Търсене
Close this search box.

Как OpenAI и Microsoft събудиха заспал софтуерен гигант

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр в света беше сравнително малък. Microsoft се бе прочул с разочароващи пускания на продукти, застой в иновациите и загуба на най-добрите таланти. Първият истински софтуерен гигант се превръщаше в голям технологичен динозавър.

През 2024 г. Microsoft е най-ценният бизнес на планетата. Под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела акциите на компанията са нараснали с над 1000% за 10 години. През януари компанията достигна пазарна капитализация от 3 трилиона долара – по-голяма от целия БВП на Франция.

В основата на завръщането е изкуственият интелект. Microsoft вгради изкуствен интелект в платформата за изчисления в облак Azure, пакета за продуктивност Office и търсачката Bing. След като пропусна да се възползва от бума на мобилните устройства и социалните медии, гигантът от Редмънд се превърна в световен лидер в областта на изкуствения интелект.

Ключов играч в този обрат е София Веластеги – един от звездните лектори на конференцията TNW през юни тази година. Веластеги се присъедини към Microsoft през 2017 г. като генерален мениджър на отдел „Продукти за изкуствен интелект и търсене“. Шест месеца по-късно Business Insider я обяви за една от най-влиятелните жени инженери в областта на технологиите.

Тогава плановете на Надела едва започваха да се оформят.

„Microsoft не беше компания за изкуствен интелект – беше софтуерна компания. Но ако сега говорите за Microsoft, много хора ще кажат, че това е компания за изкуствен интелект“, казва Веластеги, сега главен продуктов директор на автомобилния гигант Aptiv, пред TNW.

„Как са го направили? Какви са нещата, които са направили? Те инвестираха и внедриха AI в своите функции и продукти – независимо дали става въпрос за разработване на софтуер или за Office.“

Веластеги играе все по-голяма роля в това вливане. След повишението си до главен директор по ИИ в бизнес приложенията тя става част от основния екип, който проучва прехвалените нови инвестиции на Microsoft: OpenAI.

Връзка между поколенията

Microsoft има дълга история в областта на ИИ. Изследователското звено на компанията е проучвало тази област, откакто Бил Гейтс стартира центъра през 1991 г. – но експериментите не са довели до създаването на популярни продукти. Приложенията с изкуствен интелект на Microsoft рядко очароват потребителите – от порицания Clippy до изоставената Cortana.

Надела веднага се опита да промени това. Първият му голям ход след назначаването му за главен изпълнителен директор през 2014 г. беше широкото приемане на чатботовете. Промяната не беше незабавен триумф: ранният бот, наречен Tay (Тей), се превърна в сексуален натрапник, обичащ Хитлер.

Въпреки противоречията плановете продължиха.

„Като индустрия ние сме на прага на нова граница, която съчетава силата на естествения човешки език с усъвършенствания машинен интелект“, заяви Надела след срива на Tay.

Като компания Microsoft погледна отвъд своите стени за тази граница. Търсенето доведе компанията до OpenAI.

Стартирала през 2015 г., OpenAI имаше смелата мисия да създаде изкуствен интелект, който да е „от полза за човечеството като цяло“. Но амбициите ѝ отнемаха огромни ресурси.

През 2017 г. шумният стартъп похарчи приблизително 7,9 млн. долара за изчисления в облак – една четвърт от функционалните му разходи. Това доведе младия претендент до сътрудничество със застаряващ технологичен гигант: Microsoft.

През следващата година софтуерният гигант обяви партньорство с OpenAI. Съгласно условията на сделката OpenAI ще използва облачната платформа Azure на Microsoft за научноизследователска и развойна дейност.

До 2019 г. Microsoft се превърна в „ексклузивен“ доставчик на изчислителни облаци за лабораторията за изкуствен интелект. След нова инвестиция от 1 млрд. долара в стартъпа, гигантът от Редмънд стана предпочитан партньор на OpenAI за комерсиализация.

Комерсиализиране на OpenAI

Скоро Microsoft интегрира големите езикови модели (LLM) на OpenAI в облачните услуги Azure. Клиентите използват софтуера за различни функции на приложенията – от чатботове и генериране на съдържание до преводачи и персонализиран маркетинг.

Услугата се разраства бързо. През второто тримесечие на тази година Microsoft отчете 50% увеличение на потребителите на Azure OpenAI за предходните 12 месеца. Над 53 000 клиенти вече използват услугата, заяви Надела, включително „над половината“ от 500-те компании от списъка Fortune.

Плановете за Azure отразяват по-широки стъпки в Microsoft. Според Веластеги стратегията на компанията за изкуствен интелект е лазерно фокусирана върху предоставянето на мощни продукти. Неотдавнашен доклад на McKinsey установи, че този подход е често срещан сред успешните внедрители на ИИ.

„Те не се фокусират само върху ефективността и работата, а създават нови продукти и нови възможности, които продават като част от бизнеса си или предоставят като услуга“, казва Веластеги.

Сега Azure е най-бързо развиващата се платформа за изчисления в облак в света – и значително намалява разликата с дългогодишния лидер Amazon Web Services. OpenAI изигра ключова роля за това възраждане.

Според Раймо Леншоу, борсов анализатор в Barclays, гигантът GPT дава на Microsoft „огромно, конкурентно предимство пред Google и Amazon“.

„Исторически погледнато, ако сте готин стартъп, който прави нещо невероятно, Microsoft не е бил първият ви избор“, каза Леншоу пред Associated Press през февруари. „Така че фактът, че Надела накара OpenAI да се ангажира с Azure, беше невероятен майсторски ход.“

Azure е само първото сътрудничество на двойката. Моделите на OpenAI бързо се разпространяват в продуктовото портфолио на Microsoft.

Microsoft навлиза в ерата на LLM

През 2020 г. OpenAI преживя момент на пробив. През юни същата година стартъпът представи нов мощен LLM, който запали пламъка за днешната експлозия на ИИ: GPT-3. Архитектурата положи основите на ChatGPT.

New York Times нарече способността на GPT-3 да създава проза, поезия и код „невероятна“, „страховита“, „смирена“ и „повече от малко ужасяваща“. Според Wired моделът „предизвиква тръпки в Силициевата долина“.

Microsoft очевидно е впечатлена. През септември софтуерният гигант сключи нов договор с OpenAI, който осигуряваше изключителен лиценз за GPT-3.

Веластеги ръководеше проучването на Microsoft на потенциалните случаи на използване на модела – от търсене и бизнес приложения до платформи за разработване на нисък код.

Приложенията бързо се разпространиха в продуктите на компанията. Когато миналата година Световният икономически форум пристигна в Давос, Надела заяви, че Microsoft планира да въведе „инструменти като ChatGPT във всички свои продукти“. Но интеграцията се нуждаеше от стабилни предпазни огради.

„ChatGPT е интересен, но не прави източници… Той влиза в тази черна кутия и не разбираш защо се държи по този начин“, казва Веластгуи.

За да осигури това, което тя нарича „надеждна информация“, Microsoft добавя препратки към изходите на LLM. Анотациите са свързани с източниците на информацията.

Рискове и ползи от ИИ

Допълнителни предпазни мерки имаха за цел да намалят рисковете от вредни резултати. Филтрите за безопасност, мониторингът на злоупотребите, откриването на халюцинации и симулирането на противникови атаки засилиха защитата.

„Причината, поради която Microsoft не използваше ChatGPT просто в сегашния му вид – казва Веластеги, – е, че ChatGPT е обучен за целия интернет – добрия, лошия, грозния и много грозния.“

Не всички ограничения обаче са били успешни. Инженер от Microsoft предупреждава, че инструмент за проектиране, задвижван от OpenAI, генерира изображения с насилие и сексуален характер. Изходите също така съдържали „политически пристрастия, употреба на алкохол и наркотици от непълнолетни, злоупотреба с корпоративни търговски марки и авторски права, теории на конспирацията и религия, за да назовем само някои от тях“, казал инженерът пред FTC.

Инструментите, използващи ChatGPT, също са давали обезпокоителни резултати. От Microsoft заявиха, че поведението е било ограничено до малък брой подкани, използвани за заобикаляне на мерките за безопасност. Компанията също така обеща да разследва опасенията. Междувременно внедряването на изкуствения интелект продължава.

Вграждане на OpenAI в Microsoft

Microsoft вгражда OpenAI в разнообразни приложения. Едно от тях е Copilot – инструмент за кодиране, който извършва все по-голяма част от задачите по програмиране.

Друга е обновената търсачка Bing. Microsoft представи актуализацията с изкуствен интелект през февруари 2023 г. – месец след като обяви нова инвестиция в OpenAI, за която се съобщава, че е на стойност 10 млрд. долара.

Надела обяви възраждането на Bing за „нов ден в търсенето“. С добавянето на моделите на OpenAI към системата Microsoft се надяваше да създаде съперник на Google, който да води разговори.

Това остава далечна цел, но първите резултати са обещаващи. В рамките на шест седмици след пускането на системата посещенията на страници в Bing са се увеличили с 15,8%, докато посещенията в Google са намалели с 1%, според данни на аналитичната фирма Similarweb.

OpenAI навлезе и в приложенията на Microsoft 365 Office. Word, Excel, PowerPoint и Outlook вече включват асистент с изкуствен интелект, наречен Copilot, който генерира ново съдържание и анализи в отговор на подкани.

Този ход подчертава конкурентното предимство на Microsoft. „Може ли Google да работи с OpenAI незабавно… и да го въведе в своите продукти? Отговорът е не“, казва Веластеги.

Тя добавя, че конкурентите на Microsoft все още могат да интегрират готовите продукти на OpenAI. Но това намалява предимството на софтуера.

„Това означава, че вашият конкурент може да направи същото“, добавя Веластеги. „Ако е лесно за вас, то е лесно и за тях.“

Ексклузивният достъп на Microsoft скоро се отплаща. До края на 2023 г. акциите на компанията са нараснали с 57% на годишна база. Анализаторите отдават това повишение на водещата роля на Microsoft в областта на генеративния изкуствен интелект.

Бъдещите взаимоотношения

Не всяко допълнение към OpenAI е било хит. Първите клиенти на Copilot осъдиха разходите за услугата. Междувременно потребителите на други продукти на Microsoft се разочароваха от неумолимото разпространение на инструмента за кодиране.

В бъдеще връзката с OpenAI може да се разхлаби. Microsoft също така интегрира услуги от конкурентни компании, като базираната в Париж Mistral AI, която миналия месец привлече 15 млн. евро парична инжекция от производителя на Windows.

Наред с външното допълнение Microsoft инвестира в домашни модели за основаване. В крайна сметка компанията планира Azure да се превърне в „градина на моделите“.

В развиващия се свят на изкуствения интелект бъдещите отношения на Microsoft с OpenAI са несигурни. Но досегашният брак е изключително успешен. Той предлага и полезни уроци за стратегиите в областта на ИИ. Веластаги поставя  един от тях под специално внимание.

„Не решавайте тези микропроблеми, въпроси или цели“, казва тя. „Решавайте този, който ще има значение за бизнеса.“

Базови източници: Wired, The Next Web, The New York Times,

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
16 май 2024

Ascension Healthcare претърпява сериозна кибера...

Атаката прекъсна достъпа до електронните здравни досиета (ЕЗД) и си...
Бъдете социални
Още по темата
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
15/05/2024

Сериозни размествания в сфе...

В сферата на управлението на информацията...
15/05/2024

Microsoft отстранява грешки...

Днес Microsoft отстрани известен проблем, който...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!