Търсене
Close this search box.

Испания става все по-привлекателна за технологичните инвеститори

AWS е най-новият хиперскалер, който обяви значителни инвестиции в Испания, разкривайки допълнителни 15,7 млрд. евро за разширяване на инфраструктурата в региона Арагон

AWS обяви плановете си да увеличи инфраструктурата си за облачни услуги и изкуствен интелект в Испания с инвестиция от 15,7 млрд. евро, отбелязвайки най-новото разширяване на хиперскалера в страната.

Компанията заяви, че плановете ѝ ще подкрепят около 17 500 работни места на пълно работно време в местните предприятия на средногодишна база и ще допринесат с около 21,6 млрд. евро за брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания от сега до 2033 г.

Новата инвестиция надгражда обявените през 2021 г. планове за инвестиране на 2,5 млрд. евро в Испания. През ноември 2022 г. гигантът също така стартира нов облачен регион на AWS в Арагон.

„Решението на Amazon Web Services да избере Испания ни поставя в челните редици на технологичните иновации и изкуствения интелект в Европа и още веднъж потвърждава способността на Испания да подкрепя технологичните таланти и качествените работни места в дългосрочен план“, заяви Хосе Луис Ескрива, министър на цифровата трансформация и публичните услуги.

„Този нов ангажимент на AWS подчертава привлекателността на страната ни като стратегически технологичен център в Южна Европа, както и свързаността, климата и енергийните условия, които ни правят привлекателно място за най-иновативните компании в света.“

С подкрепата на регионалното правителство AWS ще разшири облачната си инфраструктура в Арагон, където ще бъдат разположени 40% от работните места. Те ще включват строителство, поддръжка на съоръжения, инженерни дейности и телекомуникации.

Сред местните клиенти на компанията, които използват региона на AWS в Арагон, са Telefónica, BBVA Adif, IE, Insud Pharma и Испанският червен кръст.

„От пристигането си в Арагон AWS превърна потенциала на региона за привличане на технологични инвестиции в реалност“, заяви Хорхе Аскон, председател на регионалното правителство в Арагон.

Компанията има и десетки хиляди клиенти в целия Иберийски полуостров, включително повече от 75% от IBEX35, испанската фондова борса.

Всички центрове за данни на AWS в Арагон вече използват 100% енергия от възобновяеми източници, а компанията заяви, че е поела ангажимент до 2030 г. да бъде положително настроена към водата, като връща на обществото повече вода, отколкото използва в дейността си.

AWS е най-новият хиперскалер, който разширява дейността си в Испания

Тази последна инвестиция е още един важен знак за одобрение на Испания, където през последните години редица хиперскалатори увеличиха дейността си в региона.

През февруари Microsoft потвърди плановете си за разширяване на инфраструктурата за изкуствен интелект и облачни услуги в страната, като отпусна 2,1 млрд. долара (1,9 млрд. евро) за финансиране през следващите две години.

Google Cloud също така стартира испански облачен регион в Мадрид през май 2022 г., отбелязвайки първото си голямо навлизане в страната.

През последните години Испания се превърна в привлекателна дестинация за трите големи хиперскалатора, като разширяването на дейността в региона съвпадна с по-широките усилия за укрепване на инфраструктурата в цяла Европа. Инвестициите, по-специално в областта на изкуствения интелект, са нараснали през миналата година, според статистически данни на GlobalData.

Данните от базата данни за сделки на консултантската компания показват, че през 2023 г. стойността на сделките с ИИ в страната е достигнала 1,3 млрд. долара, което е значително увеличение спрямо предходната година.

Изглежда, че достъпът до възобновяеми енергийни източници е общият знаменател във всички тези планове за разширяване. В отделно съобщение, съвпадащо с инвестиционните планове на AWS, фирмата заяви, че ще инвестира в 12 нови проекта за възобновяема енергия в страната.

Те ще се състоят от четири вятърни парка и общо осем слънчеви централи. Въпреки че все още не са разкрити допълнителни подробности за този аспект от разширяването на фирмата, той следва повтаряща се тенденция през последните месеци.

През февруари Cisco разкри, че е подписала 15-годишен ангажимент с испанския доставчик на възобновяема енергия IGNIS за изграждане на нов завод за слънчева енергия в провинция Арагон.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
Бъдете социални
Още по темата
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
14/06/2024

Засилени киберзаплахи пред ...

Евро 2024  в Германия започва след...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!