Търсене
Close this search box.

Измами с търсене на персонал

Интерпол разбива киберпрестъпни групировки в Югоизточна Азия, спасявайки 149 жертви на трафик на хора, но агенцията предупреждава, че човешките жертви на киберпрестъпността се увеличават по целия свят.

Интерпол обяви операция Storm Makers II – координирано усилие на 27 отделни азиатски държави, насочено към операции за кибер измами, които използват трафик на хора за осъществяване на своите измами. Изглежда обаче, че този вид коварни операции се разпростират и в други части на света.

Според съобщението на Интерпол за операцията на жертвите се обещава добре платена работа в Югоизточна Азия, но вместо това те са принудени да „извършват онлайн измами в промишлен мащаб, като същевременно понасят унизително физическо насилие“. Установено е, че тези кибермафии наемат персонал за кол центрове за социално инженерство, управляват фалшиви сайтове за игри или работят в областта на криптодобива, наред с други неща.

След петмесечно разследване правоприлагащите органи са успели да арестуват 281 като извършители и да спасят 149 жертви на трафик на хора, съобщи Интерпол. Информацията, събрана чрез арестите, също така позволи на правоприлагащите органи да започнат допълнителни 360 разследвания, допълва Интерпол.

Обезпокоително е, че кибер измамите, подхранвани от трафика на хора, някога са били ограничени предимно в Югоизточна Азия, но бързо се разрастват и извън региона.

Човешките жертви на кибер измамите се увеличават

„Човешката цена на центровете за кибер измами продължава да нараства“, заяви в изявлението за операцията Розмари Налубега, помощник-директор за уязвимите общности в Интерпол. „Въпреки че повечето случаи остават съсредоточени в Югоизточна Азия, операция „Storm Makers II“ предлага още едно доказателство, че този начин на действие се разпространява, като жертвите се набавят от други континенти и се появяват нови центрове за измами чак в Латинска Америка.“

През август миналата година Организацията на обединените нации публикува доклад за разрастващия се проблем в Югоизточна Азия, в който се оценява, че операциите за киберпрестъпност са отговорни за задържането на 120 000 жертви на трафик на хора в Мианмар, 100 000 в Камбоджа и още хиляди в Лаос, Филипините и Тайланд.

Освен правоприлагащите органи, организациите с нестопанска цел призовават и общността за киберсигурност да помогне за издирването на жертви на трафик на хора, използвани за подхранване на кибер измами, независимо къде по света се намират тези коварни операции.

Призив към гражданските киберзащитници

Тифани Рад, адвокат и експерт по киберсигурност, се обедини с Остин Шамблин, основател на проекта с нестопанска цел Traverse Project, за презентация на Black Hat USA 2023, чиято цел беше да призове експертите по информационна сигурност от всички нива да се включат в защитата на личния живот и самоличността на тези, които се опитват да проследят трафикантите на хора. Тази роля те нарекоха „граждански киберзащитници“.

Рад изтъкна, че членовете на ръководената от нея студентска доброволческа лаборатория в Калифорнийския университет в Бъркли, която проследява трафика на хора в рамките на проекта Traverse, неотдавна са станали жертва на изключително сложна шпионска атака на Pegasus.

„Като използват академични ресурси, OSINT умения и безплатни инструменти с отворен код, гражданските киберзащитници подкрепят уязвими организации с нестопанска цел, защитават доброволци, журналисти и активисти, като същевременно защитават правата на човека“, заявиха те в презентацията на Black Hat USA за кибертрафика на хора. „В сектора за киберсигурност има нужда от повече граждански киберзащитници.“

 

Източник: DARKReading

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
Бъдете социални
Още по темата
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
17/04/2024

Последни тенденции при злов...

В днешната дигитална ера киберсигурността се...
12/04/2024

Oracle увеличава усилията с...

Техническият директор и председател на Oracle...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!