Търсене
Close this search box.

Избор на подходящи решения за киберсигурност за вашия малък и среден бизнес

Наложителната киберсигурност за малките и средните предприятия

Малките и средните предприятия се намират в особена ситуация – те трябва да балансират между разпределението на ограничените ресурси и необходимостта да се защитават от същия спектър от заплахи за киберсигурността, които поразяват големите предприятия. Киберпрестъпниците не правят разлика в зависимост от размера на компанията. Това прави избора на решения за киберсигурност за малки и средни предприятия на пръв поглед сложно решение. Относителната липса на защитни средства в малките и средните предприятия може да ги направи по-привлекателни цели. Последиците от киберинцидентите могат да бъдат тежки, като варират от финансови загуби до увреждане на репутацията, а в тежки случаи могат да застрашат самото оцеляване на бизнеса.

Приспособяване на киберсигурността към изискванията на малките и средните предприятия

Киберсигурността не е универсална за всички. Решенията трябва да бъдат съобразени с уникалния контекст на всеки малък и среден бизнес, като се отчитат специфичните за отрасъла рискове, критичността на данните и задълженията за спазване на законодателството. Като имат предвид тези съображения, малките и средните предприятия могат да започнат процеса на избор с ясна представа за своите нужди от сигурност.

Избор на доставчик на киберсигурност: Подробна пътна карта

Тази пътна карта очертава процеса на избор на киберсигурност за малки и средни предприятия, който всяко малко и средно предприятие трябва да предприеме, за да намери най-подходящия доставчик на киберсигурност, в партньорство с опитни партньори за решения.

1. Цялостна оценка на риска:
Започнете със задълбочена оценка на вашата цифрова екосистема. Идентифицирайте чувствителните данни, с които работи вашият бизнес, като например информация за клиенти, интелектуална собственост и финансови документи. Направете оценка на съществуващата си позиция по отношение на киберсигурността и отбележете всички уязвимости.

2. Задължения за спазване на изискванията и отраслови стандарти:
Бъдете в крак с регулаторните изисквания, които регулират вашата индустрия. Например здравните заведения трябва да спазват разпоредбите на HIPAA, а всеки бизнес, който обработва информация за кредитни карти, трябва да се придържа към стандартите PCI DSS. Международните предприятия може да се наложи да вземат предвид и съответствието с GDPR.

3. Определяне на целите за сигурност и приоритизиране на нуждите:
Определете ясни цели за киберсигурност, които съответстват на бизнес целите и рисковия ви профил. Приоритизирайте тези цели, за да се справите първо с най-критичните проблеми, като например защита на данните на клиентите или опазване на интелектуалната ви собственост.

4. Проучвайте и обучавайте:
Информирайте се за състоянието на киберсигурността. Възползвайте се от ресурсите, предоставени от потенциалните партньори в областта на киберсигурността, за да разберете силните страни и приложенията на различните инструменти и услуги. Четенето на казуси може да предостави информация за реалните приложения на мерките за сигурност.

5. Дълбоко вникване в решенията за киберсигурност:
Разгледайте нюансите на всяко предлагано решение. В какво е специализиран всеки доставчик и как това се отразява на вашите нужди? Например:

  • Управление на съответствието: Помислете как инструментите зауправление на съответствието могат да автоматизират и опростят процеса на спазване на изискванията за вашата компания и помислете за потенциалните икономии на разходи и време.
  • Управление на идентичността: Помислете как простотата и ефикасността на решенията за идентификация  могат да подобрят състоянието на вашата сигурност и потребителския опит.
  • Съответствие с нормативните изисквания: Например решението Secureframe може да оптимизира спазването на нормативните изисквания, но как ще се интегрира с настоящите Ви системи? Ще се адаптира ли към бъдещите промени в нормативната уредба?
  • Управление на риска: Преценете как автоматизираните оценки на риска  могат да предоставят информация за вашите решения за сигурност и да подкрепят проактивна стратегия за киберсигурност.
  • Поведенчески анализи: Преценете дали фокусът  върху поведението и мониторинга на мрежата съответства на вашия модел на заплахите и изискванията за сигурност.

6. Съответствие на решенията с бизнес целите:
Всяко решение за сигурност трябва да бъде разгледано внимателно за това доколко съответства на вашите цели за сигурност. Потърсете функции, които са насочени конкретно към най-значимите ви рискове и нужди за съответствие.

7. Демонстрации и изпитания:
Поискайте практически демонстрации и изпитания, за да видите решенията в действие. Тази стъпка е от решаващо значение, за да разберете как всеки инструмент се вписва в съществуващата среда и как може да се мащабира с разрастването на бизнеса ви.

8. Експертни консултации:
Използвайте опита на партньорите за решения, които могат да предложат по-задълбочено вникване във възможностите и потенциалните интеграции на всяко решение за киберсигурност. Техните прозрения могат да ви помогнат да прецените ползите и ограниченията на всяка опция.

9. Вземане на решения:
Въоръжени със задълбочени проучвания и експертни съвети, вече сте готови да вземете добре информирано решение. Обмислете не само непосредствените ползи, но и потенциала за дългосрочно стратегическо партньорство с доставчика.

10. Изпълнение и преглед:
След като решението е избрано, внедряването му трябва да бъде щателно планирано и изпълнено. След внедряването редовно преглеждайте работата му, за да се уверите, че отговаря на вашите изисквания.

Заключение

В заключение, изборът на решения за киберсигурност за малки и средни предприятия, които да ги предпазят от развиващите се заплахи за киберсигурността, е от първостепенно значение. Изборът на персонализирани решения и стратегически партньорства с индустрията гарантират надеждна защита и съответствие, като улесняват сигурния растеж на малките и средните предприятия. Ориентирането в този сложен терен изисква целенасочен подход, съчетаващ експертни познания с иновации, за да се предпазят и да се даде възможност на предприятията за цифровото бъдеще.

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Как да повишим киберсигурно...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което...
14/06/2024

Заплахата от подмяна на SIM...

Въпреки че измамите с подмяна на...
03/06/2024

Уязвимост в ядрото на Linux...

В четвъртък американската агенция за киберсигурност...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!