Търсене
Close this search box.

Как да защитите личните си данни, когато използвате ChatGPT и генеративен AI

Когато става въпрос за безплатни приложения и уебсайтове, повечето от тези услуги разчитат на събирането и продажбата на лични данни. Google и Facebook са добре известни с това, че създават подробни профили на всеки, който някога е използвал техните услуги, като използват тази информация за продажба на целеви реклами.

Генеративните системи за изкуствен интелект като ChatGPT са много подобни – те събират колкото се може повече данни, за да подобрят точността и ефективността на алгоритмите си. И така, тъй като инструментите за генериращ изкуствен интелект като ChatGPT стават част от ежедневието ни, как можете да запазите поверителността си?

Как можете да запазите поверителността си, докато използвате ChatGPT и генеративен AI?

Бъдете наясно какво давате

За съжаление условията на повечето онлайн услуги обикновено са изключително сложни и трудни за разбиране – често умишлено. Ако не прочетете тези документи обаче, никога няма да разберете какво предавате – или как платформата ще използва данните ви в бъдеще.

В случая с ChatGPT всяка информация, която въвеждате в подкана за чат, ще бъде съхранявана и анализирана, за да помогне за по-нататъшното подобряване на услугата. Вероятно можете да предположите, че всяка генеративна платформа за изкуствен интелект ще направи същото. Затова трябва да сте много внимателни при споделянето на чувствителна лична информация с тези системи.

Всичко е уязвимо онлайн

Както показа неотдавнашното нарушение на сигурността на данните в Полицейската служба на Северна Ирландия, дори най-сигурните и чувствителни ИТ системи могат да бъдат нарушени. Въпреки че доставчиците на ИО инвестират време и средства в защита на своите системи, винаги ще съществува риск те също да бъдат обект на хакери. А ако престъпниците успеят да проникнат в генеративната платформа за ИИ, те могат да откраднат и вашата чувствителна лична информация.

Отново трябва да сте много съзнателни и внимателни по отношение на информацията, която споделяте с генеративните системи за ИИ – и какво може да се случи, ако тази информация изтече или бъде открадната.

Регулирайте настройките си за поверителност

Не всеки инструмент за генеративен ИИ предлага настройки за поверителност, но трябва да използвате тези, които ги предлагат. Както Google, така и Microsoft очакват в бъдеще изкуственият интелект да бъде неразделна част от техните услуги, затова инструментите за поверителност за техните услуги с изкуствен интелект са включени в контролите за останалата част от профила ви.

Това означава, че можете да изберете например данните, споделени с Google Bard, да бъдат автоматично изтривани периодично. По подобен начин Microsoft ви позволява да прегледате историята си на търсене и да изтриете всичко (или всичко), което вече не искате да споделяте.

С помощта на иконата за кошче в долната част на прозореца ChatGPT можете незабавно да изтриете съдържанието на вашия чат, когато приключите. Можете също така да изберете да предотвратите съхраняването на каквито и да било ваши входове в настройката Контрол на данните. Очевидно OpenAI не ви препоръчва да деактивирате тази настройка – но това е единственият начин да запазите пълен контрол върху данните си.

Както винаги, най-добрият начин да защитите личните си данни е да бъдете нащрек – каква информация споделяте и как може да я използва генеративната система за изкуствен интелект в бъдеще. Ако имате някакви опасения, вероятно е най-добре да не използвате системата, докато не се уверите, че сте в безопасност.

 

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
Бъдете социални
Още по темата
05/04/2024

Как и защо да правите резер...

Защитата на данните продължава да бъде...
18/03/2024

Личните данни на повече от ...

Нарушението на сигурността на данните е...
12/03/2024

Tuta стартира постквантова ...

Tuta Mail обяви TutaCrypt – нов...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!