Излезе доклада на Verizon за нарушаване на данните за 2022г.

Verizon е една от най-големите телекомуникационни компании в Северна Америка и в момента е сред първите 25 в текущата класация на Fortune 500. Докладът за изследване на нарушаване на данните, публикуван по-рано този месец, предоставя информация от анализа на над 23 000 инцидента и 5 200 потвърдени нарушения по целия свят.

Verizon вярва, че подобни доклади образоват бизнеси от всякакъв размер, като по този начин им помагат да сведат до минимум риска и да имат по-малко инциденти. Публикуваният доклад е над сто страници, така че няма да можем да прегледаме всичките им констатации, но ще се опитаме да подчертаем основните изводи.

Рансъмуерът продължава да расте

Не е изненада, че жертвите на ransomware продължават да се увеличават. Атаките стават все по-сложни, хакерите непрекъснато разработват нови начини за атака, а дейността е много печеливша за престъпниците. Киберпрестъпните организации започнаха да работят като истински бизнес с обслужване на клиенти и живи агенти във виртуални центрове, способни да отговорят на всички въпроси на жертвите. Всяка година компании от цял ​​свят харчат десетки милиарди долари, за да декриптират важни организационни файлове, заключени от кибер банди.

Начини хакерите да проникнат във вашата организация

Според доклада хакерите попадат в системите на бизнеса, използвайки четири метода – фишинг, пълнене на идентификационни данни и използване на откраднати потребителски данни, използване на уязвимости или ботнет атаки. Никоя организация не изглежда в безопасност, ако вече няма начини за справяне с подобни видове атаки. Откраднатите идентификационни данни оглавяват класацията като водещ метод за проникване на хакери в нечия система. Фишингът и използването на IT уязвимости са веднага след това, последвани от ботнет атаки.

Неправилно конфигурирани настройки на облака

Някои от най-забележителните инциденти, докладвани през последните няколко години, не са били вследствие на хакерска работа, а просто поради големи купчини информация, оставена незащитена. Това е подобно на това да оставите кола отворена и да се надявате, че никой няма да я отвори, за да види и открадне неща отвътре. ИТ администраторите и служителите, отговорни за облачните конфигурации, оставят големи части от данни незащитени. Докато ИТ администраторите се надяват, че никой няма да дойде да го търси, киберпрестъпниците сърфират във всички части на интернет, надявайки се да намерят нещо полезно. Лошата конфигурация на настройките на облака е отговорна за около 13% от всички пробиви.

Необучени или измамни служители

Според доклада необучени и измамни служители управляват нарушения и инциденти. Човешкият елемент изглежда е проблем, който организациите непрекъснато се затрудняват да разрешат. Verizon казва, че тази година приблизително 82% от наблюдаваните нарушения включват човешки елемент. Може да е използването на откраднати идентификационни данни, неправилно съхранени от служител, хора, които не разпознават опити за фишинг, злоупотреба с данни или обща неподготвеност на служителите да се справят с кибератаки. Хората като цяло играят огромна роля в инцидентите и нарушенията.

Индивиди, малки и средни предприятия, големи предприятия и дори правителства са мишени на хакери, които в повечето случаи преследват парична печалба. Разбирането на проблема е важна част от намирането на решение. Подготовката за атаки е еднакво важна както за отделно лице, така и за голямо предприятие. Ако искате да сте на върха на вашата киберсигурност, можете да пазарувате и да намерите типа покритие, което най-добре отговаря на вашите нужди.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

28 септември 2022

Microsoft ще оттегли правилата за клиентски дос...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли правилата за клиентски достъп (...
27 септември 2022

Meta ликвидира руска мрежа, която фалшифицира ...

Meta разкри, че е премахнала широка мрежа от акаунти във Facebook и...
27 септември 2022

Нова кибератака чрез Messenger на Meta

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на нови и по-сложни изма...
24 септември 2022

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите...
24 септември 2022

Рисковано ли е да уволниш CS екипа

Какво, за бога, си мислеха? Това е, което ние – и други експерти по...
23 септември 2022

Путин освободи от мобилизация IT - специалистите

Руското министерство на отбраната публикува списък на сферите, чиит...
22 септември 2022

Изследователи разкриха дългогодишна шпионска к...

Откриха нова вълна от кампания за мобилно наблюдение, насочена към ...
Бъдете социални
Още по темата
24/09/2022

Рисковано ли е да уволниш C...

Какво, за бога, си мислеха? Това...
21/09/2022

Защитата на крайната точка ...

За юристите цифровата трансформация също носи...
20/09/2022

Европол и Bitdefender пуска...

Декриптор за рансъмуера LockerGoga беше предоставен...
Последно добавени
28/09/2022

Microsoft ще оттегли правил...

Microsoft обяви днес, че ще оттегли...
27/09/2022

Meta ликвидира руска мрежа...

Meta разкри, че е премахнала широка...
27/09/2022

Нова кибератака чрез Messe...

Киберпрестъпниците са неуморни в търсенето на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!