Търсене
Close this search box.

Как ще ни се отрази 6G?

Следващото поколение мрежова свързаност може да зареди метавселената, да повиши производителността и да направи смартфона остарял

Следващото поколение свързаност е на хоризонта, обещавайки да предложи светкавични скорости, които ще променят начина, по който хората използват своите устройства. Иновациите на 6G обаче не са сведени само до скорости. Технологията от следващо поколение ще надхвърли възможностите на 5G, отваряйки вратата към множество начини на употреба, които не можем и да си представим  днес.

В света на бизнеса 6G ще промени играта за метавселената, позволявайки холографски срещи без необходимост от носене на слушалки. В по-широк план 6G има отражение в промишлени условия, където ще повиши драстично производителността във фабриките и ще позволи достъп до машини, дори когато работниците са извън обекта.

Все още е рано, но възможностите на 6G са толкова големи, че изпълнителният директор на Nokia Пека Лундмарк прогнозира, че технологията може да направи смартфоните остарели. Когато 6G пристигне през 2030г., „смартфонът, какъвто го познаваме днес, няма да бъде най-често срещаният интерфейс“, според Лундмарк, добавяйки, че „много от тези неща ще бъдат вградени директно в нашите тела“.

Въпреки че 6G е в ранен етап на изследване и стандартите все още не са определени, възможностите на технологията със сигурност са вълнуващи.

Как ще изглежда широко разпространената 6G?

Настоящото поколение клетъчна технология, 5G, предлага по-висока честотна лента и по-ниска латентност, което позволява случаи на използване, включително широкомащабен интернет на нещата (IoT) и виртуална реалност (VR). Когато 6G в крайна сметка бъде пуснат, се очаква да бъде до 100 пъти по-бърз от 5G, при приблизително 1000 Gbit/sec.

Бялата книга на Nokia за 2021г. „Изключително масивен MIMO за увеличаване на капацитета на макро клетките в 5G-Advanced и 6G“ описва подробно как лентите от среден спектър, хостващи 6G мрежи, ще осигурят около 20 пъти повече капацитет в сравнение с 5G в честотната лента от 3,5 GHz.

Отвъд скоростта, 6G ще бъде „напълно интегрирана система, която позволява незабавна комуникация между устройства, потребители и заобикалящата среда“, казва футуристът Бернард Мар. Той добавя, че корпоративните технологии, поддържащи 6G, ще „трансформират начина, по който компаниите обработват информация, комуникират, вземат решения и обучават служители“.

Като се има предвид това, случаите на използване на 6G включват холопортация – описана от Microsoft като „технология за 3D заснемане, която позволява висококачествени 3D модели на хора да бъдат реконструирани, компресирани и предадени навсякъде по света в реално време“ – и широкомащабна цифрова близначна технология. Това може да промени начина, по който хората взаимодействат помежду си по време на работа, казва Силвия Кечиче, главен анализатор  в Ookla.

Тя рисува картина, където срещите се провеждат във виртуални пространства, с цифрови изображения на хора и свързани неща. „Такава поглъщаща работа може да позволи оптимални нива на ефективност и производителност; големи количества сензори непрекъснато ще изпращат информация и ще я комбинират с контекстуални данни“, предвижда тя. „След това това може да се анализира в реално време, като едновременно се разглеждат минали събития, за да се помогне при решаването на проблеми, като се препоръчва най-добрият курс на действие.“

С навлизането на 6G онлайн изживяванията трябва да станат по-мощни, казва Джесика Елис, директор на приложното 5G в Deloitte. Тя цитира примера с метавселената. „С такава разширена реалност потребителите могат да си представят как се разхождат по виртуална главна улица, стават свидетели на реални хора, влизат в добре познати бизнеси и участват в интерактивно преживяване. Тези постижения ще размият границите между виртуална среда и реалност в мащаб, който не можем да разберем в момента.“

С навлизането на 6G светът на бизнеса и начинът, по който работим, срещаме се и работим в мрежа, ще започнат да се променят. Онлайн срещите могат да пресъздадат пълна мобилна холограма на другия човек, излъчвана в стаята, добавя Елис.

Вместо да прекарват часове в 2D Zoom или Teams срещи, хората ще се срещат в 3D цифрови пространства, където аватарите ще имат „истински“ зрителен контакт и ще изразяват езика на тялото в реално време, казва Мар. „Ако трябва да проведем среща „един на един“, можем просто да изключим всички участници и да намерим тихо виртуално пространство за връзка.“

6G ще има способността да позволи на стотици милиони  потребители да имат достъп едновременно до множество различни метавселени паралелно. В същото време фотореалистичните 3D графики ще бъдат изобразени „почти мигновено“, казва Рохит Талвар, футурист и главен изпълнителен директор на Fast Future. „Това означава, че банковият асистент би могъл да визуализира цялата история на сметката на клиента и да разреши сложни проблеми с услугите и изисквания лице в лице в метавселената.“

С помощта на 6G обучението на служителите също ще се развие чрез завладяващи VR и изживявания с добавена реалност (AR), казва Мар.

Картографиране на основните надстройки между 5G и 6G

5G вече дава възможност за множество случаи на употреба, включително IoT приложения в транспорта, здравеопазването и земеделието. 6G е настроен да подсили това още повече, което води до по-добра производителност и ефективност – особено в случаи на промишлена употреба.

В промишлени условия 6G ще позволи латентност от наносекунди с адаптивни метаматериали, включително повърхности, които могат да станат част от мрежата, казва Дейвид Лесин, директор, мрежови операции и изследвания в ISG.

Фабриките вероятно ще имат повече роботи на производствените линии и те ще комуникират с логистиката и с цели вериги за доставки, казва Елис. Това може да намали оперативните разходи и да спести време, както и да намали въздействието върху околната среда.

Интелигентните и автономни машини, активирани от 6G, ще изискват по-малко хора в индустриални среди, позволявайки на служителите да работят от разстояние, добавя Дерек Лонг, ръководител на телекомуникациите и мобилните устройства в Cambridge Consultants. „Околната среда става по-безопасна, тъй като хората се преместват от цеха в контролните стаи“, казва той пред IT Pro. „Цехът може да бъде преконфигуриран, тъй като хората няма да бъдат толкова ангажирани, а машините ще бъдат разположени по-близо една до друга, с производствени линии, проектирани около ефективен поток.“

Визията за интелигентен град, в който всички обществени услуги са интегрирани, също може да стане реалност, когато 6G влезе в употреба. „Автономните превозни средства биха могли да се разрастват – особено превозните средства за спешни услуги и логистиката за дълги пътувания – с нулев риск от отпадане“, прогнозира Елис.

Междувременно 6G ще промени пътуването ви до работа чрез 4D карти в реално време за управление на екстремния трафик в  градовете от бъдещето, включително автономни превозни средства. „Вашето пътуване ще се подобри с помощта на изключително точни сензори в превозните средства и в базовите станции, които могат да навигират и да ви осигурят най-бързото и удобно пътуване“, обяснява Мар.

Множество вертикали ще се възползват, но по-специално 6G ще революционизира здравеопазването, продължава Мар. „Със светкавично бързи скорости на данни ще имаме интелигентни сензори, които се носят в кръвта ни и ще наблюдават и измерват всеки аспект от нашето здраве. Тези свързани устройства непрекъснато ще събират данни и ще анализират информация, за да направят препоръки и да предвидят здравословни проблеми, преди да възникнат.

Мащабът на прогнозите е огромен, но бъдещето на 6G не е фиксирано и никой не знае със сигурност как ще изглежда технологията материално, когато се наложи след приблизително 7-8 години. Въпреки че 6G може да отвори множество врати за бизнеса и служителите, реалността вероятно е малко далеч. Наистина, внедряването на 5G досега е доста бавно и много от случаите на употреба все още не са достигнали пълния си потенциал.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
Бъдете социални
Още по темата
29/04/2024

Японската полиция създава ф...

Японската полиция поставя фалшиви разплащателни карти...
22/03/2024

Проект за център за данни о...

Френската компания Data4, която стои зад...
11/03/2024

YouTube спира да препоръчва...

YouTube вече не показва препоръчани видеоклипове...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!