Търсене
Close this search box.

Как да изтриете твърд диск в 4 стъпки

Може да си мислите, че кaто изтриете вашите файлове и ги преместите в кошчето, те ще изчезнат завинаги. Е, това не е така. В действителност тези файлове просто се преразпределят из целия твърд диск. Следователно, ако се опитвате да научите как да изтриете твърд диск, трябва да разберете, че ще трябва да изтриете всички данни от тези някога съществували файлове.

Вашият твърд диск може да съхранява финансови документи, лична информация и всичко друго, което някога е било на  вашия компютър. Обикновено тези, които се интересуват от изтриване на всички следи от предишни файлове, се готвят да продадат компютър, да изхвърлят повредени дискове, да надграждат или просто искат чист диск.

Когато продавате, търгувате или рециклирате вашето устройство, важно е да изчистите всички данни от твърдия диск, така че всеки, който се докопа до предишното ви устройство, да не може да извлече или открадне лична информация. Ако се интересувате да се предпазите от зловреден софтуер, кражба на самоличност и други рискове, прочетете нататък, за да научите как да изтриете твърд диск.

Как да изтриете напълно твърд диск

Не е необходимо личният ви живот да бъде в ръцете на някой друг, освен на вас самите. Въпреки това, когато е време да пуснете или продадете устройството си, важно е да сте сигурни, че изтривате старателно твърдия си диск, за да намалите риска от киберкражба или излагане на лична информация. Не е нужно да посещавате технически гуру, за да изтрие твърдия ви диск. Следвайте тези прости стъпки за това как да изтриете старателно вашия твърд диск.

Стъпка 1: Запазете паролите и идентификационните данни за вход

Всеобщо явление ли е забравянето на паролата? Да се ​​опитвате да запомните пароли, особено дългите, които трябваше да създадете, за да отговорите на изискванията на платформите, не е втора природа.

Когато се подготвяте да изтриете твърд диск, важно е да запомните Ако се притеснявате, че програма може да е оставила файлове на твърдия диск или просто искате по-сигурна гаранция, можете сами да изтриете ръчно вашия твърд диск. Устройството всъщност може да бъде изтрито. Метод с редкоземни магнити: Един вариант, който ще унищожи вашия твърд диск, е да използвате магнит от редкоземни елементи. Редкоземният магнит е много силен, така че стандартният магнит за хладилник няма да свърши работа в този сценарий. Извадете твърдия диск от вашия компютър Поставете магнита от едната страна на твърдия диск и го оставете да престои две до три минути Разтрийте магнита с кръгови движения по дължината на устройството за около една минута Повторете от другата страна на твърдия диск Това трябва да причини необратима повреда на вашия твърд диск, но използвайте този метод с повишено внимание, тъй като неправилната употреба може да доведе до телесна повреда. Метод за разглобяване на отвертката: Можете също да използвате отвертка, за да разглобите физически вашето устройство от вашия компютър. Можете да го навредите с помощта на тази техника по такъв начин, че всички данни да могат да бъдат възстановени само от опитен хакер. Обърнете твърдия диск, за да можете да видите основната платка Четирите винта Torx на печатната платка трябва да бъдат отстранени с помощта на драйвер Torx. Извадете дъската, разделете я наполовина и я изхвърлете. Използвайки тази техника, можете да рециклирате твърдия диск с увереност, че никой няма да може да прочете съдържанието му, като просто свържете устройството към друг компютър.да запазите своите пароли и идентификационни данни за вход. Можете ръчно да ги запишете за съхранение или можете да архивирате файл, съдържащ всички тях, на вашия USB или външен твърд диск. Това ще предотврати стреса, който идва заедно с необходимостта да щракнете върху „забравена парола“ всеки път, когато влезете след изпразване на вашия твърд диск.

Стъпка 2: Архивирайте

Винаги е разумно рутинно да архивирате вашия твърд диск и устройства, но е задължително, когато се подготвяте да го изтриете.

Често архивирането на вашите данни е толкова просто, колкото свързването на вашето устройство за съхранение към вашия компютър и прехвърляне на файлове към него. Можете да използвате флаш устройства или USB флаш памети, за да архивирате вашите данни. Но имайте предвид, че това са по-малки устройства за съхранение, така че може да не успеете да запазите цялата необходима информация.

По-добър избор може да са външните твърди дискове, които могат да осигурят повече място за съхранение. Освен това можете да преместите данните си на друг компютър. Облачните архиви са друг практичен избор и често са безопасни.

Архивирането на вашия твърд диск може да отнеме от 30 минути до няколко часа в зависимост от размера на всеки файл и общия размер на архива. Ако трябва да архивирате компютъра си, препоръчително е да не оставяте това до последната минута, за да имате достатъчно време за завършване на архивирането. Ако побързате да архивирате или пропуснете по-големи файлове, преди да изтриете твърдия си диск, тези файлове се губят завинаги.

Graphic with illustrated external hard drive, thumb drive, and a cloud with an arrow.

 

Стъпка 3: Използвайте програма за изтриване на твърдия диск

Можете да изтриете завинаги данните от вашия твърд диск с помощта на професионални програми. Въпреки че шансовете за възстановяване на изтрити данни са малки с тези приложения, добрата новина е, че никой друг не може да възстанови вашите изтрити файлове.

Повечето от тези инструменти за унищожаване на данни заменят изтритите файлове с нули и друга объркваща информация. В резултат на това софтуерът за възстановяване на данни не може да възстанови файловете.

Програмата за почистване на Panda Security е ефективна и лесна за разбиране програма, създадена точно за това. Почистването може да освободи място на твърдия диск, да наблюдава бисквитките и много други. За щастие изтриването на твърд диск е често срещано явление в днешния технологичен свят, така че има много програми, които можете да използвате, за да ви помогнат.

Стъпка 4: Ръчно изтрийте сами твърдия диск

Ако се притеснявате, че програма може да е оставила файлове на твърдия диск или просто искате по-сигурна гаранция, можете сами да изтриете ръчно вашия твърд диск. Устройството всъщност може да бъде изтрито.

Метод с редкоземни магнити:

Един вариант, който ще унищожи вашия твърд диск, е да използвате магнит от редкоземни елементи. Редкоземният магнит е много силен, така че стандартният магнит за хладилник няма да свърши работа в този сценарий.

 • Извадете твърдия диск от вашия компютър
 • – Поставете магнита от едната страна на твърдия диск и го оставете да престои две до три минути
 • Разтрийте магнита с кръгови движения по дължината на устройството за около една минута
 • Повторете от другата страна на твърдия диск

Това трябва да причини необратима повреда на вашия твърд диск, но използвайте този метод с повишено внимание, тъй като неправилната употреба може да доведе до телесна повреда.

Метод  на отвертката:

Можете също да използвате отвертка, за да разглобите физически вашето устройство от вашия компютър. Можете да го повредите с помощта на тази техника по такъв начин, че всички данни да могат да бъдат възстановени само от опитен хакер.

 • Обърнете твърдия диск, за да можете да видите основната платка
 • Четирите винта Torx на печатната платка трябва да бъдат отстранени с помощта на драйвер Torx.
 • Извадете дъската, разделете я наполовина и я изхвърлете.

 

Използвайки тази техника, можете да рециклирате твърдия диск с увереност, че никой няма да може да прочете съдържанието му, като просто свърже устройството към друг компютър.

 

Как да изтриете твърд диск на Windows

Ако притежавате компютър с Windows 10 или 11, има по-прост начин да изтриете твърдия си диск. Няма нужда от редкоземен магнит или отвертка — този процес включва множество стъпки, които могат да бъдат извършени от приложението за настройки. Следвайте тези инструкции стъпка по стъпка за вашите устройства с Windows 10 или 11.

 • Отидете в Настройки → „Система“ → „Възстановяване“
 • За Windows 10 отидете на „Актуализиране и защита“ вместо „Система“
 • Намерете „Нулиране на този компютър“ и щракнете върху „Нулиране“
 • За Windows 10 щракнете върху „Първи стъпки“
 • Кликнете върху „Премахване на всичко“
 • Преинсталирайте Windows чрез подкани: „Изтегляне в облак“ или „Локално преинсталиране“
 • Отидете на „Допълнителни настройки“ → „Промяна на настройките“ → „Изчистване на данни“
 • За Windows 10 превключете „Изтриване на устройството“ вместо „Изчистване на данни“
 • Щракнете върху „Нулиране“

 

Как да изтриете твърд диск на Mac

Не всички устройства функционират по един и същи начин. Ето защо, ако притежавате Mac компютър, следвайте инструкциите по-долу за почистване на вашия твърд диск.

 • Рестартирайте вашия Mac
 • Задръжте клавишите „Command“ и „R“, докато компютърът се рестартира
 • Пуснете, когато се появи логото на Apple
 • Щракнете върху „Disk Utility“ → „Продължи“
 • Отидете на „Преглед“ → „Покажи всички устройства“
 • Изберете устройството на вашия Mac → Натиснете „Изтриване“
 • Попълнете „Име“, „Формат“ и „Схема“
 • Име: Можете да наименувате диска както желаете
 • Формат: Изберете „APFS (файлова система на Apple)“ или „Mac Os Extended (Journaled)“
 • Изберете „Изтриване“
 • Щракнете върху „Готово“, когато бутонът се появи на екрана
 • Преинсталирайте ОС

Независимо дали се подготвяте да продадете или търгувате с компютъра си, изтриването на твърдия ви диск е от ключово значение за защитата на вашата лична информация. За да направите процеса прост и лесен, потърсете помощ от експерти по киберсигурност, които могат да ви помогнат да изтриете твърдия си диск от комфорта на дома си.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

28 февруари 2024

Китай стартира нов план за киберзащита на индус...

Тази седмица Министерството на промишлеността и информационните тех...
28 февруари 2024

Уязвимостта на плъгина WordPress LiteSpeed изла...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress е разкрита уязвимост в сигур...
28 февруари 2024

Xeno RAT се превръща в мощна заплаха в GitHub

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“ троянски кон ...
28 февруари 2024

Хакването на Optum е свързано с рансъмуера Blac...

Кибератаката срещу дъщерното дружество на UnitedHealth Group Optum,...
28 февруари 2024

Новата версия на IDAT loader използва стеганогр...

Хакерска група, проследена като „UAC-0184“, е забелязан...
28 февруари 2024

DOOM идва в интелигентните косачки Husqvarna

Ако някога сте искали да играете DOOM на косачка за трева, скоро ще...
28 февруари 2024

Белият дом призовава да се премине към езици за...

Службата на националния кибердиректор на Белия дом (ONCD) призова д...
Бъдете социални
Още по темата
23/02/2024

"Secure by Design" нараства...

ISC2 – водещата световна организация с...
19/02/2024

Овладейте многооблачността ...

Постигнете скорост и надеждност на интернет,...
09/02/2024

Мрежата за гости

Wi-Fi за гости се отнася до...
Последно добавени
28/02/2024

Китай стартира нов план за ...

Тази седмица Министерството на промишлеността и...
28/02/2024

Уязвимостта на плъгина Word...

В плъгина LiteSpeed Cache за WordPress...
28/02/2024

Xeno RAT се превръща в мощ...

В GitHub е публикуван „сложно проектиран“...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!