Търсене
Close this search box.

Как да запазите умния си дом сигурен

Индустрията на технологиите за интелигентни домове се разраства през годините и възлиза на десетки милиарди, тъй като все повече семейства се включват в нея, примамени от удобствата, предлагани от интелигентните джаджи. Потребителите, живеещи в интелигентни домове, могат да изпълняват доста елегантни задачи, като например да наблюдават от разстояние собствеността и домашните любимци, да управляват осветлението с помощта на глас или смартфон и дори да позволяват на куриерите да доставят пратките безопасно в гаража или вътре в дома.

Въпреки това, колкото повече интелигентни домашни приспособления се инсталират, толкова по-голям е рискът киберпрестъпниците да се опитат да се възползват от възможни пропуски в тези интелигентни устройства. Има многобройни съобщения за непознати, които разговарят през бебешки монитори, за домове, отключени от хакери, които вероятно се намират на другия край на света, и за киберпсихопати, които без видима причина увеличават температурата на термостатите Google Nest. И така, как да спрем това да се случва в едно домакинство? Ето нашите съвети, за да останете в безопасност.

Сигурност на WiFi мрежата

Поддържането на сигурността на WiFi мрежата е едно от най-добрите неща, които човек може да направи, за да защити дома си от виртуални посегателства. Разделянето на WiFi мрежата е полезно – основната мрежа може да бъде предназначена за смартфоните и лаптопите на домакинството, а мрежата за гости може да поддържа всички смарт устройства. Полезно е също така да се заменят WiFi маршрутизаторите с по-нови модели, да се актуализира фърмуерът на рутерите и да се следи списъкът на клиентите на WiFi мрежата, свързани към домашната WiFi мрежа, за подозрително поведение.

Силни пароли и добра хигиена на паролите

Повечето от историите, които се виждат в основните медии за семейства, тероризирани от хакери, свързани с техните смарт устройства, се основават на хора, които по някакъв начин са разкрили или използвали повторно пароли, които по някакъв начин са се озовали в ръцете на кибертормозителите. За съжаление повечето от тези хора стават жертви просто защото не спазват елементарна хигиена на паролите. Смяната на паролите на всеки три месеца и използването на силни пароли с малки и главни букви, цифри и специални символи е задължително.

Актуализации на фърмуера

Да се може непознат да отвори гаражната ви врата с помощта на интелигентното ви устройство за отваряне на гаражни врати звучи ужасно. Да отключи престъпник интелигентната брава на входната ви врата също звучи ужасно. Ако искате никога да не ставате жертва, е задължително да се уверите, че всички умни джаджи у дома са с най-новия фърмуер. Производителите работят усилено, за да са в крак с най-новите заплахи за киберсигурността, и винаги коригират уязвимостите под формата на актуализации на фърмуера. Възползвайте се от тези усилия и поддържайте фърмуера на тези устройства актуализиран.

Двуфакторно удостоверяване (поне)

Включването на двуфакторно удостоверяване е силно препоръчително, когато се предлага от производителите на иновативна домашна техника. Тя осигурява втори слой на сигурност, който не е съвършен, но е по-добър от това просто да се надявате, че никой хакер не знае паролата ви. През годините е имало толкова много случаи на нарушаване на сигурността на данните, че наличието на 2FA се оказва истинска благословия за собствениците на интелигентни домашни технологии. Нито един средностатистически престъпник не би стигнал до такива големи усилия, като например да хакне SIM карта, за да си играе с интелигентния термостат или с устройството за отваряне на гаражни врати.

Антивирусен софтуер

Вероятно най-ефективният начин да сте на върха на киберсигурността в дома си е да имате инсталиран антивирусен софтуер от висок клас на всяко интелигентно устройство, което го позволява. Хакерите няма да могат да се възползват от открадната парола, просто защото не биха могли да я откраднат от добре защитен смартфон. Освен това лошите  няма да могат да се възползват от експлойти, тъй като вашето качествено антивирусно софтуерно решение вероятно ще бъде снабдено с възможност за откриване на приложения на трети страни, които очакват актуализации, и ще може да направи тези кръпки и актуализации вместо вас.

Удобството да разполагате с иновативни технологии, които улесняват живота ви, понякога си има цена. И цената не е само закупуването на тези често прескъпи домашни джаджи или абонаментите, които идват с някои от тях. Цената, която плащате, е и за вашата поверителност и сигурност. Интелигентните устройства събират много данни и често са пълни с уязвимости, готови да бъдат използвани от хакери. Въпреки това шансовете ви да станете жертва намаляват неимоверно, ако останете бдителни и поддържате добра хигиена на киберсигурността.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
Бъдете социални
Още по темата
21/05/2024

Уязвимост на Fluent Bit за...

Критична уязвимост на Fluent Bit, която...
10/04/2024

Hов стандарт за интелигентн...

През втората половина на тази година...
08/04/2024

Google въвежда обновена мре...

Почти една година след като беше...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!