Търсене
Close this search box.

Как правителствата използват лицевото разпознаване

Да, така е. Правителствените агенции извършват хиляди търсения в платформи, предоставени от частни изпълнители и правителствени фондации като Clearview AI, Thorn, IntelCenter и Marinus Analytic.

Представителите на правоприлагащите органи използват инструментите, за да подпомагат криминалните разследвания, да се борят с престъпността и да подобряват предлаганите от правителствените агенции услуги. Една от тях е Global Entry на CBP – програма, която почти изцяло разчита на технологията за разпознаване на лица, за да функционира.

Разпознаването на лица е полезно, когато става въпрос за борба с педофили, терористи, трафиканти на хора и др. Clearview AI дори с гордост заявява, че е помогнала във войната в Украйна.

Наличието на такива мощни инструменти, които са широко достъпни за необучени федерални служители, обаче крие рискове за гражданските права и неприкосновеността на личния живот.

В неотдавнашен доклад на Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO) се установява, че повечето държавни служители, които се възползват от мощните инструменти за разпознаване на лица, не са подходящо обучени за това.

В доклада се разглеждат проблеми, свързани със седем правителствени агенции: FBI, CBP, DEA, HIS, Secret Service, Marshall Service и Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives.

В доклада се посочва, че всичките седем агенции са започнали да използват услугите, без да обучат служителите си. Необучените федерални агенти са извършили десетки хиляди търсения. Информацията не предоставя преки доказателства за злоупотреба с платформата от страна на федералните служители, но оставя отворена вратата, че необучените служители биха могли умишлено/неумишлено да причинят нарушения на неприкосновеността на личния живот.

Не са рядкост случаите, в които агенциите не проследяват използването на нефедерални (напр. щатски и търговски) системи от служителите, а според GAO това излага агенциите на риск от нарушаване на правилата за защита на личните данни. Например Clearview AI позволява на федералните агенти достъп до над 30 млрд. изображения.

Страшно е да се знае, че федералните агенти, чиито търсения не се регистрират, имат достъп до такава огромна база данни и никой не знае със сигурност колко търсения се извършват във всеки един момент, нито каква е целта на търсенията.

Някои агенции дори не проследяват вида на услугите за лицево разпознаване, които използват техните служители, още по-малко подробностите за търсенията или за случаите на използване.

GAO отправя конкретен удар към ФБР, заявявайки, че близо двеста агенти на ФБР са имали достъп до множество технологични инструменти за разпознаване на лица, но само част от тях са били обучени. По-малко от шест процента от агентите, които са търсили сред десетки милиарди изображения, действително са преминали обучение, което GAO посочва, че се препоръчва като най-добра практика, но не е задължително в агенцията.

GAO се опитва да промени това и е предоставила препоръки на ФБР и на всички седем агенции, включени в последния им доклад.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
18 април 2024

Akira ransomware е събрала 42 млн. долара от ре...

Според съвместна препоръка на ФБР, CISA, Европейския център за кибе...
18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
Бъдете социални
Още по темата
17/04/2024

Пробивът на паролите в Sise...

Експертите се опасяват, че компрометирането на...
16/04/2024

UnitedHealth Group отчете 8...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски...
15/04/2024

За проблемите с работната с...

  За проблемите с работната сила...
Последно добавени
19/04/2024

Замбия арестува 77 души в о...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва...
18/04/2024

Платформата за фишинг LabHo...

LabHost, голяма платформа за фишинг като...
18/04/2024

Компания за управление на к...

В сряда компанията за риск мениджмънт...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!