Как да запазите умния си дом сигурен

Индустрията на технологиите за интелигентни домове се разраства през годините и възлиза на десетки милиарди, тъй като все повече семейства се включват в нея, примамени от удобствата, предлагани от интелигентните джаджи. Потребителите, живеещи в интелигентни домове, могат да изпълняват доста елегантни задачи, като например да наблюдават от разстояние собствеността и домашните любимци, да управляват осветлението с помощта на глас или смартфон и дори да позволяват на куриерите да доставят пратките безопасно в гаража или вътре в дома.

Въпреки това, колкото повече интелигентни домашни приспособления се инсталират, толкова по-голям е рискът киберпрестъпниците да се опитат да се възползват от възможни пропуски в тези интелигентни устройства. Има многобройни съобщения за непознати, които разговарят през бебешки монитори, за домове, отключени от хакери, които вероятно се намират на другия край на света, и за киберпсихопати, които без видима причина увеличават температурата на термостатите Google Nest. И така, как да спрем това да се случва в едно домакинство? Ето нашите съвети, за да останете в безопасност.

Сигурност на WiFi мрежата

Поддържането на сигурността на WiFi мрежата е едно от най-добрите неща, които човек може да направи, за да защити дома си от виртуални посегателства. Разделянето на WiFi мрежата е полезно – основната мрежа може да бъде предназначена за смартфоните и лаптопите на домакинството, а мрежата за гости може да поддържа всички смарт устройства. Полезно е също така да се заменят WiFi маршрутизаторите с по-нови модели, да се актуализира фърмуерът на рутерите и да се следи списъкът на клиентите на WiFi мрежата, свързани към домашната WiFi мрежа, за подозрително поведение.

Силни пароли и добра хигиена на паролите

Повечето от историите, които се виждат в основните медии за семейства, тероризирани от хакери, свързани с техните смарт устройства, се основават на хора, които по някакъв начин са разкрили или използвали повторно пароли, които по някакъв начин са се озовали в ръцете на кибертормозителите. За съжаление повечето от тези хора стават жертви просто защото не спазват елементарна хигиена на паролите. Смяната на паролите на всеки три месеца и използването на силни пароли с малки и главни букви, цифри и специални символи е задължително.

Актуализации на фърмуера

Да се може непознат да отвори гаражната ви врата с помощта на интелигентното ви устройство за отваряне на гаражни врати звучи ужасно. Да отключи престъпник интелигентната брава на входната ви врата също звучи ужасно. Ако искате никога да не ставате жертва, е задължително да се уверите, че всички умни джаджи у дома са с най-новия фърмуер. Производителите работят усилено, за да са в крак с най-новите заплахи за киберсигурността, и винаги коригират уязвимостите под формата на актуализации на фърмуера. Възползвайте се от тези усилия и поддържайте фърмуера на тези устройства актуализиран.

Двуфакторно удостоверяване (поне)

Включването на двуфакторно удостоверяване е силно препоръчително, когато се предлага от производителите на иновативна домашна техника. Тя осигурява втори слой на сигурност, който не е съвършен, но е по-добър от това просто да се надявате, че никой хакер не знае паролата ви. През годините е имало толкова много случаи на нарушаване на сигурността на данните, че наличието на 2FA се оказва истинска благословия за собствениците на интелигентни домашни технологии. Нито един средностатистически престъпник не би стигнал до такива големи усилия, като например да хакне SIM карта, за да си играе с интелигентния термостат или с устройството за отваряне на гаражни врати.

Антивирусен софтуер

Вероятно най-ефективният начин да сте на върха на киберсигурността в дома си е да имате инсталиран антивирусен софтуер от висок клас на всяко интелигентно устройство, което го позволява. Хакерите няма да могат да се възползват от открадната парола, просто защото не биха могли да я откраднат от добре защитен смартфон. Освен това лошите  няма да могат да се възползват от експлойти, тъй като вашето качествено антивирусно софтуерно решение вероятно ще бъде снабдено с възможност за откриване на приложения на трети страни, които очакват актуализации, и ще може да направи тези кръпки и актуализации вместо вас.

Удобството да разполагате с иновативни технологии, които улесняват живота ви, понякога си има цена. И цената не е само закупуването на тези често прескъпи домашни джаджи или абонаментите, които идват с някои от тях. Цената, която плащате, е и за вашата поверителност и сигурност. Интелигентните устройства събират много данни и често са пълни с уязвимости, готови да бъдат използвани от хакери. Въпреки това шансовете ви да станете жертва намаляват неимоверно, ако останете бдителни и поддържате добра хигиена на киберсигурността.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
Бъдете социални
Още по темата
15/11/2023

Sharp: Много малки предприя...

Според проучване на Sharp много малки...
16/10/2023

Отново за "умните" крушки

Докато домовете ни стават все по-интелигентни,...
10/10/2023

D-Link WiFi е уязвим към ат...

Популярният удължител на обхват D-Link DAP-X1860...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!