Търсене
Close this search box.

Как да помогнете от разстояние на възрастен роднина, който се бори със смартфон или таблет?

Възрастни хора срещу технологии: Предоставяне на ИТ поддръжка от разстояние

Докато COVID-19 опустошаваше света през 2021 г. и 2022 г., мнозина осъзнаха, че осигуряването на ИТ поддръжка на приятели и роднини без физическо присъствие може да бъде предизвикателство.

Възможността да пътувате дотам и да отговорите на всички въпроси и притеснения не беше толкова лесна. Възрастните хора може и да са построили тази велика държава, но те са и демографската група, която най-много се затруднява с новите технологии. А дори и да ги вкарате в крак, технологичните тенденции често се променят.

Зимните празници са  точно зад ъгъла и ние съставихме списък с полезни съвети за възрастни хора, които биха могли да ви помогнат да се сближите по време на дългия празничен уикенд, вместо да съсипете празника, прекарвайки времето си в оправяне на дребни ИТ бръчки по често остарелите устройства на вашите не толкова технически грамотни роднини.

Осигуряване на пряк достъп

Вероятно най-добрият начин за отстраняване на проблеми със смартфон или таблет е, ако можете да се свържете директно и да навигирате устройството от разстояние. Много решения, като например TeamViewer и LogMeIn, ви позволяват да поемете контрола над устройството и да помогнете на лицето да отстрани всички технически трудности.

След като се настроите, няма да ви се налага да шофирате в продължение на час, за да помогнете на баща си  да изчисти известие от смартфона си.

Чат във Facetime

Не забравяйте за съществуването на видеото в реално време. Освен ако не започвате от нулата, фейстимът с близките ви може да бъде решение. Facetime е един от многото варианти, тъй като потребителите могат да използват Messages и дори X (по-рано известен като Twitter), който току-що пусна функция за аудио и видео разговори.

Обаждането на живо и преминаването през стъпките за отстраняване на проблеми може да ви спести малко пари за бензин. Наличието подръка на устройство със същата операционна система прави оказването на помощ на възрастни хора с технически затруднения още по-лесно.

Уроци в магазина

Не забравяйте, че не е необходимо да знаете и да правите всичко. Техническите магазини, собственост на големи безжични оператори като ATT, T-Mobile или магазините на Apple/Microsoft, често предлагат безплатни класове за хора, желаещи да се ориентират в потребителската електроника.

Те използват тези класове и за продажба на своите продукти и решения, така че подгответе старшия да не се нахвърля на всеки продукт, предлаган от маскирания продавач, който води класа.

Защита

ИТ затрудненията на потребителските устройства понякога се причиняват от измамници. Ако устройството е по-бавно от обичайното или се държи необичайно, доста често причината не е грешка на потребителя, а зловреден код, който създава проблеми във фонов режим.

Да се уверите, че вашите близки са инсталирали антивирусен софтуер, е чудесен начин да им помогнете да имат по-малко въпроси към вас и да сърфират безопасно. Висококачествените потребителски пакети за защита от киберсигурност често се предлагат на много езици и предупреждават възрастните хора да не кликат върху вредни връзки.

Необходими приложения и изменения

Освен че трябва да имате киберзащита на всеки смартфон или таблет, който възрастните хора използват, няколко други трика биха могли да им помогнат да се наслаждават на своите смарт устройства. Организирането на приложенията, коригирането на размера на текста и подпомагането им да подредят секцията “любими” в списъка с контакти (включваща хора, но и номера за спешни случаи) са само няколко неща, които биха могли да бъдат от полза за по-възрастните потребители.

Факт е, че пенсиониран оператор на електроцентрала с десетилетия опит би могъл да се затрудни да навигира в прости приложения като Messages.
Такива случаи понякога са забавни за младежите, тъй като е трудно да се повярва, че пенсионер или по-възрастен работодател, който вероятно печели пет пъти повече от тяхната заплата, се нуждае от обучение за добавяне на прикачен файл към имейл.

Все пак не трябва да забравяме, че бумърите и много хора от поколението Х са израснали във времена с минимални технологии. Интернет стана масов в самия край на XX в., а на някои възрастни хора никога не им се е налагало да използват смарт устройства по време на кариерата си.

Panda Security Mediacenter

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
12 април 2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е нарушила правата на собст...
12 април 2024

Magecart са пионери в областта на устойчивата з...

Печално известната киберпрестъпна организация, занимаваща се със ск...
Бъдете социални
Още по темата
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
08/04/2024

Атаки срещу слаба автентифи...

Кибератаките срещу големи компании заемат челно...
05/04/2024

(Пре)оценка на достъпа до р...

Една от многото трудности, с които...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!