Търсене
Close this search box.

Какъв е проблемът на ЕС с отворения код?

Общността с отворен код се намира в много критичен момент в условията на регулаторна несигурност в ЕС, като новото законодателство представлява заплаха за индустрията.

Тази седмица консорциум от компании, включващ GitHub, Creative Commons и Hugging Face, публикува политически документ, насочен към регулаторните органи на ЕС, в който се иска по-голяма подкрепа за разработването на изкуствен интелект с отворен код в предстоящия Закон за изкуствения интелект.

В документа коалицията очертава серия от предложения за законодателите на ЕС, като отправя редица искания. Сред тях са по-кратки определения на компонентите на ИИ и по-голяма подкрепа и свобода на действие за изследванията с отворен код при разработването на модели на ИИ.

Ключов акцент тук е съсредоточен върху това дали изследванията и тестването на модели на ИИ ще се тълкуват като „търговска дейност“ и следователно ще подлежат на строги правила съгласно закона.

Съгласно предложените насоки на ЕС изпитването на системи за ИИ в реални условия няма да бъде освободено от разпоредбите, което според компаниите може да възпрепятства иновациите и да се окаже скъпо за предприятията.

Вместо това коалицията предложи промяна във формулировката, за да се предвидят изпитвания, които се извършват „в ограничен мащаб с достатъчно документация и прозрачност за потребителите“.

„Научноизследователската и развойната дейност (НИРД) е от решаващо значение за разработването на полезни и надеждни системи с изкуствен интелект“, се казва в документа.

„Законът следва да признае, че някои изпитвания в реални условия, включително предварително проучване на пригодността на даден модел за конкретни условия на внедряване и позволяване на контрол и оценка от съответните организации на гражданското общество извън веригата на разработване, могат да бъдат необходими и подходящи за НИРД.“

Оправдана критика

Политическият документ в никакъв случай не е язвителна критика на Закона за изкуствения интелект, но съдържа предложения за това как регулаторните органи и разработчиците на софтуер с отворен код могат да насърчат по-близки отношения, които да подхранват иновациите.

Въпреки това документът предупреждава, че въз основа на сегашната си редакция Законът рискува да създаде „непрактични бариери“ за участниците в екосистемата.

„Законът за изкуствения интелект обещава да създаде глобален прецедент в регулирането на изкуствения интелект, за да се справи с неговите рискове и същевременно да насърчи иновациите“, се казва в документа.

„Подкрепяйки процъфтяващия отворен екосистемен подход към ИИ, регламентът има важна възможност да допринесе за постигането на тази цел чрез по-голяма прозрачност и сътрудничество между заинтересованите страни.“

„За съжаление, настоящите предложения заплашват да създадат непрактични пречки и неблагоприятни условия за участниците в тази отворена екосистема“, се казва още в съобщението.

Питър Чичън, старши мениджър по политиките в GitHub, един от водещите гласове в тази дискусия с регулаторните органи, предупреди в публикация в блога си, че законът рискува да „охлади развитието на ИИ с отворен код“ и да подкопае „отговорните иновации“ в целия съюз.

Дългогодишни опасения

Като се имат предвид неотдавнашните сблъсъци между регулаторите и общността, ходът на GitHub и други трябва да бъде приветстван и да даде храна за размисъл на законодателите в ЕС, които изглеждат решени да задушат иновациите с отворен код.

Това не е първият случай, в който заинтересованите страни от индустрията основателно изразяват загриженост относно рестриктивните политики на Съюза.

През септември миналата година мозъчният тръст „Брукингс“ публикува доклад, в който разкритикува предложенията, като предупреди, че законът сериозно ще подкопае развитието на ИИ с отворен код и ще навреди на разработчиците.

По-рано този месец основателят на Уикипедия Джими Уелс и изпълнителният директор на OpenUK Аманда Брок изказаха предположение, че строгите правила на закона за разработчиците на софтуер с отворен код могат да навредят на по-широките европейски амбиции в областта на ИИ и да позволят на САЩ да „изпреварят“ Европа в тази област.

По време на дискусия на кръгла маса Брок определи акта като „много предписващ“ и предположи, че изключенията за разработване на софтуер с отворен код „не са достатъчни“.

„Това няма да проработи“, каза тя.

При такава силна реакция – и многократна реакция от страна на ръководителите на индустрията – регулаторите на ЕС може да се сблъскат с перспективата да ограничат тревожните аспекти на законодателството.

Но дали това ще се получи? Историята ни казва друго. Преди прилагането на GDPR през 2018 г. законодателите на ЕС отблъснаха вълната от жалби и опасения от страна на индустрията и продължиха да изпълняват плановете си.

ЕС вече отхвърли оплакванията на големи играчи в индустрията като OpenAI, чийто главен изпълнителен директор Сам Алтман предупреди по-рано тази година, че компанията може да бъде принудена да се „изтегли от Европа“ заради някои аспекти на регламента.

Коментарите на Олтман бяха посрещнати с ожесточена реакция от законодателите, а по-късно предизвикаха обрат от страна на изпълнителния директор в резултат на провал, който подчерта непоколебимата решимост на регулаторните органи.

Сблъсък с регулаторите

Този настоящ призив за действие има сходство и с други битки, на които станахме свидетели през последните месеци между общността на отворения код и регулаторните органи.

През април 13 браншови организации, работещи с отворен код, написаха отворено писмо до законодателите на ЕС, в което изразиха загриженост относно Регламента  за кибернетичната устойчивост (CRA), твърдейки, че някои аспекти на законодателството ще навредят на общността с отворен код в Европа.

В писмото, подписано от Linux Foundation Europe, Open Source Initiative (OSI) и Eclipse Foundation, се казва, че предложенията ще имат „смразяващ ефект“ върху софтуера с отворен код поради правила, които ще оставят разработчиците отговорни за уязвимости в софтуера.

Неотдавна критиците отново надигнаха глави преди решаващото гласуване в Европейския парламент на киберзакона, като заявиха, че в сегашния си вид законодателството представлява „смъртоносен удар“ за отворения код в Европа.

Въпреки това членовете на Комисията по промишленост гласуваха в подкрепа на законопроекта с 61 гласа „за“, 1 глас „против“ и 10 гласа „въздържал се“.

 

За пореден път законодателите в ЕС доказаха решимостта си и потвърдиха очевидното си пренебрежение към опасенията, изразени от членовете на общността на отворения код.

Всичко това повдига въпроса дали ЕС гледа на индустрията с отворен код като на ценен участник в по-широкия технологичен пейзаж. Въпреки че се налагат разпоредби за защита на потребителите и предприятията, не може да се отрече, че се оказва значителен натиск върху общността с отворен код, която предлага ценни икономически ползи.

Милиони предприятия във всички 27 държави-членки разчитат на софтуер с отворен код в ежедневната си дейност. Жизненоважните приложения и платформи, които представляват кръвта на европейската технологична икономика, се поддържат от отдадена общност от разработчици, на които в очите на ЕС изглежда не може да се има доверие.

След като през юни Европейският парламент гласува за приемане на позицията си относно Акта за изкуствения интелект, времето за общността с отворен код да види някакви значими промени, въведени от законодателите, бързо изтича.

И ако подходът на ЕС към Акта за киберустойчивост е нещо, което може да се предположи, вероятно индустрията ще бъде пренебрегната и ще ѝ бъдат наложени задушаващи промени, които вредят на разработчиците и на иновациите в дългосрочен план.

Критиците на регламентите на ЕС предупредиха, че разработчиците могат да предпочетат да се „оттеглят“ от проектите в резултат на потенциалните санкции, заплашвайки едно от най-прочутите кътчета на индустрията.

 

Габриеле Колумбро, генерален мениджър на Фондация Линукс в Европа, заяви пред ITPro през април, че това може да стане реалност, тъй като сътрудниците се стремят да избегнат „съдебни искове“.

Ако това се окаже факт, то общността с отворен код, която вече е разтеглена и все по-изгоряла, може да навлезе в мрачен период – а това означава проблеми за иновациите в Европа, което несъмнено ще навреди на бизнеса.

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
16 юни 2024

CISA предупреждава за бъг в Windows, използван ...

Американската агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
Бъдете социални
Още по темата
17/06/2024

Потребностите от електроене...

Новото партньорство на Google с базираната...
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!