Търсене
Close this search box.

Ирански структури са атакувани от нова вълна BackdoorDiplomacy

Извършителят, известен като BackdoorDiplomacy, е свързан с нова вълна от атаки, насочени към ирански правителствени структури, в периода между юли и края на декември 2022г.

Отделение 42 на Palo Alto Networks, което проследява дейността на групата под  тематичен  псевдоним Playful Taurus, заяви, че е забелязало правителствени домейни, които се опитват да се свържат с инфраструктура за зловреден софтуер, идентифицирана преди това като свързана с противника.

Известна също с имената APT15, KeChang, NICKEL и Vixen Panda, китайската APT група има история на кампании за кибершпионаж, насочени към правителствени и дипломатически структури в Северна Америка, Южна Америка, Африка и Близкия изток поне от 2010г. насам.

През юни 2021г. словашката фирма за киберсигурност ESET разкри проникванията, организирани от хакерски екип срещу дипломатически структури и телекомуникационни компании в Африка и Близкия изток, като използва персонализиран имплант, известен като Turian.

След това, през декември 2021г., Microsoft обяви изземването на 42 домейна, управлявани от групата в нейните атаки, насочени към 29 държави, като същевременно посочи използването на експлойти срещу непоправени системи за компрометиране на уеб приложения, насочени към интернет, като Microsoft Exchange и SharePoint.

За последно  беше приписана атака срещу неназована телекомуникационна компания в Близкия изток, използваща Quarian, предшественик на Turian, който позволява точка за отдалечен достъп до целеви мрежи.

Turian „продължава да се разработва активно и ние преценяваме, че се използва изключително от  Playful Taurus“, заяви Unit 42 в доклад, споделен с The Hacker News, като добави, че е открил нови варианти на задната врата, използвани в атаки, насочени срещу Иран.

Компанията за киберсигурност отбеляза още, че е наблюдавала четири различни ирански организации, включително Министерството на външните работи и Организацията за природни ресурси, да достигат до известен сървър за командване и контрол (C2), приписван на групата.

„Устойчивият ежедневен характер на тези връзки към контролираната от Playful Taurus инфраструктура предполага вероятно компрометиране на тези мрежи“, заяви компанията.

Новите версии на задната врата на Turian са с допълнително замаскиране, както и с актуализиран алгоритъм за декриптиране, използван за извличане на C2 сървърите. Въпреки това зловредният софтуер сам по себе си е общ, тъй като предлага основни функции за актуализиране на C2 сървъра, за да се свърже с него, да изпълнява команди и да поражда обратни действия.

Твърди се, че интересът на BackdoorDiplomacy да се насочи към Иран има геополитическо продължение, тъй като идва на фона на 25-годишното всеобхватно споразумение за сътрудничество, подписано между Китай и Иран за насърчаване на икономическото и военното сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността.

„Playful Taurus продължава да развива тактиката и инструментите си“, казват изследователите от Unit 42. „Неотдавнашните подобрения на задната врата на Turian и новата инфраструктура C2 предполагат, че тези участници продължават да имат успех по време на кампаниите си за кибершпионаж.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
Бъдете социални
Още по темата
16/05/2024

Украински и латвийски телев...

Само в Украйна бяха прекъснати поне...
10/05/2024

Полша твърди, че руски воен...

Полша съобщава, че подкрепяна от държавата...
07/05/2024

Amnesty International посоч...

Нарастващото количество технологии за наблюдение, които...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!