Търсене
Close this search box.

Инвестиционните консултанти плащат 400 хил. долара глоби за „измиване на ИИ“

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) обяви днес, че двама инвестиционни консултанти – Delphia (САЩ) и Global Predictions – са уредили обвиненията си в предоставяне на подвеждащи твърдения относно използването на технологията за изкуствен интелект (ИИ) в техните продукти.

Двете дружества се съгласиха да платят 400 000 USD граждански санкции за своите дейности по „измиване на ИИ“: Delphia ще плати гражданска санкция в размер на 225 000 щатски долара, а Global Predictions – 175 000 щатски долара.

Измиването на изкуствен интелект е сравнително нова маркетингова практика, при която невярно се твърди, че в услугите или продуктите на дадена компания се използва изкуствен интелект, докато действителното му използване е минимално.

Без да признават или отричат констатациите на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) по време на разследването на техните случаи, Delphia и Global Predictions се съгласиха със заповеди, с които признават нарушенията на Закона за консултантите и се съгласяват да преустановят всякакви по-нататъшни нарушения.

„Установихме, че Delphia и Global Predictions са рекламирали пред своите клиенти и потенциални клиенти, че използват изкуствен интелект по определени начини, а всъщност не са го правили“, заяви председателят на SEC Гари Генслър.

„Неведнъж сме виждали, че когато се появят нови технологии, те могат да предизвикат шум сред инвеститорите, както и неверни твърдения от страна на тези, които претендират, че използват тези нови технологии.

„Инвестиционните консултанти не трябва да заблуждават обществеността, като твърдят, че използват модел с изкуствен интелект, когато това не е така. Подобно промиване на ИИ вреди на инвеститорите.“

Твърди се, че Delphia, инвестиционно дружество, базирано в Торонто, е направило неточни изявления между 2019 г. и 2023 г. в своите документи, подадени до SEC, прессъобщения и уебсайт относно използването на ИИ и машинно обучение в своите инвестиционни стратегии, за които се предполага, че включват клиентски данни.

Органът за надзор на ценните книжа установи, че твърденията на Delphia за използване на колективни данни за подобряване на възможностите на ИИ за прогнозно инвестиране са лишени от съдържание, като е твърдяла пред клиентите, че впряга „колективните данни в работа“, за да направи своя „изкуствен интелект по-интелигентен, така че да може да предвиди кои компании и тенденции са на път да станат големи и да инвестира в тях преди всички останали“.

Delphia беше обвинена и в нарушаване на Правилото за маркетинг, което забранява на регистрираните инвестиционни консултанти да разпространяват неверни или подвеждащи реклами.

По подобен начин Комисията по ценни книжа и фондови борси установи, че базираната в Сан Франциско компания Global Predictions е направила заблуждаващи изявления на своя уебсайт и платформи в социалните медии през 2023 г., включително твърдения, че е „първият регулиран финансов съветник с изкуствен интелект“ и предоставя „експертни прогнози, базирани на изкуствен интелект“.

В актуализация, публикувана в понеделник, фирмата вече описва своя продукт за инвестиционни съветници PortfolioPilot, задвижван от ИИ, като „вашия личен финансов съветник с ИИ“.

Твърди се, че Global Predictions също така е представила в невярна светлина предлагането на услуги за прибиране на данъчни загуби и е включила недопустима клауза за хеджиране на отговорността в договора си за консултиране, наред с други нарушения.

В отговор на своите констатации Службата за обучение и застъпничество на инвеститорите към SEC публикува и предупреждение за инвеститорите, в което ги съветва да внимават за потенциални инвестиционни измами, свързани с ИИ, и ги насърчава да проявяват старание и да извършват цялостни проучвания, преди да се ангажират с финансови услуги, базирани на ИИ.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

21 април 2024

Как OpenAI и Microsoft събудиха заспал софтуере...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр в света беше ...
20 април 2024

Готви се нова методика за удостоверяване на съо...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието н...
20 април 2024

Критична уязвимост на Forminator за WordPress и...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в над 500 000 сайта, е ...
20 април 2024

Бандата "Медуза" нанася нов удар

Въпреки че общинската агенция уверява обществеността, че малцина са...
19 април 2024

Пробиха MITRE чрез нулевите дни на Ivanti

Корпорацията MITRE твърди, че подкрепяна от държавата хакерска груп...
19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
Бъдете социални
Още по темата
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
08/04/2024

NIS2: От риск към възможност

На 02.04.2024 г. в столичния ИНТЕР...
Последно добавени
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
20/04/2024

Готви се нова методика за у...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!