Търсене
Close this search box.

Как да се възползвате максимално от SD-WAN

В традиционните мрежи маршрутизацията и управлението на мрежата се осъществяват главно чрез физически устройства, които могат да бъдат сложни и ограничени по отношение на гъвкавостта и мащабируемостта. Съществуват обаче решения за мрежов контрол и управление, които предоставят множество предимства.

Технологията SD-WAN (софтуерно дефинирана глобална мрежа) отделя мрежовия хардуер от механизма за управление, което позволява по-голяма гъвкавост при експлоатацията и управлението на глобалната мрежа (WAN). Тези решения позволяват на компаниите ефективно да управляват защитни стени и маршрутизатори, актуализации на софтуер и фърмуер, виртуални частни мрежи (VPN) и отдалечени клиенти. Много организации възприемат тази технология, тъй като тя осигурява ефективен и централизиран начин за управление на критични мрежови елементи. Всъщност, според едно проучване, повече от 95% от предприятията са внедрили SD-WAN или планират да го направят през следващите 24 месеца. Този ръст на пазара на SD-WAN може да се отдаде на подобрената работа на мрежата в различни географски региони, по-ниските разходи, по-високата производителност и по-добрата съвместимост с абонаментите за софтуер като услуга (SaaS) и базираните на облак приложения.

Но с развитието на SD-WAN се появиха и нови предизвикателства, с които компаниите трябва да се справят, за да могат да се възползват пълноценно от тази технология.

Какви предизвикателства поставя тази технология?

Внедряването на SD-WAN стана по-сложно, което поставя организациите на изпитание и може да попречи на способността им да увеличат максимално ползите, предоставяни от тази иновативна технология.

Сложност на интеграцията:
Разнообразието от съществуващи мрежови инфраструктури в организациите може да попречи на ефективното интегриране на SD-WAN.

Миграция и консолидация:
Внедряването на SD-WAN често включва мигриране и консолидиране на множество връзки и доставчици на услуги, което допълнително усложнява внедряването и изисква внимателно управление на прехода.

Интеграция на сигурността:
Управлението на сигурността и спазването на регулаторните изисквания могат да бъдат допълнителни предизвикателства за осигуряване на адекватна защита на данните в мрежата.

Производителност и мащабируемост:
Някои SD-WAN решения могат да се сблъскат с проблеми с производителността при претоварване поради ограничения капацитет за обработка и маршрутизация, което води до тесни места.

Управление на промените и обучение:
Внедряването е свързано със значителен преход в съществуващата мрежова инфраструктура, което може да изисква обучение и адаптиране от страна на ИТ персонала.

Основни практики за максимизиране на ползите от SD-WAN

SD-WAN предлага гъвкаво решение за променящите се нужди на бизнеса от свързаност и при правилно внедряване може да повиши производителността и конкурентоспособността на вашите клиенти в днешната цифрова среда. Как можете да постигнете това?

Своевременно планиране:
Преди внедряването на SD-WAN е важно да се извърши подробно планиране и да се разберат специфичните нужди и цели на всеки клиент, да се оцени съществуващата инфраструктура и да се определят изискванията за производителност и сигурност.

Избор на подходящо решение:
На пазара се предлагат различни SD-WAN решения и изборът на това, което най-добре отговаря на нуждите на вашата организация, е от решаващо значение. От съществено значение при вземането на това решение е да се вземат предвид мащабируемостта, оперативната съвместимост, сигурността и лесното управление.

Оптимизиран дизайн и конфигурация:
Правилното определяне на политиките за маршрутизация, качеството на услугата (QoS) и мерките за сигурност ще позволят по-добро управление на трафика и предоставяне на услуги.

Интегрирана сигурност:
Интегрирането на функции за сигурност, като криптиране на данни, предотвратяване на проникване и удостоверяване, ще осигури защита на данните и ще защити поверителността на информацията, предавана по мрежата.

Непрекъснато наблюдение и проактивно управление:
Използването на подходящи инструменти за мониторинг и управление ще ви позволи бързо да идентифицирате и отстраните всякакви проблеми или затруднения и да коригирате конфигурацията, ако е необходимо.

Обучение и образование:
Гарантирането, че персоналът е запознат с функционалностите на SD-WAN, конфигурациите и най-добрите практики, ще допринесе за практическото използване и бързото отстраняване на проблеми.

Комбинирането на защитни стени (като WatchGuard Firebox) и SD-WAN за вашите клиенти е начин да разширите портфолиото си от решения, дава възможност да извлечете максимума от решението и ви помага да оптимизирате производителността на WAN на вашите клиенти, като избирате най-добрия път за трафика въз основа на определени политики. Освен това SD-WAN може ефективно да балансира натоварването в множество мрежови връзки и да се възползва от наличните възможности за свързване, като например специални линии, широколентови връзки или безжични мрежи. Firebox осигурява надеждни функции за сигурност, а SD-WAN добавя гъвкавост и ефективност при маршрутизирането на трафика и управлението на мрежата. Тези технологии осигуряват надеждна, сигурна и високопроизводителна мрежова инфраструктура за организации, които искат да подобрят бизнес свързаността.

 

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Последни тенденции при злов...

В днешната дигитална ера киберсигурността се...
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
08/04/2024

Атаки срещу слаба автентифи...

Кибератаките срещу големи компании заемат челно...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!