Търсене
Close this search box.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С БАВНИЯ ИНТЕРНЕТ

Едно от най-разочароващите неща, които могат да ни се случат, е да изпитаме на гърба си ефектите от  бавната интернет връзка. С пандемията, която продължава да опустошава света, все повече хора работят и учат от вкъщи. Тя също така ограничи или затвори местата за забавление, така че търсенето им онлайн никога не е било по-голямо. А свещеният Граал да се занимаваш качествено с работа от вкъщи, да участваш в конферентни разговори за училище или работа или да получаваш достъп до забавления е да имаш подходяща интернет връзка. И ако случаят не е такъв, често сме склонни да обвиним директно доставчиците на интернет услуги (ISP).

Въпреки това, доставчикът не винаги е този, който не успява да достави качествен интернет. Лошата интернет връзка често може да възникне поради обикновена неправилна конфигурация на софтуера, стар хардуер, лошо време, компютърен вирус или физически проблем с окабеляването в нашия офис или дом.

Остаряло оборудване

Причина, която често се пренебрегва от мнозина, е използването на остарял рутер. Хората често вярват, че ако нещо работи добре през последните десет години, най-вероятно ще го прави още десетилетие. Вероятно е така, но остарелият хардуер често е причината за намаляване на мрежовите скорости. При домакинствата с увеличен брой свързани устройства, старият прашен рутер, който имате в ъгъла, може да се нуждае от подмяна. WiFi 6 официално пристигна и подобно на смартфоните и 5G, ако нямате рутер, който може да се възползва от бързите скорости, просто никога няма да ги получите, докато не надградите до WiFi 6 рутер. По подобен начин 4G смартфонът никога не би имал интернет скоростта, която можете да наблюдавате в устройство с 5G поддръжка.

Злонамерен софтуер за извличане на криптовалута

Доста често интернет скоростите намаляват, ако имате фонов процес, който може да „краде“ от вашата връзка. Злонамереният софтуер засяга не само производителността на вашия компютър, но и статистиката ви в интернет. Ако компютърът ви не може да се представя добре, защото е затрупан от скрит процес, връзката ви с интернет няма да бъде бърза. Хакерите може да са заразили вашия компютър със злонамерен код, който добива криптовалута за тях, или да използват компютъра ви, за да изпращат спам по целия свят. Каквато и да е причината, ако имате висококачествен антивирусен софтуер на вашия лаптоп, вашата интернет връзка вероятно ще бъде по-добра, тъй като такива антивирусни софтуерни решения са предназначени да предотвратят възможността компютъра ви да се зарази.

Позициониране на рутера

Скоростите също намаляват постепенно, колкото повече се отдалечавате от рутера. Ако сте свикнали да сърфирате в интернет, докато сте в хола и внезапно преобразувате таванското помещение от другата страна на къщата в домашен офис, вероятно ще видите голяма разлика в скоростта на интернета. Има решения, които могат да ви помогнат. Например, система от мрежови рутери, стратегически разположени около къщата, може да ви помогне да покриете цялата къща и да се насладите на високи и стабилни скорости на интернет във вашия имот. Друга възможност за покриване на цялата къща с интернет е чрез използване на мрежови удължители, но като цяло те не се представят толкова добре, колкото WiFi системите с мрежови възли.

Състояние на окабеляването

Проверката на физическото състояние на вашите кабели и рутер може също да е нещо, което можете да направите, преди да се обадите на вашия ISP. Много често кабелите, които се включват в задната част на вашия рутер, просто се износват или се нуждаят от малко разклащане, за да се отстрани целия прах и да бъдат свързани по подходящ начин. Така че, ако решите да рестартирате рутера си, за да видите дали това би помогнало на скоростите на вашата мрежа, не забравяйте да погледнете кабелите и да се уверите, че те са напълно включени. Понякога домашни любимци, деца и дори прахосмукачка, може да извади тези кабели. Да прегледате окабеляването си за нещо необичайно, може да е добра идея, ако интернетът не се представя добре.

Метеорологични условия

За съжаление, интернет пакетът на Илон Мъск Starlink не е единственият, който се влияе от времето. Понякога дъждът, твърде много вятър или студено време причиняват проблеми на доставчиците на интернет услуги, което прави скоростите доста бавни. Лошото време навън може също да означава, че всички са вкъщи и търсят забавления, които в крайна сметка засягат цялостното качество на интернет сигнала, който достига до вас. Въпреки че това не би трябвало да е проблем в съвременния свят на 21-ви век, скоростта на интернет понякога се влияе от атмосферните условия навън. Ясно е, че няма начин да промените времето, но можете да направите някои тестове и да видите дали вашият интернет се представя по-добре в слънчеви дни в сравнение със студените и дъждовни дни. Въпреки че не можете да го поправите, поне ще сте подготвени за по-бавните връзки, когато времето се очаква да е лошо. Може би можете предварително да заредите любимото си телевизионно предаване или да планирате да играете настолни игри със семейството, вместо да стриймвате филми.

Когато вашият ISP е виновен

В някои случаи вашият интернет доставчик наистина е виновен. Ако сте инсталирали подходящ антивирусен софтуер на своите устройства, имате най-новия хардуер WiFi 6, рестартирали сте рутера си, времето  е хубаво, може да искате да се обадите на вашия доставчик на интернет услуги. Те могат да оценят вашите нужди от интернет и ако имате твърде много свързани устройства,  могат да се опитат да ви превключат на по-бързи скорости или да увеличат вашия план за данни.

Понякога интернет доставчиците забавят скоростта на интернет умишлено. Ако кабелите в определен регион са толкова заети с трафик, те намаляват скоростта, за да се уверят, че те няма да се повредят. Интернет доставчиците предпочитат да намалят скоростта ви, отколкото да причинят загуба на данни, което води до пълна недостъпност на интернет. Ако това се случва по-често, отколкото искате, можете  да проучите други възможности за получаване на интернет във вашия дом или офис.

 

Бавните скорости в интернет могат да бъдат разочароващи и има много причини да изпитвате разочароващи скорости на изтегляне и качване. Отстраняването на такива проблеми не е лесно, но ако следвате няколкото основни стъпки, описани по-горе, може да успеете да разрешите проблема сами. Ако обаче имате проблеми с връзката и изглежда, че те не са от ваша страна, силно се препоръчва да се обадите на отдела по обслужване на клиенти на вашия доставчик на интернет услуги. Понякога, ако човек непрекъснато изразява разочарование, доставчикът  може да ви предложи безплатна сделка или да ви надгради до по-добро ниво безплатно … и ако не може да ви помогне, вече трябва да помислите за преминаване към друг доставчик на услуги, който предлага по-добри скорости и грижа за клиента.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...

Как работи Интерпол в областта на киберпрестъпн...

Необходима е сложна координация между правоприлагащите органи, съде...
Бъдете социални
Още по темата
24/05/2024

Как остарелият рутер подкоп...

В днешната цифрова ера, в която...
24/05/2024

Обяснение на 5G домашен инт...

Доставчиците на интернет услуги (ДУУ) са...
26/04/2024

Мрежови заплахи: Демонстрац...

Проследете тази симулация на реална мрежова...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!