Търсене
Close this search box.

Как да избегнем бързите бомбени атаки на МФУ

Бързото бомбардиране с многофакторно удостоверяване е най-силното доказателство, че не всички MFA решения са сигурни. Тази техника на социално инженерство предизвиква голям интерес през последните седмици, тъй като киберпрестъпни групи я внедриха успешно, както в случая с атаките Lapsus$.

Техниката се състои в следното –  хакери  се представят за компания, която използва софтуер с MFA система, така че потребителите да могат да се идентифицират и да получат достъп до техните услуги и решения. Целта е бомбардирана от известия с искания за идентификация, които се преструват, че са част от процедурата на програмата на MFA. Ако потребителят бъде подмамен да повярва, че заявките идват от компанията и кликне върху известието, тогава хакерите получават достъп до системите на организацията. Този тип кибератака може да се извърши по няколко различни начина: те могат да изпратят поредица от онлайн заявки, за да накарат потребителя да приеме заявката за идентификация, вярвайки, че поддържа достъп до тези услуги. В други случаи хакерите изпращат по-рядко заявки (една или две на ден), за да повдигнат по-малко подозрения. Има дори случаи на телефонни обаждания до конкретен потребител, уж от  служител на тази компания, за да накара потребителя да  се довери и да  каже, че ще изпрати заявка за мултифакторно удостоверяване. Въпросът е как можем да избегнем тези бомбардировки?

  1. Както обикновено се случва с всички техники за социално инженерство, недоверието на потребителите и обучението по киберсигурност са ключови и представляват първата линия на защита. В тази връзка служителите никога не трябва да приемат насочено известие, за да се идентифицират за достъп до фирмените програми, ако не са поискали достъп в този момент или ако идва от друго място. Така че, когато се съмнявате, най-добре е да се свържете и да информирате ИТ мениджърите и междувременно да деактивирате известията.
  2. Що се отнася до насочените известия, техниката на бомбардиране често се използва и ескалира в решенията на MFA, където няма първо валидиране с парола или се използва като единична автентификация без парола. Но това не означава, че една организация никога не може да осигури система за насочено уведомяване за своите служители като MFA процедура, тя трябва да осигури начини за контролиране на MFA бомбардиране или поне да следи за появата му и да го блокира.

 

Въпреки това е препоръчително да се внедри разширено решение за защита и управление на самоличността, което може да контролира по всяко време кои служители са избрали насочените известия и да ги уведомява, ако блокират някое от тях, както и да внедри допълнителни механизми за подпомагане на служителите, ако получат вълна от известия, като например възможността да ги блокирате за известно време. Достъпът до това решение за управление на самоличността също трябва да бъде защитен с парола, така че хакерът да не може да го използва, за да бомбардира целта, тъй като атакуващият първо трябва да знае паролата за това решение.

Това дава на организациите пълен контрол върху идентичностите, активите, акаунтите и информацията, без да се притеснявате, че ще бъдат имитирани чрез бомбардировки или други техники за влизане в системите им чрез измама на потребителите чрез процедури на MFA.

Източник: watchguard.com

Подобни публикации

21 май 2024

Arm ще пусне чипове с ИИ през 2025 година

Съобщава се, че базираната в Обединеното кралство компания Arm, еди...
20 май 2024

Атака над ARRL постави радиолюбителите по света...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че е претърпя...

Защита на вашите коммити от известни CVEs с Git...

Всички разработчици искат да създават сигурен и надежден софтуер. Т...
20 май 2024

Чрез GitHub и FileZilla се доставя коктейл от ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която се зло...
20 май 2024

7 бъга излезли на Pwn2Own все още чакат поправка

Редица сериозни грешки в Windows все още не са навлезли в криминалн...
20 май 2024

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона до...

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама а...
20 май 2024

Квантовата навигация може да замени GPS съвсем ...

Британски консорциум, финансиран от правителството на Обединеното к...
Бъдете социални
Още по темата
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Чрез GitHub и FileZilla се ...

Наблюдавана е „многостранна кампания“, при която...
19/05/2024

Grandoreiro се завръща по -...

Банковият троянец за Android „Grandoreiro“ се...
Последно добавени
21/05/2024

Arm ще пусне чипове с ИИ пр...

Съобщава се, че базираната в Обединеното...
20/05/2024

Атака над ARRL постави ради...

Американската радиорелейна лига (ARRL) предупреждава, че...
20/05/2024

Защита на вашите коммити от...

Всички разработчици искат да създават сигурен...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!