Търсене
Close this search box.

Как да изберете антивирусен софтуер за вашия малък бизнес

Работили сте усилено, за да стартирате бизнеса си. Последното нещо, от което се нуждаете, е да отворите лаптопа си и да откриете изскачащо съобщение, изискващо биткойн за безопасното връщане на данните ви. За съжаление, това не е хипотетична ситуация – тя е една от най-бързо нарастващите опасности за киберсигурността, пред които са изправени предприятията днес. Но за това ще стане дума по-късно.

В момента проучването ви на антивирусната защита за вашия бизнес ви е довело до тази статия, което е добре за вас, защото в нея ще бъдат изброени минималните характеристики, които ще искате във всеки антивирусен (AV) софтуер, както и няколко хубави неща.

Не е необходима диплома по компютърни науки

Една от функциите, без които не можете, е лесната употреба. Собствениците на малки и средни предприятия не разполагат с пари, за да плащат на ИТ специалисти на пълен работен ден. Подобно на повечето други неща, задълженията по поддръжката и администрирането ще паднат на раменете ви, така че намерете антивирусен софтуер, който:

  • се настройва лесно
  • има изчистен, интуитивен потребителски интерфейс (UI)
  • Включва мощни административни контроли

Добрият антивирусен софтуер за малки и средни предприятия ще разполага с необходимата ви информация, когато ви е необходима. Търсете софтуер с централизирано табло за управление, което ви дава възможност да наблюдавате и контролирате в реално време всеки аспект на системата. Ако на служител му откраднат лаптопа по време на конференция, ще искате бързо да затворите достъпа, преди хакерът да е успял да свърши мръсната си работа. Може да се наложи да се сбогувате с лаптопа си, но няма да се сбогувате със сълзи на очи с данните си.

Таблата за управление и конзолите за управление правят задълженията на администратора – като предоставяне и отнемане на привилегии на потребителите – лесни за изпълнение.

Всеки антивирусен софтуер, който си заслужава парите, ще бъде готов за работа, след като го инсталирате. Не трябва да се купува допълнителна инфраструктура или технология; той трябва да работи веднага след изваждане от кутията. Следете за тези ключови функции и ще управлявате софтуера си като ИТ професионалист дори без диплома по информатика.

Мащабира се с вашия бизнес

Когато инвестирате в аудиовизуален софтуер, искате той да расте заедно с вашия бизнес. Ефективният антивирусен софтуер за предприятия ще ви покрие независимо от размера, с модели на ценообразуване, които се начисляват според броя на покритите устройства или потребители.

Считайте, че мащабируемостта е основна характеристика на AV софтуера. С нарастването на печалбата ви ще нарасне и мишената на гърба на вашата компания. Хакерите са мързеливи. Те искат голям резултат, така че планирайте да инвестирате повече в софтуер за киберсигурност и изберете AV марка, която може да увеличи качеството и количеството на защитата с разширяването на бизнеса ви.

Осигурява защита на крайни точки

Няма да е достатъчно само да защитите устройствата в офиса си от компютърни вируси. Прогнозите са, че атаките със зловреден софтуер за мобилни устройства и интернет на нещата (IoT) ще се увеличават. Киберзлодеите не се насочват към мобилния телефон на служителите ви, за да откраднат самоличността им; те го хакват, за да получат достъп до вашата мрежа и вашите данни.

Всеки от служителите ви и техните лични устройства са потенциални входни точки във вашата мрежа. За да запазят разходите си, много малки и средни предприятия имат политика за използване на собствени устройства (BYOD), но личните устройства са по-податливи на заразяване. Наистина ли бихте се доверили на служителите си, че ще запомнят да актуализират операционните системи на устройствата си или да избягват опасни уебсайтове?

Цялостният антивирусен софтуер за малки и средни предприятия ще има „защита на крайни точки“, което означава, че следи всички устройства в мрежата ви, които имат достъп. Защитата на крайните точки следи всички влизания в системата и автоматично изпълнява актуализации на сигурността, независимо от устройството или операционната система.

Ниско въздействие върху производителността на устройствата ви

Всеки антивирусен софтуер ще забави работата на компютрите, таблетите и смартфоните на вашата компания. Въпросът е колко. Конкуренцията на всеки пазар днес е ожесточена, а времето е пари. Ето защо разработчиците на антивирусни програми работят усилено, за да може всички дейности по сканиране и наблюдение на софтуера им да отнемат възможно най-малко ресурси.

Добрите марки антивирусни програми за малкия и средния бизнес използват облачно базирана система, която оказва малко влияние върху производителността на устройствата. При AV софтуера, базиран в облака, голяма част от сканирането за вируси и оторизацията на устройствата се извършват извън вашата мрежа и устройства, така че ефектът върху вашите устройства е малък. Освен това антивирусният софтуер, базиран в облака, ви дава администраторски достъп навсякъде, където има достъп до интернет.

Надеждна база данни за зловреден софтуер

Антивирусният софтуер открива зловреден софтуер, като сравнява файловете, които отваряте, и софтуера, който стартирате, с известни щамове на зловреден софтуер. Той поддържа „библиотека“ на тези цифрови заплахи и когато открие такова, блокира достъпа до него. Така че антивирусният софтуер е толкова добър, колкото е добра неговата база данни за зловреден софтуер.

Добрият антивирусен софтуер ще има задълбочена и постоянно актуализирана база данни за зловреден софтуер; по-добрият софтуер ще включва щамове на зловреден софтуер, които дори още не са създадени. Да, прочетохте правилно. Някои разработчици на антивирусни програми дори са в състояние да предвиждат бъдещи видове зловреден софтуер с помощта на сложни алгоритми и изкуствен интелект.

Киберсигурността е бизнес, в който не е достатъчно само да реагирате на атаките със зловреден софтуер; трябва да се борите с тях, преди да са се случили. Когато проучвате добра антивирусна защита, търсете продукти, които използват „евристични“ или „адаптивни защитни“ стратегии за откриване на зловреден софтуер. Тези термини означават, че софтуерът разполага с надеждна, проактивна и актуализирана база данни за зловреден софтуер.

Висока степен на откриване и ниска степен на фалшиви положителни резултати

Вашият бизнес се нуждае от антивирусен софтуер, който да издържа на тестовете за защита в реалния свят. Независими организации сравняват различни антивирусни продукти и ги оценяват по степен на откриване и фалшиви положителни резултати. Степента на откриване е колко ефективен е софтуерът при откриването на зловреден софтуер. Фалшивите положителни резултати се появяват, когато софтуерът погрешно маркира даден файл или софтуер като вреден, докато той всъщност е безопасен.

Всеки антивирусен софтуер може да получи висок процент на откриване, ако е прекалено агресивен. Но това води до фалшиви положителни резултати дори и за вашия счетоводен софтуер. Това е проблем. Както и програма, която пропуска всичко. Тук има нула фалшиви положителни резултати! Но сега имате множество вируси. Искате антивирусна защита с висока степен на откриване И с нисък брой фалшиви положителни резултати.

Добре е да има

Ето списък с някои хубави неща, които не са от решаващо значение, но със сигурност са полезни за малките и средните предприятия.

Мениджър на пароли

Паролите са първата линия на защита на киберсигурността на малкия и средния бизнес, а правилата за създаване на сигурни пароли продължават да се развиват. Шампионът за най-популярна парола все още е „123456“, което трябва да накара всеки собственик на бизнес да настръхне. Софтуерът за аудиовизуална защита на корпоративно ниво ще предлага мениджър на пароли като функция. Добрият мениджър на пароли ще съдържа като минимум:

  • предупреждава потребителите за слаби пароли
  • създава силни пароли за потребителите
  • Криптира паролите за съхранение
  • има функции за автоматично влизане и автоматично попълване
  • позволява да управлявате разрешенията на служителите от конзола на администратора
  • Дават ви достъп до управлението на пароли навсякъде
  • Предлага поне двуфакторно удостоверяване

 

Защитна стена

Програмите за защитна стена наблюдават и блокират заплахите за киберсигурността, които се опитват да получат достъп до вашата мрежа чрез интернет. Кибератаките, като например за изтегляния на данни от компютъра и ботнети, се увеличават. Повечето потребители не знаят, че тези видове атаки са се случили. Хакерите използват усъвършенстван автономен зловреден софтуер като червеи, които активно търсят в системата ви уязвимости в сигурността, за да се възползват от тях. Защитните стени помагат за елиминирането на тези атаки, като филтрират трафика, постъпващ във вашата мрежа.

Защита от рансъмуер

Една от най-бързо растящите опасности за киберсигурността, с които се сблъскват фирмите днес, е ransomware. Всеки бизнес с ценни данни (сякаш има друг вид) е добра мишена за киберзлодеи, които искат да откраднат или криптират данните ви и след това да обменят пари за тях.

Схемата е популярна, защото е ефективна и доходоносна. Криптираните данни почти винаги се губят, ако решите да не платите, така че най-добрата защита е превенцията. За целта ви е необходим AV софтуер, който може да открие сложните методи, използвани при атака с цел откуп, и да ви предупреди, преди да се случи най-лошото.

Да, заплахите за данните като ransomware са реални и се увеличават, но не е нужно просто да стискате палци всеки път, когато давате паролата за Wi-Fi на служител. Цялостната антивирусна защита на корпоративно ниво ще защити данните ви и ще ви помогне да спите спокойно – две съществени части от успеха на вашия бизнес.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Christie's потвърждава проб...

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент...
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!