Търсене
Close this search box.

Изследователи разкриват измамните стратегии на китайските държавни хакери

Неотдавнашна кампания, предприета от Earth Preta, показва, че групи от национални хакери, свързани с Китай, стават все по-умели в заобикалянето на решенията за сигурност.

Извършители, които са активни поне от 2012 г. насам, се проследявта от по-широката общност за киберсигурност под имената Bronze President, HoneyMyte, Mustang Panda, RedDelta и Red Lich.

Веригите от атаки, организирани от групата, започват с електронно писмо, в което се използват широк набор от инструменти за достъп до задни вратички, командване и контрол (C2) и ексфилтрация на данни.

Тези съобщения са снабдени със зловредни примамливи архиви, разпространявани чрез връзки към Dropbox или Google Drive, които използват странично зареждане на DLL, файлове с преки пътища LNK и фалшиви файлови разширения като вектори за пристигане, за да получат опора и да пуснат задни вратички като TONEINS, TONESHELL, PUBLOAD и MQsTTang (известен още като QMAGENT).

Наблюдавани са подобни вериги на заразяване, използващи връзки към Google Drive, които доставят Cobalt Strike още през април 2021 г.

„Earth Preta има склонност да крие зловреден полезен товар във фалшиви файлове, маскирайки ги като легитимни – техника, която е доказано ефективна за избягване на откриване“, заяви Trend Micro в нов анализ, публикуван в четвъртък.

Този метод за влизане, който беше забелязан за първи път в края на миналата година, оттогава е получил лека промяна, при която връзката за изтегляне на архива е вградена в друг примамлив документ, а файлът е защитен с парола в опит да се заобиколят решенията за имейл шлюзове.

 

„След това файловете могат да бъдат извлечени отвътре чрез паролата, предоставена в документа“, казват изследователите. „Използвайки тази техника, злонамереният ивършител, който стои зад атаката, може успешно да заобиколи услугите за сканиране.“

Първоначалният достъп до средата на жертвата е последван от фази на откриване на акаунти и повишаване на привилегиите, като Mustang Panda използва персонализирани инструменти като ABPASS и CCPASS, за да заобиколи контрола на потребителските акаунти (UAC) в Windows 10.

 

Освен това е наблюдавано, че групата разполага със зловреден софтуер като „USB Driver.exe“ (HIUPAN или MISTCLOAK) и „rzlog4cpp.dll“ (ACNSHELL или BLUEHAZE), за да се инсталира на сменяеми дискове и да създаде обратна обвивка с цел да се придвижва в мрежата.

Другите внедрени помощни програми включват CLEXEC – задна врата, способна да изпълнява команди и да изчиства дневниците за събития; COOLCLIENT и TROCLIENT – импланти, които са предназначени да записват натискания на клавиши, както и да четат и изтриват файлове; и PlugX.

 

„Освен добре познатите легитимни инструменти, бандитите са изработили и силно персонализирани инструменти, използвани за ексфилтрация“, отбелязват изследователите. Това включва NUPAKAGE и ZPAKAGE, които са оборудвани за събиране на файлове от Microsoft Office.

Констатациите още веднъж подчертават повишеното оперативно темпо на китайските кибершпиони и постоянните им инвестиции в усъвършенстване на кибернетичното им въоръжение с цел избягване на откриването.

„Earth Preta е способен и организиран екип, който непрекъснато усъвършенства своите TTP, укрепва възможностите си за разработка и изгражда гъвкав арсенал от инструменти и зловреден софтуер“, заключават изследователите.

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
26 февруари 2024

Организациите са изправени пред големи санкции ...

Това може да се превърне в кошмар за правоприлагащите органи –...
Бъдете социални
Още по темата
27/02/2024

САЩ и НАТО: Руските хакери ...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“...
27/02/2024

ThyssenKrupp потвърждава ки...

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата...
23/02/2024

Новата ера в хактивизма

През последните две години наблюдаваме значително...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!