Търсене
Close this search box.

Инженер на Google краде търговски тайни за ИИ за китайски компании

Китайският гражданин Линвей Динг е обвинен, че е откраднал повече от 500 файла, съдържащи интелектуална собственост на Google, като същевременно е бил свързан с два базирани в Китай стартъпа.

Министерството на правосъдието на САЩ обвини бивш софтуерен инженер на Google в кражба на търговски тайни, свързани с изкуствения интелект, от компанията, с цел да ги използва в две свързани с изкуствения интелект фирми в Китай, с които е бил свързан.

Ако бъде признат за виновен, Линвей Динг, известен още като Леон Динг, е заплашен от до 10 години затвор и глоба в размер на 250 000 щатски долара по всяко от четирите обвинения в кражба на търговски тайни, по които е обвинен.

Някои примери за вида на данните, за които се твърди, че са откраднати от Динг, включват архитектурата на чипа и спецификациите на софтуерния дизайн за две нови версии на тензорни процесори за машинно обучение и изкуствен интелект; пълни технически подробности за графичните процесори в центровете за суперкомпютърни данни на Google; и спецификациите на софтуерния дизайн за централната система за управление на клъстери (CMS) в тези центрове.

Защита срещу кражба на търговска тайна

Главният прокурор Мерик Гарланд обяви обвиненията по време на събитие на Американската асоциация на юристите в Сан Франциско тази седмица. Той го изтъкна като пример за енергията, с която правителството на САЩ ще преследва онези, които са хванати да крадат тайни, свързани с изкуствения интелект и други напреднали технологии, за да облагодетелстват американските съперници.

„Министерството на правосъдието няма да толерира кражбата на изкуствен интелект и други усъвършенствани технологии, които биха могли да изложат на риск националната ни сигурност“, заяви Гарланд в изявлението си. „Ще защитаваме яростно чувствителните технологии, разработени в Америка, от попадане в ръцете на онези, които не трябва да ги притежават.“

През май 2019 г. Google нае 38-годишния Динг, китайски гражданин и жител на Нюарк, Калифорния, като софтуерен инженер. В обвинителните документи, разкрити на 6 март в Окръжния съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния, е описано, че служебните задължения на Динг включват разработване на софтуер за оптимизиране на графични процесори (GPU) за машинно обучение, в суперкомпютърните центрове на Google. Работата е дала на Динг оторизиран достъп до масиви от поверителна информация, свързана с хардуерната инфраструктура, софтуерната платформа, моделите за изкуствен интелект и поддържаните от тях приложения в суперкомпютърните центрове на Google.

В обвинителния акт Динг е обвинен, че е използвал оторизирания си достъп, за да открадне около 500 уникални файла, съдържащи търговски тайни, свързани с изкуствения интелект на Google, и тайно да ги качи в личен акаунт в Google Cloud. Предполагаемата незаконна дейност е започнала през май 2022 г. и е продължила до май 2023 г.

Свързване със съперници

Твърди се, че през май 2023 г. Динг тихомълком е основал Shanghai Zhisuan Technology – базирана в Китай компания, която се е фокусирала върху разработването на CMS, обещаващ да ускори натоварванията на ML и да ускори обучението на модели на AI. Малко след това Динг, действащ като главен изпълнителен директор на своята стартираща компания, кандидатства и е приет в базирана в Китай инкубационна програма за високотехнологични стартиращи компании. Твърди се, че при представянето на компанията си пред инвеститорите в инкубатора Динг открито е изтъкнал опита си в Google и е заявил, че целта му е да „възпроизведе и надгради“ технологията на Google, за да „разработи платформа за изчислителна мощ, подходяща за националните условия на Китай“.

Отделно от това, някъде от юни миналата година – месец след като е завършил предполагаемата кражба на данни – Динг е започнал да си кореспондира и с главния изпълнителен директор на технологичен стартъп в Китай, който е разработвал софтуер за ускоряване на машинното обучение на графични процесори. Главният изпълнителен директор предложил на Динг 14 800 долара на месец плюс годишен бонус и акции на компанията, за да се присъедини към нея като главен технологичен директор. Твърди се, че Динг е заминал за Китай през октомври 2022 г. и е останал там до края на март миналата година, като през това време се е опитал да набере капитал за компанията в ролята си на главен технически директор.

Динг подаде оставка от Google на 26 декември, няколко седмици след като се твърди, че е качил набор от допълнителни документи, съдържащи поверителна информация от мрежата на Google, в личния си акаунт. Динг е обяснил това качване на разследващите от Google, които са открили тази дейност. Но след като той подаде оставка, последвалото разследване разкри предполагаемата кражба на данни от Динг, което доведе до това, че следователите на Google иззеха от Динг лаптопа и мобилното устройство на Google.

История на вътрешни лица, крадящи тайни за Китай

ФБР иззе електронните устройства на Динг и други доказателства, след като изпълни заповед за обиск в дома му в началото на януари. Те откриват кражбата на 500-те файла, когато преглеждат съдържанието на личните акаунти на Дин в Google, за които получават отделна заповед за обиск. ФБР арестува Динг в Нюарк по-рано тази седмица.

Арестът и обвинението срещу Динг отново насочват вниманието към това, което американското правителство и други лица определят като необуздана кражба на американски търговски тайни и интелектуална собственост от лица и агенти, работещи за базирани в Китай компании през последните години. В много случаи отговорни за кражбите са групи за киберзаплахи – за които често се смята, че работят от името на китайското правителство.

Но както и при последния арест, в последно време има няколко случая, при които лица, работещи за американски дружества, са откраднали тайни и са се опитали да ги предадат на китайски дружества и организации. През февруари 2024 г. правителството на САЩ обвини Ченгуан Гонг, натурализиран американски гражданин, в кражба на ядрени тайни от калифорнийски отбранителен предприемач и опит да ги предаде на китайската армия. През май миналата година федерално съдебно жури обвини бившия служител на Apple Уейбо Уанг в опит за кражба на информация, свързана с технологии за автономни превозни средства, и използването ѝ в базирана в Китай компания в същото пространство.

 

Източник: DARKReading

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
Бъдете социални
Още по темата
06/04/2024

Abstract Security въвежда A...

Задвижваната от изкуствен интелект платформа за...
25/03/2024

ООН прие резолюция за гара...

В четвъртък Общото събрание одобри първата...
22/03/2024

Клиентите на AWS ще могат д...

AWS вече ще предлага базирани на...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!