Как да запазите умния си дом сигурен

Индустрията на технологиите за интелигентни домове се разраства през годините и възлиза на десетки милиарди, тъй като все повече семейства се включват в нея, примамени от удобствата, предлагани от интелигентните джаджи. Потребителите, живеещи в интелигентни домове, могат да изпълняват доста елегантни задачи, като например да наблюдават от разстояние собствеността и домашните любимци, да управляват осветлението с помощта на глас или смартфон и дори да позволяват на куриерите да доставят пратките безопасно в гаража или вътре в дома.

Въпреки това, колкото повече интелигентни домашни приспособления се инсталират, толкова по-голям е рискът киберпрестъпниците да се опитат да се възползват от възможни пропуски в тези интелигентни устройства. Има многобройни съобщения за непознати, които разговарят през бебешки монитори, за домове, отключени от хакери, които вероятно се намират на другия край на света, и за киберпсихопати, които без видима причина увеличават температурата на термостатите Google Nest. И така, как да спрем това да се случва в едно домакинство? Ето нашите съвети, за да останете в безопасност.

Сигурност на WiFi мрежата

Поддържането на сигурността на WiFi мрежата е едно от най-добрите неща, които човек може да направи, за да защити дома си от виртуални посегателства. Разделянето на WiFi мрежата е полезно – основната мрежа може да бъде предназначена за смартфоните и лаптопите на домакинството, а мрежата за гости може да поддържа всички смарт устройства. Полезно е също така да се заменят WiFi маршрутизаторите с по-нови модели, да се актуализира фърмуерът на рутерите и да се следи списъкът на клиентите на WiFi мрежата, свързани към домашната WiFi мрежа, за подозрително поведение.

Силни пароли и добра хигиена на паролите

Повечето от историите, които се виждат в основните медии за семейства, тероризирани от хакери, свързани с техните смарт устройства, се основават на хора, които по някакъв начин са разкрили или използвали повторно пароли, които по някакъв начин са се озовали в ръцете на кибертормозителите. За съжаление повечето от тези хора стават жертви просто защото не спазват елементарна хигиена на паролите. Смяната на паролите на всеки три месеца и използването на силни пароли с малки и главни букви, цифри и специални символи е задължително.

Актуализации на фърмуера

Да се може непознат да отвори гаражната ви врата с помощта на интелигентното ви устройство за отваряне на гаражни врати звучи ужасно. Да отключи престъпник интелигентната брава на входната ви врата също звучи ужасно. Ако искате никога да не ставате жертва, е задължително да се уверите, че всички умни джаджи у дома са с най-новия фърмуер. Производителите работят усилено, за да са в крак с най-новите заплахи за киберсигурността, и винаги коригират уязвимостите под формата на актуализации на фърмуера. Възползвайте се от тези усилия и поддържайте фърмуера на тези устройства актуализиран.

Двуфакторно удостоверяване (поне)

Включването на двуфакторно удостоверяване е силно препоръчително, когато се предлага от производителите на иновативна домашна техника. Тя осигурява втори слой на сигурност, който не е съвършен, но е по-добър от това просто да се надявате, че никой хакер не знае паролата ви. През годините е имало толкова много случаи на нарушаване на сигурността на данните, че наличието на 2FA се оказва истинска благословия за собствениците на интелигентни домашни технологии. Нито един средностатистически престъпник не би стигнал до такива големи усилия, като например да хакне SIM карта, за да си играе с интелигентния термостат или с устройството за отваряне на гаражни врати.

Антивирусен софтуер

Вероятно най-ефективният начин да сте на върха на киберсигурността в дома си е да имате инсталиран антивирусен софтуер от висок клас на всяко интелигентно устройство, което го позволява. Хакерите няма да могат да се възползват от открадната парола, просто защото не биха могли да я откраднат от добре защитен смартфон. Освен това лошите  няма да могат да се възползват от експлойти, тъй като вашето качествено антивирусно софтуерно решение вероятно ще бъде снабдено с възможност за откриване на приложения на трети страни, които очакват актуализации, и ще може да направи тези кръпки и актуализации вместо вас.

Удобството да разполагате с иновативни технологии, които улесняват живота ви, понякога си има цена. И цената не е само закупуването на тези често прескъпи домашни джаджи или абонаментите, които идват с някои от тях. Цената, която плащате, е и за вашата поверителност и сигурност. Интелигентните устройства събират много данни и често са пълни с уязвимости, готови да бъдат използвани от хакери. Въпреки това шансовете ви да станете жертва намаляват неимоверно, ако останете бдителни и поддържате добра хигиена на киберсигурността.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
Бъдете социални
Още по темата
20/12/2022

Прогнози за киберпрестъпнос...

Извършителите на кибератаки продължават да се...
18/12/2022

Кои бяха най-големите кибер...

Кибератаките постоянно заемат първите страници на...
18/12/2022

Уязвимостта на Sirius XM

Ловецът на бъгове Сам Къри откри...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!