Търсене
Close this search box.

IT сектора в САЩ само със 700 нови работни места за 2023

През 2023 г. в ИТ сектора на САЩ са създадени само 700 нови работни места, което е значителен спад в сравнение с предходната година и поражда опасения за стагнация в сектора.

Ново проучване показва, че през цялата 2023 г. в ИТ сектора на САЩ са създадени едва 700 работни места, което подчертава тревожната низходяща траектория на растеж на индустрията в условията на трудни икономически условия.

Според анализа на базираната в САЩ консултантска компания Janco спадът в броя на позициите може да се отдаде на нарастващото „несъответствие в уменията“ в цялата индустрия.

През 2022 г. в ИТ сектора на САЩ са добавени повече от 267 000 работни места, което подчертава мащаба на настоящия спад на възможностите, обхващащи редица области.

През 2023 г. телекомуникациите са загубили 26 400 работни места, доставчиците на съдържание – 9300, а другите информационни услуги – 10 300 работни места. За сравнение, дизайнерите на компютърни игри спечелиха 32 300 работни места, а доставчиците на хостинг услуги – 14 000.

Изглежда обаче, че няма голямо припокриване между ИТ секторите, които уволняват, и ИТ секторите, които наемат служители, а в настоящата среда има почти 100 000 незаети работни места в сравнение с над 101 000 безработни ИТ специалисти.
Проучване, проведено от Forbes по-рано тази година, направи подобни изводи, тъй като 93% от 500-те анкетирани предприятия съобщават за недостиг на ИТ умения на пазара на труда в Обединеното кралство. Близо половината (42 %) от тези предприятия обясняват този недостиг с бързия темп на технологичния напредък.

Изчисленията в облак са сред основните проблеми на този напредък. Данните, споделени с ITPro от SoftwareOne, показват, че 32% от компаниите са пропуснали да постигнат финансовите си цели през миналата година поради липса на облачни възможности. 93% от компаниите смятат, че услугите за управление на облака са спешен приоритет.
Janco прави малко по-различен извод в своя доклад, посочвайки като ключов проблем растежа на ИИ индустрията. Тяхното предположение е, че ИИ забавя растежа на ИТ позициите на начално ниво, защото, както и в други сектори, той по същество замества работни места, особено в „автоматизацията на обслужването на клиенти, телекомуникациите и хостинга“.

Продуктивността е, и може би винаги е била, правилото на деня, а ИИ в крайна сметка е продуктивен. Той ще подтикне ИТ директорите и финансовите директори към автоматизиране на задачи, които преди това са били роля на сега безработните ИТ специалисти.

За ИТ експертите от по-високо ниво обаче винаги ще има възможности. Главният изпълнителен директор на Janco затвърди факта, че „опитните ИТ специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение остават високо търсени“, като получават заплати, които удобно се разполагат в ниско шестцифрени числа.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
Бъдете социални
Още по темата
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
17/04/2024

Последни тенденции при злов...

В днешната дигитална ера киберсигурността се...
12/04/2024

Oracle увеличава усилията с...

Техническият директор и председател на Oracle...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!