Търсене
Close this search box.

Как ChatGPT промени света

ИТ индустрията непрекъснато се усъвършенства и редовно въвежда нови технологии на пазара. В крайна сметка вече сме свикнали Apple и Samsung да пускат чисто нови флагмански смартфони всяка година.

Но от време на време се появява нова еволюция, която предизвиква сеизмична промяна. Тя засяга не само ИТ индустрията, но и останалия свят около нас. Изобретения като домашните компютри на Spectrum и Commodore, Windows 95, който опрости работата с компютри за хора, които не са маниаци, развитието на World Wide Web и пускането на оригиналния Apple iPhone.

А през ноември 2022 г. беше направена още една еволюционна стъпка с публичното представяне на ChatGPT 3.5. Въпреки че чатботовете бяха сравнително често срещано и добре разбрано явление, ChatGPT се превърна в незабавен успех за една нощ, защото възможностите му бяха много по-напред от всичко, което дотогава беше виждано от широката общественост.

И така, какво се промени, когато ChatGPT започна да функционира?

Изкуственият интелект се появи навсякъде

Въпреки че ИТ индустрията работи с изкуствен интелект от няколко години, много организации бяха сравнително бавни в приемането му. Еднодневният успех на ChatGPT, заедно с неговите изумителни възможности, принуди мнозина да преразгледат позицията си.

В рамките на няколко месеца Microsoft подписа договор за 10 млрд. долара с OpenAI (компанията, която стои зад ChatGPT), за да финансира допълнителни разработки и да интегрира технологията със своята собствена. Можете да видите някои доказателства за това партньорство в търсачката Bing. Която използва изкуствен интелект за подобряване на резултатите от търсенето и дори за генериране на цифрови произведения на изкуството въз основа на подкани от потребителя.

За да не останат по-назад, Google, Amazon и Meta ускориха собствените си разработки в областта на ИИ. Най-вече с пускането на чатбота с изкуствен интелект BARD. Говори се, че Apple също е разработила свой собствен генеративен чатбот с изкуствен интелект за вътрешна употреба.

Почти всяко съобщение за нов продукт през изминалата година включваше споменаване на възможностите и интеграциите на ИИ. Включително пускането на смартфоните Samsung Galaxy S24 този месец.

Хората започнаха да се притесняват за работните си места

ChatGPT изуми хората с лингвистичните си възможности – чатботът можеше да пише поезия и текстове на песни, както и по-обикновени писма, автобиографии и имейли. Много хора в отрасли, в които се използва много текст, като писатели, автори, поети и дори администратори, започнаха да се притесняват, че ChatGPT и неговите клонинги могат да заменят работата им.

Политиците изпаднаха в паника, че ще настъпи краят на света

Ако вземем една по-крайна (и нереалистична) гледна точка. Политиците и правителствата по целия свят започнаха да планират за причинен от неконтролируеми системи с изкуствен интелект срив. Други започнаха да планират нови закони и рамки за регулиране на използването на изкуствен интелект, за да се борят с разпространението на “фалшиви новини” или с намесата в изборите.

ИИ стана масов

Може би най-големият успех на ChatGPT беше начинът, по който той беше възприет от обикновените хора. Шест дни след стартирането му повече от 1 милион души се бяха регистрирали за акаунти в OpenAI. Шест месеца по-късно броят им нарасна до 100 милиона, което превърна ChatGPT в най-бързо развиващото се потребителско приложение на всички времена.

Както виждате, ChatGPT несъмнено промени света. Затвърждавайки мястото си на една от най-важните компютърни разработки в историята.

 

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

22 юни 2024

Пробивът в JAXA не е довел до изтичане на важна...

Японската космическа агенция твърди, че няма изтичане на класифицир...

Cyber Europe тества енергийния сектор

Седмото издание на Cyber Europe, едно от най-големите учения за киб...
22 юни 2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха излъчването на Полша ...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача на Полша с Австрия от Ев...
22 юни 2024

Panera Bread призна за изтичане на данни

Американската верига за бързо хранене Panera Bread е започнала да у...
21 юни 2024

Change Healthcare най-после с подробности за ат...

UnitedHealth за първи път потвърди какви видове медицински данни и ...
21 юни 2024

САЩ наложиха санкции на 12 ръководители на Kasp...

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерств...
Бъдете социални
Още по темата
20/06/2024

Хората не искат ИИ в нюзрума

Повечето читатели на новини от Обединеното...
19/06/2024

Защо ни трябват специфични ...

  Изкуственият интелект има потенциала да...
12/06/2024

Mistral увеличи оценката с...

Френският (и европейски) любимец на GenAI...
Последно добавени
22/06/2024

Пробивът в JAXA не е довел ...

Японската космическа агенция твърди, че няма...
22/06/2024

Cyber Europe тества енергий...

Седмото издание на Cyber Europe, едно...
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!