Изследователи разкриха дългогодишна шпионска кампания

Откриха нова вълна от кампания за мобилно наблюдение, насочена към уйгурската общност като част от дългогодишна операция на шпионски софтуер, активна поне от 2015г., разкриха в четвъртък изследователи по киберсигурност.

Нахлуванията, първоначално приписани на група с името Scarlet Mimic през януари 2016г., се оказва, че са обхванали 20 различни варианта на зловреден софтуер за Android, които са били маскирани като книги, снимки и аудио версия на Корана. Злонамереният софтуер, макар и сравнително несложен от техническа гледна точка, идва с широки възможности за кражба на чувствителни данни от заразено устройство, изпращане на SMS съобщения от името на жертвата, извършване на телефонни обаждания и проследяване на местоположението.

Освен това, има възможност за  запис на входящи и изходящи телефонни обаждания, както и заобикалящо аудио.

„Всичко това го прави мощен и опасен инструмент за наблюдение“, каза израелската фирма за киберсигурност Check Point в техническо задълбочено проучване, наричайки шпионския софтуер MobileOrder.

Струва си да се отбележи, че част от кампанията наскоро беше разкрита от изследователи от MalwareHunterTeam и Cyble, в която книга, написана от лидера на уйгурите в изгнание Долкун Иса, е използвана като примамка за доставяне на зловреден софтуер.

mobile spyware

Check Point заявиха, че са наблюдавали артефакти на MobileOrder в интернет още  от 2015г. до средата на август 2022г., с изключение на 2021 г., когато не е открит нито един.

Кампаниите за атака вероятно включват използването на тактики за социално инженерство, за да подмамят нищо неподозиращите жертви да стартират злонамерени приложения, които препращат към привидно безобидни документи, снимки и аудио файлове.

Тези приложения съдържат различни примамки, включително PDF за партизанска война и снимки, свързани с разполагането на паравоенни сили в Урумчи, столицата на Синдзян-Уйгурския автономен регион, след смъртоносната атака през април 2014г.

Отварянето на фалшивото приложение от своя страна стартира примамващ документ, предназначен да отвлече вниманието на целта от забелязването на злонамерените действия във фонов режим.

„Някои от версиите също изискват Device Admin и root достъп, което не само дава пълен достъп на зловредния софтуер до устройството, но и не позволява на жертвата лесно да деинсталира приложението“, казаха изследователите.

Други функции, поддържани от MobileOrder, включват изпълнение на отдалечена команда и дори премахване на допълнителни Android Package (APK) файлове.

Приписването на кампанията на Scarlet Mimic, на Check Point, произтича от ясни припокривания на кодове, споделена инфраструктура и еднакви виктимологични модели.

Освен това, продължаващото използване на MobileOrder сигнализира за промяна на вектора на атаката от десктоп към мобилно наблюдение, каквото е фактът, че хакерите преди това са били свързани със зловреден софтуер на Windows, наречен Psylo Trojan.

Въпреки че не е ясно кои от тези атаки през последните седем години са били успешни, самият факт, че автори на зловреден софтуер продължават да внедряват шпионския софтуер, е индикация, че някои от тези усилия са се отплатили.

„Устойчивостта на кампанията, еволюцията на злонамерения софтуер и постоянният фокус върху насочването към определени популации показват, че операциите на групата през годините са успешни до известна степен“, казаха от Check Point.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
28/11/2023

Уеб обвивки се усъвършенств...

Уеб обвивки, често срещан вид инструмент...
27/11/2023

Фалшиви актуализации на бра...

Широко популярна кампания за социално инженерство,...
23/11/2023

2023 Черен петък / Kибер по...

През ноември са два от най-натоварените...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!