Търсене
Close this search box.

Как да избегнете прегарянето в екипа си по киберсигурност?

Въпреки че кибератаките се увеличават през последните години, една от най-големите заплахи за киберсигурността на организациите е умората в ИТ екипа, която води до синдрома на прегарянето. Gartner прогнозира, че половината от мениджърите по сигурността ще сменят работата си до 2025 г. поради прегаряне в цялата индустрия.

Неотдавнашно проучване разкрива, че 66% от специалистите по киберсигурност в Европа твърдят, че през 2022 г. са изпитали умора. Освен това 51% твърдят, че са работили повече от четири часа допълнително седмично над планираните часове.

Освен това 65% от CISO (главен служител по сигурността на информацията) заявяват, че способността им да защитават своята организация е компрометирана от огромното работно натоварване, с което се сблъскват, а почти 100% признават, че се нуждаят от допълнителни ресурси.

Обстоятелства, влияещи върху прегарянето в екипите по киберсигурност

Според Gartner при тези специалисти има явна липса на баланс между работата и личния живот. Това се дължи главно на факта, че служителите трябва да са постоянно нащрек за възможността от атаки или инциденти в областта на киберсигурността. Прекомерната загриженост за въпроси, свързани с работата, води до това, че служителите изпитват симптоми на прегаряне.

Повтарящите се ръчни задачи като наблюдение на системата, откриване и докладване на инциденти са един от основните фактори, които предизвикват хроничен стрес и изтощение. Самият обем на ръчната работа кара членовете на екипа да губят концентрация.

Примерите за това как тези повтарящи се задачи могат да причинят проблеми включват:

  • Пренебрегване на аномалии, свързани със спам и зловреден софтуер, след като сте проучили безброй IP адреси.
  • Игнориране на сигнали или приемане на фалшиви положителни резултати поради получаване на безброй сигнали или липса на време или видимост за предупреждаване на засегнатите групи, което позволява на инфекцията да се разпространи.
  • Пренебрегване на системни актуализации или пачове поради голямо работно натоварване.

Какво може да се направи, за да се облекчи работното натоварване на екипа?

Съществуват конкретни решения, които трябва да се приложат възможно най-скоро, за да се намалят рисковете и потенциалните последици от прекомерното натоварване на работната сила.

Обучение на крайните потребители
Обучението на служителите помага да се избегнат социално-инженерни атаки, като фишинг и компрометиране на бизнес електронна поща (BEC). С редовно обучение и използване на многофакторна автентикация е възможно да се намали броят на заплахите и последващото натоварване на специалистите по сигурността.

Автоматизация
Петдесет и един процента от CISO вярват, че автоматизирането на повтарящи се, отнемащи време и уморителни ръчни задачи би облекчило част от натиска върху ИТ екипа. То би им помогнало да останат фокусирани върху задачи, които изискват повече концентрация и внимание към детайлите.

Консолидация на технологиите за сигурност
57% от CISO са съгласни, че консолидирането на множество технологии за сигурност в една платформа би намалило напрежението в работата. Не са рядкост случаите, когато предприятията или МСП внедряват разнородни решения за сигурност или когато липсва комуникация между екипите. Разочарованието се увеличава, когато инструментите не са интегрирани, тъй като за изпълнението на една задача може да са необходими ненужни допълнителни стъпки, които да увеличат постоянно нарастващия списък.

WatchGuard предоставя Унифицираната платформа за сигурност, която решава този проблем, като замества с единна платформа разнородния подход към сигурността, който може да доведе до негативни последици за екипите и сигурността. В допълнение към цялостния подход, тази единна платформа насърчава по-висока степен на координация между хората, процесите и технологиите, което осигурява предимствата на по-силна сигурност и подобрена ефективност. Ефективност, която днес зависи не само от консолидирането на решения и процеси, но и от автоматизацията.

 

Доказано е, че автоматизирането на процесите намалява часовете за работа на персонала, свързани с управлението на мрежовата сигурност, с до 80% в сравнение с традиционните решения за мрежова сигурност. Така че ядрото за автоматизация на WatchGuard, интегрирано в неговата единна платформа, елиминира загубата на време и оптимизира работата на мрежата, като същевременно осигурява най-висока устойчивост на кибератаки. Тези две концепции – консолидирана платформа за сигурност и автоматизация – се превръщат в мощно решение за избягване на прегарянето на вашия ИТ екип и клиенти.

Източник: watchguard.com

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...
Бъдете социални
Още по темата
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
15/05/2024

Сериозни размествания в сфе...

В сферата на управлението на информацията...
08/05/2024

Най-добрите практики за киб...

В постоянно развиващия се цифров пейзаж...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!