Търсене
Close this search box.

Как да поправите телефон, повреден от вода, в 7 стъпки

Малко са преживяванията, които могат да се сравнят със спиращата сърцето паника, когато любимият ви телефон неочаквано се потопи във водата (освен, да речем, откриването на вирус в телефона). Независимо дали става въпрос за нещастие край басейна, фиаско в банята или нещастна среща с природните стихии, повредата от вода е ужасно, но често срещано изпитание.

Добрата новина? Не всичко е загубено. С навременни действия и правилен подход има шанс да вдъхнете отново живот на вашето залято с вода устройство.

В това ръководство ще ви запознаем с това как да поправите телефон, повреден от вода, в седем лесни стъпки, както и как да разпознавате признаците за повреда от вода.

Стъпка 1: Спасете телефона си от водата

Може би е очевидно, но първото нещо, което трябва да направите, е да го спасите! Всяка секунда, в която чакате да извадите телефона си от водата, увеличава вероятността устройството ви да се напълни с вода, което намалява шансовете му за възстановяване.

Стъпка 2: Изключете телефона си

Веднага след като спасите телефона си от опасната зона, проверете дали все още е включен; ако е така, незабавно го изключете.

С незабавното изключване на телефона след намокрянето му прекъсвате източника на захранване и спирате потока на електричество през устройството. Това намалява вероятността от късо съединение, предотвратява възникването на допълнителни повреди и ви дава по-голям шанс да възстановите телефона си.

Стъпка 3: Разглобяване на всички разглобяеми части

След като изключите захранването на телефона, разглобете всички разглобяеми компоненти, като например корпуса на телефона, SIM картата и батерията, за да оцените степента на повреда и да ги подготвите за отделно сушене.

За потребителите на iPhone е важно да се отбележи, че изваждането на батерията изисква пълно разглобяване, което трябва да се извършва само от професионалисти. Избягвайте да опитвате това, освен ако не разполагате с необходимите експертни познания.

Стъпка 4: Изтрийте излишната вода

След като телефонът ви бъде разглобен, използвайте суха  или хартиена кърпа, за да избършете излишната вода от частите на телефона. Уверете се, че правите това внимателно, като потупвате, а не търкате, за да избегнете по-нататъшно увреждане на телефона.

Стъпка 5: Попийте влагата

След като подсушите повърхността на телефона, трябва да попиете останалата част от водата, която може да е попаднала във вътрешните части. Въпреки че много хора поставят телефона си в торбичка с несварен ориз, това всъщност не е най-добрият метод за извличане на водата от телефона.

Вместо това помислете за поставяне на компонентите на телефона в запечатан контейнер с пакетчета силикагел – малките пакетчета, които често се намират в кутиите за нови обувки или в бутилките за хапчета. Те са по-добри алтернативи на ориза, тъй като са специално предназначени да абсорбират влагата.

Ако сте изхвърлили тези пакетчета (както правят много хора), можете лесно да ги закупите онлайн или от магазин за консумативи на ниска цена. Междувременно можете да прибегнете до метода с ориза или да поставите частите на телефона си до вентилатор или вентилационен отвор на климатика.

Стъпка 6: Изчакайте

Оставете компонентите на телефона в избрания от вас метод на сушене за минимум 24-48 часа. Този срок гарантира, че по-голямата част от влагата ще се изпари, което намалява риска от къси съединения и повреди. Точното време за сушене на телефона зависи от променливи величини като избраната техника за сушене и степента на излагане на вода.

За силикагел типичното време за сушене е 24 часа. Ако използвате ориз или вентилатор за сушене, се препоръчва удължаване на продължителността до 48 часа.

Ако телефонът ви е бил изложен на вода само за кратко, той може да изсъхне по-бързо. В случаите обаче, когато телефонът е бил изцяло потопен или значително изложен на вода, може да се наложи удължаване на времето за сушене.

Важно е да проявите търпение през този период, за да избегнете преждевременното включване на телефона, което може да доведе до допълнителни повреди.

Стъпка 7: Включване и проверка

След първоначалния период на сушене можете да тествате телефона, за да проверите дали е функционален. Ако телефонът се стартира нормално, има функционален сензорен екран и чист звук, може би сте сигурни, че всичко е наред!

Ако се сблъскате с някакви проблеми, като например изкривен екран, необичайни шумове или невъзможност за включване, е добре да потърсите професионална помощ, за да избегнете задълбочаване на повредата.

Как можете да разберете дали телефонът ви е повреден от вода?

Много телефони имат вградени индикатори за повреда от течност (LDI) в близост до батерията, в порта за зареждане или в близост до слота за SIM карта. Тези малки стикери или точки променят цвета си, когато са изложени на влага. Ако вашият LDI е станал розов или червен, това е знак за излагане на вода.

 

Можете също така да откриете потенциална повреда от вода, като следите за всякакви признаци, които предполагат, че вътрешните части на телефона са били повредени. Ето как можете да разберете дали телефонът ви е повреден от вода:

  • Замъглено изображение на дисплея: Кондензацията под екрана или в обектива на камерата може да означава, че в устройството е попаднала вода.
  • Непостоянно поведение: Ако телефонът ви се държи непредсказуемо, като например приложенията се отварят и затварят сами, това може да е резултат от въздействието на вода върху вътрешните вериги.
  • Бавна работа: Повредата от вода може да доведе до лоша работа на процесора на телефона, което води до бавна работа.
  • Проблеми със сензорния екран: Нереагиращият на докосване или нередовното поведение на сензорния екран може да е свързано с излагане на вода.
  • Заглушен звук: Ако забележите влошено качество на звука или приглушен звук, това може да означава, че повредата от вода е засегнала високоговорителя или микрофона.
  • Проблеми със зареждането: Повредата от вода може да попречи на порта за зареждане, което да доведе до проблеми със зареждането или свързването с компютър.
  • Бързо изтощаване на батерията: Повредата от вода може да доведе до повишена консумация на енергия и по-бързо изтощаване на батерията.
  • Непостоянно захранване: Ако телефонът се включва и изключва самостоятелно или трудно се задържа включен, повредата на водата може да е причина за това.
  • Оцветяване: Ако вътрешните компоненти са били засегнати от вода, може да забележите области с променен цвят върху дънната платка или други вътрешни части.
  • Корозия: Зелени или бели петна по вътрешните компоненти могат да означават наличие на корозия вследствие на излагане на вода.

Ако подозирате, че телефонът ви е повреден от вода, най-добре го изключете незабавно и избягвайте да го включвате, докато не бъде щателно прегледан и изсушен. Ако признаците на повреда от вода са сериозни или телефонът не функционира правилно след изсушаване, потърсете професионална помощ за ремонт, за да предотвратите по-нататъшни повреди.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Ако сте в процес на откриване на начини за отстраняване на повреда на телефон, причинена от вода, може да се окаже, че имате множество други въпроси. Ето някои други често задавани въпроси, които често се повдигат във връзка с отстраняване на повреди от вода на телефони.

Колко време може да издържи телефонът във вода?
В повечето случаи, ако телефонът е потопен под вода дори за няколко секунди, трябва да го третирате като потенциално повреден и да предприемете подходящи стъпки за оценка и отстраняване на евентуалното излагане на вода.

Някои съвременни смартфони са проектирани така, че да са водоустойчиви или водоустойчиви до определена степен. Това означава, че те могат да издържат на краткотрайно потапяне или пръски, но дори и тези телефони имат граници на своята водоустойчивост.

Например Apple твърди, че най-новите ѝ модели iPhone имат степен на защита IP68, което по същество означава, че могат да издържат на максимална дълбочина от 6 метра до 30 минути във вода.

Колкото по-дълго телефонът остане във вода, толкова по-голяма е вероятността от необратими повреди. Важно е да действате бързо, за да намалите потенциалните щети и да подобрите шансовете за успешно възстановяване.

Отстранява ли оризът щети от вода?
Оризът е популярен метод „Направи си сам“ за изсушаване на повредено от вода устройство и може да помогне, но не е най-ефективното решение и не гарантира успех.

Макар че оризът може да абсорбира част от влагата от околната среда, той не е особено ефикасен при извличането на влагата от сложните компоненти на смартфона. Съвременните устройства имат плътно затворени отделения, в които може да се задържи влага, и оризът може да не успее да достигне ефективно до тези области.

Оризът също така съдържа  много нишесте, което може да остави прах и остатъци, които потенциално могат да причинят допълнителни проблеми или да затруднят почистването по-късно. Също така рискувате оризовите зърна да се забият в портовете и връзките на устройството, което може да се окаже доста трудно за отстраняване, тъй като оризът набъбва под въздействието на вода.

Можете ли да изсушите водата от телефона си с въздушна струя?
Ако е възможно, избягвайте да използвате сешоар за отстраняване на вода от телефон, повреден от вода. Въпреки че може да изглежда като логичен подход, този метод крие значителни рискове.

Вместо да изпарява влагата, сушилнята може да изтласка водата по-дълбоко в пукнатините на телефона, което може да доведе до разпространението ѝ в области, които преди това са били сухи.

Освен това сушилните за въздух излъчват топлина, която може да причини допълнителни повреди на деликатните компоненти в телефона. Високите температури в телефона могат да доведат до разтопяване на пластмасата, изкривяване на компонентите или дори повреда на електрическата верига.

Вземете защитни мерки, за да предпазите телефона си

Повреденият от вода телефон може да изглежда ужасяващо, но с това ръководство за това как да изкарате водата от телефона си, можете да спасите устройството си. Но не забравяйте: Защитата на телефона надхвърля границите на физическите инциденти.

Точно както трябва да пазите хардуера на устройството си от опасност, трябва да защитите и личните данни, които то съдържа. Panda Security предоставя инструменти за отблъскване на цифровите рискове, като предлага цялостни решения като защита на личните данни и предпазване на онлайн транзакциите.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
Бъдете социални
Още по темата
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
08/04/2024

Атаки срещу слаба автентифи...

Кибератаките срещу големи компании заемат челно...
05/04/2024

(Пре)оценка на достъпа до р...

Една от многото трудности, с които...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!