Kaк световните промени променят света

Обикновено, когато пишем за изкуствен интелект (ИИ) тук, става въпрос за нов продукт или услуга. Но ИИ може да се използва за почти всяка дейност, включително за промяна на света – или в този случай за разбиране на това кой променя света.

Социалните иноватори променят света около себе си

От 2008г. насам Европейският съюз изпълнява програма, наречена „Обновена социална програма“. Инициативата има за цел да подобри живота на гражданите на ЕС чрез широк спектър от проекти.

Тези проекти обхващат широк спектър от приложения – от обществените библиотеки през безплатното образование до движенията за правата на работниците. Тези социални услуги обикновено функционират на местно равнище и са внимателно насочени към задоволяване на нуждите на малките общности.

Но тъй като тези проекти могат да бъдат доста малки и не се управляват централизирано, е изключително трудно да се следи за тях. А ако не знаете къде или какви са тези социални услуги, е почти невъзможно да оцените доколко успешно те постигат целта си да подобрят живота.

И така, къде е мястото на изкуствения интелект?

За да се опитат да отговорят на тези въпроси, изследователи от три европейски университета са разработили нова система за изкуствен интелект. Техният инструмент претърсва интернет и анализира милиони уебсайтове, за да открие препратки към проекти за социални иновации. Когато бъде открит потенциален проект, той се категоризира и оценява, преди да бъде добавен в централна база данни, наречена Европейска база данни за социални иновации (ESID).

Новият робот с изкуствен интелект също е изключително успешен. Той вече е идентифицирал и регистрирал 11 456 социални проекта в цяла Европа. Това е особено впечатляващо, тъй като в миналото подобни усилия са откривали само между 500 и 1000 сайта.

Защо да използвате ИИ

Можеше ли този проект да бъде завършен от хора? И да, и не. При наличието на безкрайно количество време и ресурси един изключително голям екип би могъл да изгради база данни с подобен размер. Но те щяха да трябва да обработят десетки милиони уебстраници, за да намерят правилната информация.

От друга страна, системите с изкуствен интелект са създадени, за да обработват бързо и ефективно огромни масиви от данни. Компютърната система е много по-бърза от човека за този вид упражнения за обработка на данни. Така че използването на изкуствения интелект за създаването на ESID е напълно логично.

Какво сега?

След като ESID е създаден и работи, уеб обхождащата програма с изкуствен интелект вече е изпълнила задачата си. Той може да бъде използван отново в бъдеще за търсене на още неизвестни проекти или за проверка дали информацията, която се съхранява в момента, е все още точна. Но реалността е, че алгоритъмът (в сегашния си вид) вече е излишен.

Въпреки това базата данни ESID, която той успя да изгради, ще бъде безценна за проектантите и изследователите, които искат да подобрят допълнително проектите за социални иновации в Европа. Това показва, че ИИ може да се използва за подобряване на живота, както и за подобряване на корпоративните печалби.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
Бъдете социални
Още по темата
23/05/2023

Meta ударена с глоба от 1,3...

Официално е (сякаш някога е имало...
22/04/2023

CRA: ЕС би се възползвал о...

  Според водещ експерт Европейският съюз...
15/04/2023

Русия извършва шпионски ата...

Свързаната с Русия заплаха APT29 (известна...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!