Търсене
Close this search box.

Излезе актуализация на Windows 10 с нови поправки и промени

Microsoft пусна вчера кумулативната актуализация KB5034763 за Windows 10 21H2 и Windows 10 22H2, която включва малък брой промени, включително продължаване на въвеждането на промени, за да се спази европейският Закон за цифровите пазари (DMA).

KB5034763 е задължителна кумулативна актуализация за Windows 10, съдържаща актуализациите за сигурност от февруари 2024 г. (Patch Tuesday).

Потребителите на Windows могат да инсталират тази актуализация, като влязат в Settings (Настройки), щракнат върху Windows Update (Актуализация на Windows) и ръчно извършат „Check for Updates“ (Проверка за актуализации).

Тъй като обаче тази актуализация е задължителна, тя ще започне да се инсталира автоматично в Windows, след като проверите за актуализации. За да направите това по-лесно управляемо, можете да планирате кога компютърът ви да бъде рестартиран, за да завърши инсталацията.

След инсталирането на тази актуализация Windows 10 22H2 ще бъде актуализиран до компилация 19045.4046, а Windows 10 21H2 ще бъде актуализиран до компилация 19044.4046.

Потребителите на Windows 10 могат също така ръчно да изтеглят и инсталират актуализацията KB5034763 от каталога на Microsoft Update.

Какво е новото в Windows 10 KB5034763

Подобно на повечето скорошни актуализации на Windows 10, KB5034763 не въвежда нови функции и съдържа само поправки на съществуващи проблеми.

С тази актуализация Microsoft продължава да въвежда различни промени, за да се съобрази с европейския Закон за цифровите пазари (DMA).

Най-съществената промяна е, че Windows ще зачита конфигурирания браузър по подразбиране за всички връзки в операционната система, вместо да принуждава някои URL адреси да се отварят в Microsoft Edge.

От Microsoft казват, че тези промени постепенно ще бъдат въведени в компютрите с Windows 10, версия 22H2 в ЕИП, за да бъдат съвместими до 6 март 2024 г.

Другите подчертани поправки и промени, въведени в тази актуализация, са:

  • През следващите седмици ще получите по-богато изживяване, свързано с времето, на екрана при заключване. Това включва динамични, интерактивни актуализации на времето. Така че, когато задържите мишката върху времето на заключения си екран, ще видите повече информация. Когато докоснете или щракнете върху картата с времето и влезете, Microsoft Edge се отваря с пълната прогноза в MSN weather. Ако вече използвате Времето в Настройки > Персонализация > Заключване на екрана > Състояние на екрана при заключване, няма какво да правите. Също така това ново изживяване ще бъде включено по подразбиране, ако статусът на заключен екран е зададен на „Няма“. Както и днес, статусът на заключен екран ще бъде наличен, когато заключите екрана си, без значение коя опция за персонализация сте избрали (Windows spotlight, Picture или Slideshow).
  • Тази актуализация решава проблем, който засяга файла explorer.exe. Той може да спре да отговаря. Това се случва, когато рестартирате или изключвате компютър, към който е прикрепен аксесоар за контролер.
  • Тази актуализация решава проблем, който засяга изтеглянето на метаданни за устройствата. Изтеглянето на метаданни от Windows Metadata and Internet Services (WMIS) през HTTPS вече е по-сигурно.
  • Тази актуализация решава проблем, който засяга модула за управление на сертификати (Certificate Authority snap-in). Не можете да изберете опцията „Delta CRL“. Това ви пречи да използвате графичния потребителски интерфейс, за да публикувате Delta CRL.
  • Тази актуализация отстранява известен проблем, който може да ви изпрати грешка 0xd0000034. Това се случва, когато се опитате да надстроите някои отговарящи на изискванията устройства до Windows 11 от Windows Update.

За съжаление два съществуващи проблема в Windows 10 се запазват и в тази актуализация, а именно Copilot причинява превключване на иконите между няколко монитора и Copilot не се поддържа, ако лентата със задачи е разположена вертикално в лявата или дясната част на екрана.

В допълнение към четирите поправки, изброени по-горе, тази актуализация съдържа и промени, въведени в бюлетина за предварителни актуализации KB5034203 от миналия месец.

 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Приложението Copilot на Win...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot,...
13/04/2024

На федералните агенции на С...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и...
11/04/2024

CISA нарежда на агенциите, ...

CISA издаде нова спешна директива, с...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!