Сбогуването с 2020г. със сигурност не е с мъка на сърце, като се има предвид, че човечеството е опустошено от смъртоносна пандемия. Много неща се промениха в живота ни през последните дванадесет месеца и много от тези промени ще станат част от новата норма. Светът на киберсигурността също претърпя някои драстични промени и някои от тах ще оформят пейзажа на 2021 година.

Каква ще бъде 2021 г. по отношение на киберсигурността? Преди няколко седмици от WatchGuard, публикуваха доклад, в който прогнозираха какво ще донесе 2021г. по отношение на киберсигурността. От тях избрахме първите десет прогнози, които вероятно ще видим като доминиращи в света на киберсигурността през предстоящата 2021 година.

Работа от вкъщи

Иновациите и технологиите направиха възможно много хора да започнат да работят отдалечено. През юни 2020г. Станфордският университет заяви, че приблизително 42% от работната сила в САЩ работи от вкъщи. Експертите смятат, че тази нова мода няма да отмине, след като локдауна приключи. Киберпрестъпниците са наясно с тенденциите и ще се опитат да ги използват максимално, като поставят специален фокус върху насочването към лица, работещи от дома.

Ransomware

През 2021г. ще продължим да наблюдаваме случаи на рансъмуер, които нарушават ежедневието на много потребители и фирми. Финансовите институции и здравните заведения вероятно ще бъдат основните цели на хакерите през 2021 г. Тъй като отдалечената работа и 5G се превръщат в норма, вероятно ще видим повече инциденти с хора, работещи от дома, и решаването на проблем със смарт автомобил заключен от рансъмуер въобще няма да  звучи толкова необичайно през новата година.

Недоволни служители

Фирми, големи и малки, понякога стават жертва на недоволни или разсеяни служители. Сам човек с достатъчно знания и правомощия в дадена организация може да причини огромни щети. Същото важи и за човек без технически умения, който лесно може да бъде подведен. Не са редки случаите, когато служителите обръщат гръб на работодател и на изпроводяк си отмъщават – през 2017г. служител в Twitter успява временно да изтрие акаунта на президента Тръмп в Twitter при излизане от работа в последния си работен ден.

Повече фишинг

Измамите с фишинг ще продължат да бъдат на хоризонта през 2021г. Идеята на киберпрестъпниците, че поне няколко от милион души ще попаднат в капана, продължава да работи. В повечето случаи киберпрестъпниците не трябва да изпращат милион имейли, но значително по-малко, за да получат няколкото потенциални клиенти, от които се нуждаят, и да ги превърнат в жертви, от които капитализират значителни пари. Фишинг атаките обаче ще станат по-сложни и креативни.

Облачни атаки

Дистанционната работа е благословия, но и проклятие. Значително увеличената зависимост от облачните технологии ще даде основание на хакерите да фокусират атаките си върху доставчиците на облачни услуги. Въпреки че добре защитените облачни инфраструктури не са лесна цел за киберпрестъпниците, хакерите често намират път. Хибридните облачни инфраструктури са особено податливи на експлойти и атаки от  нулев ден.

Внедряване на 5G

Макар да е вълнуващо да се знае, че 5G официално е пристигнал, също така е страшно да се има предвид, че хакерите вече имат по-бърз интернет и по-голямо разнообразие от свързани устройства, към които могат да се насочат. Технологията променя телекомуникационната индустрия и също така движи технологичния напредък в области като интелигентни градове, военни и др. Най-важните сектори трябва да бъдат добре защитени, особено когато се знае, че хакерите сега ще имат лесен достъп до скорости от 10 GB /с.

Нарушения на данни

И бизнесът, и потребителите със сигурност започват да осъзнават важността на адекватната киберсигурност. С разпоредби като GDPR на Европейския съюз и Закона за поверителност на потребителите в Калифорния, компаниите започват да нямат възможност да стоят на открито без защита. Киберпрестъпниците обаче винаги се адаптират към новите тенденции, така че очакваме да видим повече нарушения на данните през 2021 г.

Изкуствен интелект

ИИ управляваните решения помагат на бизнеса да поддържа ниски бюджети и да увеличава производителността. Хакерите обаче също започват да възприемат решения за автоматизация, които им помагат да откриват модели и да идентифицират уязвимости много по-бързо от преди. Ето защо хакерите не трябва да се потят много, когато искат да избегнат да бъдат хванати или искат действията им да останат незабелязани.

Кибер шпионаж

2020г. завърши с гръм и трясък! През декември видяхме много американски правителствени агенции, за които се твърди, че са хакнати от свързаната с Русия хакерска група Cozy Bear. Броят на пробивите на данни, мотивирани от кибер шпионаж, вероятно ще се увеличи, като фишингът е най-честият начин за финансирани от държавата хакери, които се опитват да проникнат в организации. Очакваме да продължим да наблюдаваме атаки от чужди държави като Китай, Иран и Русия.

Събиране на данни

Приемането на нови технологии ще позволи на технологичните компании да събират още повече данни за бизнеса и физическите лица. Такива данни трябва да бъдат надеждно защитени. Сега светът има повече от четири и половина милиарда активни потребители на интернет, а през 2021г. се очаква броят им да нарасне. Повече потребители означават повече данни, което означава повече възможни опасности ценната информация да попадне в грешните ръце.

Въпреки че това са само прогнози, никой не знае какво ще ни донесе новата 2021 година. Ако през 2019г. бяхте казали на експерт по киберсигурност, че следващата година почти половината от работната сила на света ще работи от вкъщи, най-вероятно щяха да ви се изсмеят. Нещата се променят доста бързо.

Едно е сигурно; ние сме развълнувани и чакаме с нетърпение новата 2021 г. и сме готови да ви помогнем да се справите с кибер заплахите, които ви предстоят. Пожелаваме ви честита Нова година!

Източник: watchguard.com
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email

Подобни публикации

15 януари 2022

НАД 1.7 МЛН СЕКРЕТНИ ДОКУМЕНТА НА ПОЛСКАТА АРМИ...

Над 1,7 милиона класифицирани документа, свързани с всички аспекти ...
14 януари 2022

КАКВО ПРЕСТАВЛЯВАТ КВАНТОВИТЕ ИЗЧИСЛЕНИЯ

Като част от плановете си след Brexit, премиерът Борис Джонсън обяв...
8 януари 2022

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ХАКВАНЕ ПРЕЗ НОВАТА ГОДИНА

Целите, които си поставяте за  за Новата година са високи! Една от ...
7 януари 2022

ХАКЕРИ ИЗПОЛЗВАТ ВИДЕОПЛЕЙЪР, ЗА ДА КРАДАТ КРЕД...

Хакери използваха облачна видео хостинг услуга, за да извършат атак...
24 декември 2021

7 КОЛЕДНИ ИЗМАМИ

Коледа би трябвало да е време на радост и доброта, но за съжаление ...
23 декември 2021

РАЗРАБОТЧИЦИТЕ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID СА ПОДЛОЖ...

Вече повече от година, производителите на продукти за киберсигурнос...
17 декември 2021

EVIL TWIN ATTACK - КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА

Evil Twin Attack  е кибератака за измама, която работи, като подмам...
13 декември 2021

БРИТАНСКИ УЧИТЕЛИ ПОДЛОЖЕНИ НА ТОРМОЗ В TikTok ...

Учителите в Обединеното кралство съобщиха за тревожна нова тенденци...

Мнения и коментари

(0.0)
0.0/5
{{ reviewsTotal }} Review
{{ reviewsTotal }} Reviews
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Бъдете социални
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on google
Share on email
Още по темата
14/01/2022

КАКВО ПРЕСТАВЛЯВАТ КВАНТОВИ...

Като част от плановете си след...
08/01/2022

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ХАК...

Целите, които си поставяте за  за...
24/12/2021

7 КОЛЕДНИ ИЗМАМИ

Коледа би трябвало да е време...
Последно добавени
15/01/2022

НАД 1.7 МЛН СЕКРЕТНИ ДОКУМЕ...

Над 1,7 милиона класифицирани документа, свързани...
14/01/2022

КАКВО ПРЕСТАВЛЯВАТ КВАНТОВИ...

Като част от плановете си след...
08/01/2022

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ХАК...

Целите, които си поставяте за  за...
Ключови думи