Търсене
Close this search box.

Как остарелият рутер подкопава вашата сигурност

В днешната цифрова ера, в която взаимосвързаността е норма, рутерите действат като пазители на бизнес информация. Тези устройства, които понякога могат да бъдат подценявани, контролират трафика на данни между нашите устройства и глобалната мрежа. Неотдавнашни събития обаче разкриха уязвимости, които могат да засегнат голям брой маршрутизатори, което поражда опасения относно защитата на чувствителната информация, обработвана от предприятията.

През февруари тази година изследователи откриха уязвимост, засягаща софтуера wpa_supplicant – програма с отворен код, която прилага механизми за защита на Wi-Fi мрежи, като например WPA (Wi-Fi Protected Access). Този недостатък позволява на хакерите да създават фалшиви Wi-Fi мрежи, които имитират оригиналната мрежа и автоматично свързват потребителите без тяхно знание. След като се свържат, хакерите могат да прихванат трафика на данни и да получат достъп до чувствителна информация, да заразят мрежата със злонамерен софтуер или рансъмуер, да компрометират имейли или да извършат кражба на удостоверения. Въпреки че тази уязвимост е докладвана на доставчика и е отстранена, по-старите устройства все още могат да бъдат податливи на такива атаки.

4 риска за сигурността в по-старите рутери

Рутерите са претърпели забележителна еволюция с течение на времето, включвайки все по-усъвършенствани функции. Въпреки това, въпреки че са незаменимо устройство за правилното функциониране на бизнес мрежите, те понякога страдат от пълзящо остаряване, тъй като са склонни да бъдат забравени веднага след като са били конфигурирани. Това създава сериозни рискове за предприятията, тъй като те могат да станат уязвими поради:

  • Остарял фърмуер: След като дадено устройство достигне края на експлоатационния си срок (EoL), актуализациите на фърмуера вече не са налични. Това прави рутерите уязвими към известни експлойти, които, въпреки че са поправени в по-новите модели, все още могат да се използват в по-старите.
  • Слабо удостоверяване: Обикновено маршрутизаторите имат потребителски имена и пароли по подразбиране, които често са лесни за отгатване или широко известни, което улеснява злонамерените участници в заплахите да получат неоторизиран достъп до мрежата.
  • Липса на криптиране: Някои по-стари маршрутизатори не прилагат надеждни протоколи за криптиране на преноса на данни, което излага на риск чувствителна информация при пренос.
  • DDoS атаки: По-старите маршрутизатори могат да бъдат използвани като инструменти за извършване на разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS), което ги прави неволни участници в мащабни кибератаки.

Мрежите, в които липсват адекватни мерки за сигурност, са лесна плячка за атаки и прониквания. Поддържането на мрежите в актуално състояние с най-новите решения за сигурност значително намалява тяхната привлекателност за хакерите. Киберпрестъпниците избират лесни мишени, а неподправените, остарели рутери превръщат организациите в  такива.

Сигурният, постоянен и активен мониторинг е от съществено значение за поддържането на функционирането на Wi-Fi мрежите. Това прави възможно откриването и предотвратяването на мрежови проблеми, понижено качество на услугата и потенциални уязвимости. В тази връзка идеалното Wi-Fi решение трябва да осигурява цялостна видимост на мрежата и да автоматизира процеса на откриване и поправяне, за да гарантира, че мрежата е винаги защитена от най-новите заплахи. По този начин се укрепва позицията за сигурност на организациите срещу безжичните заплахи.

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
14 юни 2024

Как да повишим киберсигурността на компаниите з...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което поставя нови предизви...

Заплахата от подмяна на SIM карти продължава

Въпреки че измамите с подмяна на SIM карти или смяна на SIM карти с...
Бъдете социални
Още по темата
14/06/2024

Как да повишим киберсигурно...

Технологичният пейзаж се променя бързо, което...
13/06/2024

Рискове, свързани с OAuth: ...

Вече сме твърде добре запознати с...
12/06/2024

Китай е поразил поне 20 000...

Холандската служба за военно разузнаване и...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!