Търсене
Close this search box.

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ТЕЛЕФОНА СИ ОТ ПРЕГРЯВАНЕ

Всички технологии са предразположени към случайни неизправности, включително вашият смартфон. Ако телефонът ви стане изключително горещ и се чудите защо прегрява, има няколко възможни причини.

Прегрелият телефон може да изглежда зле, но обикновено не е причина за безпокойство. Това е доста прост проблем за разрешаване само с няколко лесни стъпки. Прочетете, за да научите някои от най-честите причини, поради които телефонът ви се нагорещява, как да отстранявате телефон и да предотвратите прегряване.

Защо телефоните стават горещи?

Различни фактори могат да доведат до нагряване на телефона. Разбирането на различните причини за прегрял телефон – като температурата навън или батерията на телефона – може да ви помогне да разрешите проблема и да го предотвратите в бъдеще.

Топла среда или пряка слънчева светлина

Ако някога сте оставяли телефона си на слънце, вероятно вече сте били свидетели колко бързо слънчевите UV лъчи могат да доведат до прегряване. Директната слънчева светлина е често срещан виновник за прегряване – така че покривайте телефона си, докато сте на открито.

Освен продължителен, директен контакт със слънцето, телефонът ви може да прегрее и след престой в топла среда за дълги периоди от време, например в колата ви в горещ летен ден.

Претоварване на процесора

Докато смартфоните всъщност са просто миниатюрни компютри, ключовата разлика между тях е, че докато компютрите имат вътрешни вентилатори, за да поддържат частите си хладни, докато работят, телефоните нямат тази възможност. Въпреки че смартфоните се справят отлично с разсейването на топлина при ежедневна употреба, има ограничение за това с какво могат да се справят. Ако имате твърде много работа на телефона си наведнъж, това може да претовари процесора и да причини прегряване.

Примерите за това, което може да предизвика претоварване на процесора, включват стартиране на твърде много приложения наведнъж, стрийминг на видео съдържание като Netflix или YouTube, запис на дълги видеоклипове на вашия телефон или игра на мобилни игри за продължителен период от време. Освен това, неоптималните настройки могат да източат процесора ви, като анимирани тапети или приспособления или ако поддържате висока яркост на екрана всеки път, когато го използвате.

Зловреден софтуер

Понякога телефонът ви прегрява без причина, която да може да се идентифицира. Ако знаете, че не сте оставили телефона си в топла среда и не претоварвате процесора с много приложения, проблемът може да е възникнал от злонамерен софтуер на телефона ви.

Точно както настолните компютри са податливи на онлайн вируси и злонамерен софтуер – което понякога ще доведе до претоварване и изключване на процесора на компютъра – същото може да се случи и с вашия телефон. Възможно е в телефона ви да е вкаран зловреден софтуер, който поддържа фонови приложения, приспособления и други вредни процеси, които натоварват процесора на телефона ви. Твърде много напрежение и вашият процесор ще отделя твърде много топлина.

Диагностика на температурата

Важно е да знаете, че всички телефони се нагряват до известна степен. И така, как да разберете дали това, с което имате работа, е причина за безпокойство? Като цяло вътрешната температура на телефона може да варира от 98,6 до 109,4 градуса по Фаренхайт, когато работи нормално.

Въпреки че няма начин да получите показания за температура на iPhone, можете да използвате функцията Battery Health, за да видите информация за използването на батерията и кои приложения я изтощават най-много. Можете да намерите тези данни, като отворите Настройки, след което изберете Батерия. От екрана Батерия изберете Здраве на батерията.

За потребителите на Android има приложение, наречено AIDA64. То може да ви даде важни подробности за хардуера и софтуера на телефона, като например колко RAM използвате, колко бързо трябва да работи процесорът ви и колко горещ е телефонът ви.

Как да охладите телефона си

Ако се окажете с прегрял телефон, има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете за отстраняване на неизправности. Опитайте следното, за да върнете телефона си в изправност.

Избягвайте пряката слънчева светлина

Ако телефонът ви е прегрял, защото е бил оставен на слънце, изведете го от слънчевата светлина възможно най-скоро. Докато остане под слънчевите лъчи, е малко вероятно да успее да се охлади.

Въпреки това, не поставяйте телефона си във фризера – някои смятат, че това ще понижи температурата на телефона по-бързо, но драстичното промяна на температурата от гореща към студена може да причини допълнителни щети на телефона ви. Вместо това, просто го внесете вътре на хладно сухо място и го оставете на мира за няколко минути и той трябва да се нормализира.

Включете самолетен режим

Самолетен режим може да помогне в борбата с прегрял телефон, защото изключва всички несъществени програми, които може да работят във фонов режим. Това може да ускори процеса на охлаждане.

Друга възможност е да изключите напълно телефона си, което е един от най-бързите начини да върнете нормалната температура на телефона си.

Затворете приложенията си и ги поддържайте актуализирани

Изпълнението на много приложения във фонов режим може да доведе телефона ви до краен предел. Ако е прегрял, затворете всичките си приложения, докато температурата се нормализира.

Освен това, ако не сте актуализирали приложенията си от известно време, е добре да го направите. Много актуализации на приложения се справят с поправките на грешки, които могат да подобрят ефективността на вашия телефон и да предпазят процесора от претоварване в бъдеще.

Свалете калъфа

Калъфите за телефони са критични за предпазване от физически повреди, но много от тях имат лоша вентилация. Те всъщност могат да уловят топлината във вашия телефон и да попречат на охлаждането му. Ако телефонът ви е прегрял и го държите в калъф, свалете го, за да намалите температурата.

Поставете устройството до вентилатор

Ако имате достъп до вентилатор или климатик на автомобил, дайте на телефона си достъп до хладен въздух, за да ускорите процеса на охлаждане. Дори ако нямате достъп до вентилатор, простото духане на телефона с уста или с ръце може да му помогне да се върне към нормална температура по-бързо.

Как да предотвратите прегряване на телефона си в бъдеще

Ако сте имали работа с прегрял телефон в миналото и искате да го избегнете в бъдеще, има няколко прости предпазни мерки, които можете да вземете, за да намалите шансовете да се повтори. Ето няколко превантивни мерки, които можете да предприемете, за да предпазите телефона си от прегряване:

Постоянно актуализирайте приложенията си

Ако телефонът ви някога е прегрявал без видима причина, може да проучите някои от вашите приложения. Едно или повече от тях може да имат грешка, която причинява прегряване на телефона ви. За да поддържате работата на телефона си оптимално като цяло и за да предотвратите прегряване в бъдеще, най-добре е винаги да поддържате актуализирани приложенията и настройките на телефона си.

Пречистване на неизползвани приложения

Неизползваните приложения, работещи във фонов режим, карат телефона ви да работи по-усилено, отколкото трябва, което натоварва батерията и процесора на телефона. Това може да доведе до прегряване. Добре е редовно да почиствате телефона си от неизползвани приложения или изтегляния, които тежат процесора на телефона ви, което може да доведе до прегряване в бъдеще.

Заредете телефона си правилно

Знаете ли, че използването на телефона ви, докато се зарежда, кара телефона ви да произвежда повече топлина? Можете да предотвратите прегряване на телефона, като не  го ползвате, докато се зарежда.

В допълнение към това, използването на неправилно зарядно устройство за вашия телефон може също да допринесе за прегряване.

Някои зарядни устройства са предназначени за по-здрави телефони и ако използвате зарядно устройство, което не е подходящо за вашия конкретен модел телефон, това може да доведе до повреда на батерията и прегряване. Основното, в което трябва да се уверите, е, че входът на телефона ви е същият като изхода на адаптера за зареждане, който използвате.

Изключете ненужните настройки

Някои настройки на телефона, като висока яркост, GPS или Bluetooth, могат да задържат процесора на батерията на телефона ви ненужно, защото това може да доведе до прегряване. За да избегнете това, не забравяйте да изключите неизползваните, за да запазите енергията на телефона си и да избегнете прегряване.

Използвайте антивирусен софтуер

Понякога прегряването е причинено от зловреден софтуер, изтеглен на телефона ви, или грешки в приложенията ви. Използването на антивирусен софтуер е един от най-добрите начини да защитите телефона си от прегряване, както и от нарушения на сигурността.

Докато антивирусният софтуер вече е вграден в iPhone, потребителите на Android могат да се възползват от мобилен антивирус, който открива вируси, злонамерен софтуер и други заплахи, които могат да компрометират телефона ви. Panda Security предлага безплатен антивирусен софтуер за Android, който може да работи на вашия телефон и таблет.

Въпреки че прегряването може да изглежда като причина за безпокойство, то обикновено изисква само бързо решение, за да върне телефона ви в работно състояние. Не оставяйте телефона си в гореща среда и ограничавайте колко приложения и програми сте пуснали на него  наведнъж, за да избегнете прегряване. Най-важното е да се предпазите от злонамерен софтуер и други кибер заплахи, като инсталирате подходящия антивирусен софтуер на вашия смартфон и таблет.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
Бъдете социални
Още по темата
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!