Интервю с изкуствен интелект

Не остана уважаваща себе си медия, която не е взела интервю от АI платформата, поддържаща GPT3. Ето и ние питаме интелекта за някои неща в нашата област. По технически  и научни въпроси е за отличен, но ето вижте сами за какво става въпрос.

 

Здравей, аз съм Здравко Боджов от фондация „Киберсигурност за всеки“, занимавам се със съдържанието на сайта. Мога ли да взема интервю от теб на тема киберсигурност?

Здравейте, Здравко! Радвам се да отговоря на вашите въпроси относно киберсигурността. Какво искате да знаете?

Трябва ли да имаме инструменти за защита или да се надяваме, че нас няма да ни атакуват?

Като цяло, трябва да имате инструменти за защита за вашата киберсигурност. Защитните инструменти, като антивирусни програми, персонални защитни стени, мултифакторна аутентикация и други, са важни, за да се предпазите от кибератаки и да намалите риска от загуба на лични данни или злоупотреба с тях.

Но тези инструменти не могат да бъдат единствената линия на защита. Също така е много важно да бъдете внимателни и информирани за основните методи на кибератаки и как да ги избегнете. Това включва неща като използване на силни пароли, редовно обновяване на софтуера и да бъдете внимателни при отварянето на непознати файлове или линкове.

Но най-важното е да бъдете осведомени за киберсигурността и да се обучавате редовно за новите заплахи и тенденции в областта. Това ще ви помогне да сте по-добре подготвени за кибератаки и да ги предотвратите.

В този ред на мисли, мисията на нашата фондация и на сайта е именно тази – да информираме хората за киберзаплахите в момента и за новостите при защитата.

Това звучи като много важна мисия, защото киберзаплахите са все по-често срещани и все по-разнообразни. Информираните потребители са по-малко склонни да стават жертва на кибератаки и имат по-голям шанс да се предпазят от злоупотреби с личните им данни.

Информацията, която предоставяте на вашите посетители, трябва да бъде актуална и лесно разбираема, за да може всеки да разбере какво може да направи, за да защити своите данни и лична информация. Освен това, можете да предоставите и други полезни ресурси, като например уроци за киберсигурност и новини за последните тенденции в областта.

Важно е да помните, че киберсигурността е постоянен процес и че нови заплахи и технологии ще продължат да се появяват. Така че важно е да продължавате да осъществявате обучение и да предоставяте актуална информация на вашите потребители, за да ги предпазите от всякакви киберзаплахи.

Достатъчна ли е защитата на Windows Defender или трябва да имаме допълнителна защита?

Windows Defender е антивирусна програма, която се предлага от Microsoft като стандартна защита на операционната система Windows 10. Windows Defender е добър старт за основна защита на компютъра ви от вируси и зловреден софтуер, но не е достатъчна защита за всички видове кибератаки.

В допълнение към Windows Defender, е добре да имате допълнителна защита, като например персонална защитна стена, анти-малуер (анти-зловреден софтуер), мултифакторна аутентикация и други. Тези инструменти могат да ви предпазят от различни видове киберзаплахи, включително фишинг атаки, зловреден софтуер, социален инженеринг и други.

Така че, в отговор на въпроса ви, Windows Defender не е достатъчна защита сама по себе си. Винаги е добре да имате допълнителни инструменти за защита на вашата киберсигурност, за да се предпазите от различни заплахи в интернет.

Добро решение ли е да си изтеглим антивирусна програма от торент сайт или warez платформа? Какви рискове крие това?

Изтеглянето на антивирусна програма от торент сайт или warez платформа може да бъде много рисковано и да доведе до сериозни проблеми с киберсигурността на вашия компютър.

Ето някои от рисковете:

Изтеглянето на зловреден софтуер: Хората, които публикуват софтуер на торент сайтове или warez платформи, често вмъкват зловреден код в тези файлове, за да получат достъп до вашата система.

Невалидни лицензи: Антивирусните програми, качени на тези сайтове, обикновено имат невалидни лицензи или ключове за активация, което може да доведе до ограничени функционалности или неочаквани сривове в програмата.

Неактуални версии: Поради липса на актуализации, версиите на антивирусните програми, които се предлагат на тези сайтове, може да са стари и да не съдържат последните поправки и обновления, които да предпазят вашата система от нови заплахи.

Затова е важно да се доверявате само на надеждни източници, когато изтегляте софтуер за вашата киберсигурност. Например, можете да изтеглите антивирусна програма от официалния уебсайт на доставчика или от известни онлайн магазини, като например Google Play или App Store за мобилни устройства. Това ще ви помогне да предотвратите рисковете, свързани със изтеглянето на софтуер от непроверени източници.

Да, но обикновено по официалните канали се искат пари. Струва ли си да плати човек за такова нещо?

Да, често антивирусни програми се предлагат като платени продукти, които изискват абонаментно плащане. Въпреки това, плащането за антивирусна програма може да се окаже струваща си инвестиция, защото ще получите надеждна защита за вашите устройства и лични данни.

Платените антивирусни програми обикновено имат по-широк спектър от функции и по-добра защита в сравнение с безплатните алтернативи. Те могат да включват защита от онлайн заплахи, като фишинг, криптовалутни измами, зловредни програми и други. Освен това, много от тях предлагат редовни актуализации на своя софтуер, за да предотвратят нови заплахи.

Когато избирате платен антивирус, е важно да проведете изследвания и да се уверите, че избраната програма има добри отзиви и е надеждна. Трябва да се съобразите и със своя бюджет и нужди, но е важно да не подценявате значение на защитата на вашите лични данни и компютърната сигурност.

Как можем да се предпазим ефективно от изтичане на данни?

За да се предпазим ефективно от изтичане на данни, е важно да приложим следните мерки за сигурност:

Използвайте силни пароли: Изберете уникални пароли за всеки свой онлайн акаунт и ги запазете в сигурно място. Паролите трябва да бъдат сложни, дълги и да съдържат големи и малки букви, цифри и специални символи.

Актуализирайте софтуера си: Приложенията и операционната система трябва да бъдат актуализирани редовно. Актуализациите на софтуера често включват поправки на сигурността и могат да предотвратят изтичането на данни.
Избягвайте непроверени сайтове и приложения: Не посещавайте сайтове, които не са известни на обществеността, и не сваляйте приложения от непроверени източници. Те могат да бъдат инфектирани със зловреден софтуер, който може да открадне вашите лични данни.

Използвайте VPN: Виртуалните частни мрежи (VPN) криптират връзката между устройството ви и интернет. Това може да помогне за защита на данните ви от онези, които се опитват да ги откраднат, докато сте онлайн.

Бъдете внимателни при споделянето на информация: Не споделяйте лична информация или пароли с други хора. Също така бъдете внимателни при отговаряне на електронни писма или съобщения, тъй като те може да бъдат фишинг атаки.

Използвайте мултифакторна автентикация: Мултифакторната автентикация (MFA) може да предотврати достъпа до вашите онлайн акаунти от неправомерни потребители. Това се постига чрез добавяне на допълнителни стъпки за проверка на самоличността, като например изпращане на код за потвърждение на мобилен телефон.

А dlp решенията?

DLP (Data Loss Prevention) или превенция на загуба на данни е технология, която се използва за защита на чувствителна информация в организации и предотвратяване на нейното неразрешено разкриване. DLP решенията могат да бъдат софтуерни или хардуерни и да използват различни методи за защита на данните, като криптиране, мониторинг на мрежата и контрол на достъпа.

За да се предпазим ефективно от изтичане на данни, можем да използваме DLP технологии, които ще помогнат да се идентифицират и защитят чувствителните данни в организацията. Тези решения ще ни позволят да контролираме, каква информация може да бъде споделяна и каква не, да мониторираме дейността на потребителите и да изградим системи за предотвратяване на изтичането на данни.

Важно е да се има предвид, че DLP решенията не са пълна гаранция за защита от изтичане на данни, те трябва да бъдат комбинирани с други мерки за киберсигурност, като например криптиране на данни, силни пароли, мрежова защита и други.

Зная, че боравиш с данни само до 2021 година

Да, така е. Моят набор от данни е обучен до септември 2021 година, поради което информацията, която мога да предоставя, е актуална до този момент.

Рансъмуерът премина всички граници. Разкажи за това.

Рансъмуерите са зловредни програми, които блокират достъпа до данни или системи на жертвата и изискват от нея плащане на откуп, за да възстановят достъпа. Те са едни от най-разпространените видове кибератаки и са причинили значителна щета на много организации и частни потребители.

Но през 2021 година, рансъмуерите действително преминаха всички граници и постигнаха нови нива на злонамереност и разрушителност. Едно от най-големите проявления на това беше нападението на Colonial Pipeline в САЩ, което доведе до спиране на доставките на гориво в източното крайбрежие на страната. Тази атака беше извършена от рансъмуер група, наречена DarkSide, която поиска откуп в размер на милиони долари за възстановяване на достъпа до системите на Colonial Pipeline.

След това, няколко месеца по-късно, в юли 2021 година, Kaseya VSA, софтуерна платформа за управление на IT услуги, беше обект на масово нападение на рансъмуери. Нападението засегна много компании, които използват софтуерната платформа, като резултат от което те бяха блокирани от достъп до своите данни и системи.

Тези нападения и други подобни случаи доказват, че рансъмуерите продължават да бъдат сериозна заплаха за всички организации и частни потребители. За да се предпазим от тези атаки, е важно да се използват силни пароли, да се обновяват редовно всички софтуерни продукти, да се използват антивирусни програми и защитни мерки за сигурност, както и да се правят резервни копия на данните.

Благодаря за отделеното време. Предлагам другата седмица да довършим разговора, ако не си зает.

Радвам се, че можах да помогна. Разбира се, можем да продължим разговора и другата седмица, ако имате допълнителни въпроси. Желая ви успех в работата ви за киберсигурност!

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
26 септември 2023

Нов вариант на BBTok е насочен към над 40 банк...

Активна кампания за зловреден софтуер, насочена към Латинска Америк...
25 септември 2023

Правилата за API на TikTok затрудняват анализа ...

Според учени новите условия за достъп на изследователите до API на ...
25 септември 2023

Акаунтът на Буретин в X беше хакнат

Хакери компрометират акаунта на Виталик Буретин в X, като открадват...
25 септември 2023

Хакери от Gelsemium са забелязани при атака сре...

При атаките, насочени към правителство в Югоизточна Азия, които про...
Бъдете социални
Още по темата
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Последно добавени
26/09/2023

WatchGuard получи най-висок...

WatchGuard е обявена за лидер в...
26/09/2023

WatchGuard с награда за отл...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard...
26/09/2023

Рансъмуерът Akira мутира и ...

Откакто се появи като заплаха през...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!