Търсене
Close this search box.

Измамници се представят за разработчици на NFT, за да крадат криптовалута

В петък  ФБР предупреди за измамници, които се представят за разработчици на Non-Fungible Token (NFT), за да се възползват от ентусиастите на NFT и да откраднат тяхната криптовалута и активи на NFT.

При тези атаки престъпниците получават неоторизиран достъп до акаунти на разработчици на NFT в социалните медии или създават почти идентични акаунти, за да популяризират „ексклузивни“ издания на NFT.

Това им позволява да примамват целите с подвеждащи твърдения за „ограничено предлагане“, като етикетират промоциите като „изненади“ или неразкрити досега ментета, за да предизвикат фалшиво чувство за спешност и да подмамят потенциалните жертви да вземат прибързани решения без надлежна проверка.

Нищо неподозиращите жертви кликват върху предоставените връзки само за да бъдат пренасочени към фишинг уебсайтове, които се маскират като легитимни разширения на конкретни проекти на NFT. Измамниците полагат големи усилия, за да възпроизведат външния вид и потребителското изживяване на истинските платформи на NFT, което затруднява забелязването, че всъщност става дума за фишинг целеви страници.

На тези измамнически уебсайтове жертвите са подканени да свържат портфейлите си с криптовалута за покупки на NFT. Това на пръв поглед безобидно действие обаче задейства интелигентен договор за източване, който прехвърля техните криптовалутни и НФТ активи в портфейлите на престъпниците.

За да замажат следите си, престъпниците използват редица миксери и борси за криптовалута, за да затруднят правоприлагащите органи да проследят крайната дестинация на откраднатите активи.

В светлината на тези атаки ФБР призовава любителите на NFT да проявяват предпазливост, когато участват в дейности, свързани с NFT:

  • Преди да предприемете каквото и да било действие, проверете автентичността на разработчиците на NFT и техните промоции.
  • Проверете дали акаунтите в социалните медии, използвани за рекламиране на промоциите, са легитимни.
  • Когато се занимавате с покупки на NFT, проверявайте два пъти URL адресите на уебсайтовете и се уверете, че те не са клонинги на легитимни такива.
  • Ако звучи твърде добре, за да е истина, обикновено е така, затова не забравяйте да проверите всички възможности за награди от NFT.

ФБР призовава жертвите незабавно да докладват за всички случаи на измама или подозрителни дейности, свързани с NFT, чрез Центъра за оплаквания от интернет престъпления.

При подаване на жалба жертвите се насърчават да предоставят важни подробности, включително връзки, акаунти в социалните медии, крипто акаунти или домейни, свързани с измамата, и да включат ключовата дума NFTHack, за да се улесни проследяването на докладите, свързани с този вид измама.

Това не е първият път, в който ФБР предупреждава собствениците на криптовалути за измамници, насочени към техните портфейли по различни начини.

През март правоприлагащата агенция предупреди за рязък скок на схемите за инвестиране в криптовалута „свински касапници“, довели до загуби на криптовалута на стойност над 2 млрд. долара през миналата година.

През октомври ФБР предупреди и за ръст на измамите, ограбващи все по-големи количества криптовалута от нищо неподозиращи инвеститори.

Предишните предупреждения бяха за фалшиви награди в така наречените игри „игра за печелене“ и измамни приложения за инвестиране в криптовалута, които помагат на измамниците да откраднат милиони в криптовалута.

В доклада си за интернет престъпността през 2022 г. ФБР разкрива също, че през 2022 г. американците са загубили над 3 млрд. долара от инвестиционни измами. През април Министерството на правосъдието на САЩ конфискува шест сметки за виртуална валута с над 112 млн. долара, откраднати в схеми за инвестиции в криптовалута.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
Бъдете социални
Още по темата
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
02/04/2024

Индия спасява 250 граждани,...

Индийското правителство съобщи, че е спасило...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!