...
28 февруари 2024

Новата версия на IDAT loader използва стеганогр...

Хакерска група, проследена като „UAC-0184“, е забелязан...
28 февруари 2024

DOOM идва в интелигентните косачки Husqvarna

Ако някога сте искали да играете DOOM на косачка за трева, скоро ще...
28 февруари 2024

Белият дом призовава да се премине към езици за...

Службата на националния кибердиректор на Белия дом (ONCD) призова д...
Бъдете социални
Още по темата
23/02/2024

"Secure by Design" нараства...

ISC2 – водещата световна организация с...
19/02/2024

Овладейте многооблачността ...

Постигнете скорост и надеждност на интернет,...
09/02/2024

Мрежата за гости

Wi-Fi за гости се отнася до...
Последно добавени
28/02/2024

Китай стартира нов план за ...

Тази седмица Министерството на промишлеността и...
28/02/2024

Уязвимостта на плъгина Word...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress...
28/02/2024

Xeno RAT се превръща в мощ...

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!