Търсене
Close this search box.

Какво представлява bad gateway 502 и как да го поправите?

Мнозина, които сърфират в интернет, може да се чудят какво е 502 Bad Gateway, след като се сблъскат със съобщението за грешка, докато сърфират в интернет. Това е разочароващо съобщение, защото често не е ясно веднага каква е причината за него.

Това обикновено се случва, когато браузърът не успее да се свърже със сървъра на даден уебсайт, и може да бъде особено неприятно за навигацията, тъй като прави уебсайта временно недостъпен.

Какво е 502 Bad Gateway?

Грешка 502 Bad Gateway означава, че има проблем със сървъра на уебсайта, а не с вашия компютър, маршрутизатор или интернет връзка. Много е вероятно и други хора, които посещават същия уебсайт, да изпитват същото нещо.

Можете бързо да проверите дали проблемът е от ваша страна, като посетите напълно различен уебсайт. Ако можете да направите това без никакви проблеми, можете да сте сигурни, че връзката ви е наред.

Грешката 502 Bad Gateway (Лош шлюз) рядко трае много дълго и обикновено е в процес на решаване от администратора на сайта, докато гледате съобщението за грешка. Съобщението „Error 502 Bad Gateway“ съществува от много години, което означава, че уебсайтовете са станали доста умели в своевременното  отстраняване.

Въпреки това, ако се чувствате готови за това и сте любопитни да видите дали можете да направите нещо сами, има няколко различни тактики, които могат да сработят.

Какво причинява грешка 502 Bad Gateway?

Претоварване на сървъра: Претоварването на сървъра е една от най-честите причини за грешка 502. Това е ситуация, при която сървърът е достигнал капацитета на паметта си, често активирана от необичайно голям брой посетители, които се опитват да получат достъп до един и същ уебсайт. Това може да е просто съвпадение или да е предизвикано от голямо събитие, но може да е и целенасочена DDoS атака.

Запитване, блокирано от защитна стена: Тъй като киберпрестъпниците намират все повече начини за пробив в корпоративните мрежи, защитните стени продължават да играят ключова роля в спирането им на пътя. Няколко защитни стени обаче често могат да отидат по-далеч, отколкото бихте искали, и по невнимание да третират огромен приток на легитимни потребители като опит за кибератака. Това често може да се случи при слоевете за защита от DDoS, които блокират заявките от системите за доставка на съдържание и предизвикват бавно спиране на мрежата.

Неправилно програмиране: Достатъчно често грешка или грешка в кода на даден уебсайт може да доведе до това, че заявките не получават правилен отговор, което предизвиква появата на грешката 502 Bad Gateway.

Мрежови грешки: Има множество потенциални мрежови грешки, които могат да възникнат, включително потенциални проблеми с DNS(, проблеми с маршрутизацията, както и проблеми, свързани с вашия доставчик на интернет услуги (ISP). Например даден доставчик на интернет услуги може да е решил да блокира определен уеб адрес.

Изтичане на времето на софтуера на сървъра: Грешката може да се покаже и на потребителите, когато на уеб сървъра му отнема повече време от очакваното, за да върне заявка, и инструментът за кеширане достигне своите стойности за време. По-бавните заявки също могат да причинят този проблем.

Как да поправите грешка 502 Bad Gateway

Съществуват няколко основни стъпки, които потребителите могат да предприемат, за да се опитат да отстранят грешка 502 Bad Gateway.

1. Опреснете браузъра си
Звучи твърде просто, за да е вярно, но в някои случаи, когато сървърът е претоварен със заявки, изпращането на още няколко заявки чрез опресняване на браузъра няколко пъти понякога може да помогне за възстановяване на връзката между устройството и сървъра, което ще ви позволи да възобновите сърфирането.

2. Изчистете кеша на браузъра си
Ако няколкократното опресняване на браузъра не даде резултат, тогава изчистването на кеша на браузъра може да помогне. Основните браузъри правят тази опция лесна за намиране в съответните си менюта с настройки и повечето от тях просто ви позволяват да въведете заявка, използвайки полето за търсене, за да намерите опцията. Кешът на браузъра съхранява важна информация, която може да се повреди с течение на времето, така че изчистването му и повторният опит за свързване със сървъра може да свършат работа.

3. Временно деактивирайте защитната стена
Не е за аматьори, това е един от по-спорните методи в този списък. Защитните стени винаги трябва да са активни, тъй като те помагат за блокиране на достъпа на злонамерени заплахи до вашето устройство. Но ако сте сигурни, че сървърът е безопасен за посещение, то успешният повторен опит за посещение на сайта с деактивирана защитна стена може да означава, че има проблем с настройките на защитната стена, които пречат на мрежовите връзки. Можете да коригирате настройките в административната конзола на доставчика на защитна стена.

4. Проверка в сайтовете за наблюдение
Има няколко безплатни уебсайта, които можете да използвате, за да определите дали и други потребители имат същите проблеми като вас. Сайтове като Down Detector (Детектор на сривове) наблюдават повечето големи уебсайтове и предоставят доклади в реално време за това дали други потребители могат да се свързват или не. Ако използвате някой от тези сайтове, е полезно да дадете своя принос, като оставите собствен доклад – повечето от тях дори не изискват регистриран акаунт за това. Търсенето на името на уебсайта в платформите на социалните медии, като например Twitter, също може да покаже дали и други хора изпитват затруднения.

5. Използвайте VPN услуга
Изборът да пренасочите интернет трафика си през виртуална частна мрежа (VPN) може да бъде полезен при определянето на това дали проблемът с връзката със сайта е в доставчика на интернет услуги. Понякога доставчиците на интернет услуги блокират достъпа до определени уебсайтове и ако VPN ви позволява да достигнете до него, то най-вероятно той е блокиран от вашия доставчик. Свържете се с техния екип за обслужване на клиенти, за да отстраните проблема в дългосрочен план.

6. Разглеждане на дневниците на уеб сървърите
Ако тази грешка продължава да съществува, може да се наложи допълнително проучване, за да се намери решение. Проучването на дневниците на уеб сървъра по време на появата на грешката ще бъде добро начало. Ако сте собственик на уебсайта, можете да проверите дали вашето FQDN (напълно квалифицирано име на домейн) се разрешава правилно. Можете също така да проверите дали сървърът е достъпен чрез текст ping или traceroute.

Колко време отнема отстраняването на грешка 502 Bad Gateway?

В зависимост от причината за грешката 502 Bad Gateway, отстраняването на проблема може да отнеме известно време. Много от решенията, като например бързо опресняване на браузъра, изчистване на кеша или включване или изключване на защитна стена или VPN, могат да бъдат направени в рамките на няколко минути след показването на съобщението за грешка.

Ако сте собственик на уебсайт и наскоро сте преместили домейна си от един хост на друг, това може да доведе до грешка 502 Bad Gateway. В този случай отстраняването на грешката може да отнеме 24-48 часа.

Други причини за грешка 502 Bad Gateway включват дефектно мрежово оборудване от ваша страна, което може да бъде отстранено бързо или да изисква цялостен ремонт на хардуера. Невъзможно е да се определи конкретен срок за това, което може да бъде широк спектър от проблеми с оборудването.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

27 февруари 2024

Севернокорейските хакери атакуват разработчици ...

Нови данни на Phylum показват, че набор от фалшиви пакети npm, откр...
27 февруари 2024

Защо автоматизацията е от съществено значение з...

Областта на киберсигурността се разширява, което води след себе си ...
27 февруари 2024

Киберсигурност - четки за зъби, дронове и джуджета

Звучи като виц, но всички тези истории са станали популярни през по...
27 февруари 2024

САЩ и НАТО: Руските хакери преминават към облач...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“ (FVEY) пр...
27 февруари 2024

ThyssenKrupp потвърждава кибератака

Стоманодобивният гигант ThyssenKrupp потвърждава, че миналата седми...
27 февруари 2024

SubdoMailing - развива се агресивна измамна кам...

Мащабна кампания за рекламни измами, наречена „SubdoMailing&#...
27 февруари 2024

Реакция на пробива в сигурността на AnyDesk с р...

Нарушението и реакцията на AnyDesk На 2 февруари приложението за от...
26 февруари 2024

Организациите са изправени пред големи санкции ...

Това може да се превърне в кошмар за правоприлагащите органи –...
26 февруари 2024

Малави спря издаването на паспорти заради кибер...

Съобщава се, че правителството на Малави е спряло издаването на пас...
Бъдете социални
Още по темата
27/02/2024

САЩ и НАТО: Руските хакери ...

Членовете на разузнавателния алианс „Пет очи“...
24/02/2024

Ефективното реагиране при и...

Според изследователски доклад на Dark Reading...
23/02/2024

Новата ера в хактивизма

През последните две години наблюдаваме значително...
Последно добавени
27/02/2024

Севернокорейските хакери ат...

Нови данни на Phylum показват, че...
27/02/2024

Защо автоматизацията е от с...

Областта на киберсигурността се разширява, което...
27/02/2024

Киберсигурност - четки за з...

Звучи като виц, но всички тези...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!