Kaк световните промени променят света

Обикновено, когато пишем за изкуствен интелект (ИИ) тук, става въпрос за нов продукт или услуга. Но ИИ може да се използва за почти всяка дейност, включително за промяна на света – или в този случай за разбиране на това кой променя света.

Социалните иноватори променят света около себе си

От 2008г. насам Европейският съюз изпълнява програма, наречена „Обновена социална програма“. Инициативата има за цел да подобри живота на гражданите на ЕС чрез широк спектър от проекти.

Тези проекти обхващат широк спектър от приложения – от обществените библиотеки през безплатното образование до движенията за правата на работниците. Тези социални услуги обикновено функционират на местно равнище и са внимателно насочени към задоволяване на нуждите на малките общности.

Но тъй като тези проекти могат да бъдат доста малки и не се управляват централизирано, е изключително трудно да се следи за тях. А ако не знаете къде или какви са тези социални услуги, е почти невъзможно да оцените доколко успешно те постигат целта си да подобрят живота.

И така, къде е мястото на изкуствения интелект?

За да се опитат да отговорят на тези въпроси, изследователи от три европейски университета са разработили нова система за изкуствен интелект. Техният инструмент претърсва интернет и анализира милиони уебсайтове, за да открие препратки към проекти за социални иновации. Когато бъде открит потенциален проект, той се категоризира и оценява, преди да бъде добавен в централна база данни, наречена Европейска база данни за социални иновации (ESID).

Новият робот с изкуствен интелект също е изключително успешен. Той вече е идентифицирал и регистрирал 11 456 социални проекта в цяла Европа. Това е особено впечатляващо, тъй като в миналото подобни усилия са откривали само между 500 и 1000 сайта.

Защо да използвате ИИ

Можеше ли този проект да бъде завършен от хора? И да, и не. При наличието на безкрайно количество време и ресурси един изключително голям екип би могъл да изгради база данни с подобен размер. Но те щяха да трябва да обработят десетки милиони уебстраници, за да намерят правилната информация.

От друга страна, системите с изкуствен интелект са създадени, за да обработват бързо и ефективно огромни масиви от данни. Компютърната система е много по-бърза от човека за този вид упражнения за обработка на данни. Така че използването на изкуствения интелект за създаването на ESID е напълно логично.

Какво сега?

След като ESID е създаден и работи, уеб обхождащата програма с изкуствен интелект вече е изпълнила задачата си. Той може да бъде използван отново в бъдеще за търсене на още неизвестни проекти или за проверка дали информацията, която се съхранява в момента, е все още точна. Но реалността е, че алгоритъмът (в сегашния си вид) вече е излишен.

Въпреки това базата данни ESID, която той успя да изгради, ще бъде безценна за проектантите и изследователите, които искат да подобрят допълнително проектите за социални иновации в Европа. Това показва, че ИИ може да се използва за подобряване на живота, както и за подобряване на корпоративните печалби.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

5 декември 2023

СМС измамите - как да се предпазим

Получавали ли сте някога нежелано текстово съобщение, което обещава...
4 декември 2023

Ирански хакери превземат контролери на водни съ...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата може да е била...
4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
Бъдете социални
Още по темата
22/11/2023

Кибертормозът - нарастващ п...

Според проучване на Panda Security 15...
02/11/2023

WatchGuard се присъедини къ...

Клиентите ни се възползват от рационализирани...
26/10/2023

Пиратсвото се завръща

Ново проучване на Службата на Европейския...
Последно добавени
05/12/2023

СМС измамите - как да се пр...

Получавали ли сте някога нежелано текстово...
04/12/2023

Ирански хакери превземат ко...

Критичната инфраструктура в няколко американски щата...
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!