Търсене
Close this search box.

Какво представлява киберзастраховката и какви са ползите от нея?

В днешния пейзаж на заплахи за компаниите е от съществено значение да имат добра стратегия за киберсигурност, която да е подкрепена от застраховка за кибернетична отговорност.

По данни на IBM средната цена на нарушение на сигурността на данните в световен мащаб достига 4,45 млн. долара. Проучване от 2022 г. обаче подчертава, че само 19% от компаниите заявяват, че застраховката им покрива повече от шестстотин хиляди долара.

Въпреки привлекателността си както за застрахователите, така и за клиентите, тези цифри показват предизвикателствата, пред които е изправена индустрията на киберзастраховането. Въпреки това ползите, които тя предоставя, очевидно надхвърлят финансовата защита, тъй като застраховката може да действа като полезен съюзник за предприятията в случай на кибератака. Ескалацията на атаките по веригата за доставки и „watering hole“ например направи киберзастрахователното покритие на трети страни от съществено значение за всяка компания и MSP които искат да запазят добри отношения с клиентите и доставчиците си при нарушаване на сигурността на данните. Но също така е вярно, че разбирането на това как работи застраховката, какво защитава и какво не, може да бъде объркващо. Застраховането се е превърнало в сложна задача, тъй като е трудно да се определи количествено киберрискът в точни термини, което означава, че застрахователите вече изискват спазването на строги критерии за киберсигурност, за да намалят собствената си отговорност.

Какво представлява киберзастраховката?

Киберзастраховката е полица, която осигурява определено покритие за потенциалните последици, както репутационни, така и финансови, от прекъсване на дейността в резултат на последиците от кибератака.

Разбирането на киберзастраховката в настоящия контекст обаче може да бъде сложно. За да го разберете по най-добрия възможен начин, първо трябва да разберете различните съществуващи възможности за покритие.

  • Застраховка на първа страна: покрива компанията срещу кибератаки или нарушения и намалява финансовата тежест, свързана със събитието, като по този начин защитава отделната компания.
  • Застраховка на трети страни: покрива компаниите в случай на искове от трети страни. В този смисъл тя ще покрива правни и съдебни такси, споразумения и съдебни решения, както и глоби за неспазване на изискванията.

 

5 ползи от киберзастраховката

За MSP притежаването на киберзастрахователна полица е от решаващо значение, тъй като те имат достъп до поверителни данни на клиенти, които трябва да опазват. Предприятията, които избират киберзастраховка, извличат следните ползи:

1- Управление на репутацията:
Кибератаката може да навреди на репутацията на компанията, както и да подкопае доверието на клиентите и да окаже отрицателно въздействие върху новите бизнес възможности. Киберзастрахователните полици често включват услуги за управление на репутацията, които помагат за намаляване на нефинансовите въздействия и служат като подкрепа за връзките с обществеността на засегнатата компания чрез минимизиране на щетите и възстановяване на репутацията на компанията.

2 – Правна подкрепа:
Тази услуга за подкрепа може да помогне на фирмите да разберат регулаторните задължения, като например изискванията за уведомяване за нарушаване на сигурността на данните, и да съдейства за разработването на ефективна стратегия за реагиране на глоби или други правни проблеми.

3 – Подкрепа за непрекъснатост на дейността:
Много политики включват помощ при разработването на план за непрекъснатост на дейността в случай на нарушение на сигурността. Това включва преминаване към резервни системи за възстановяване на данни, както и възстановяване на данни и системи и възобновяване на нормалната работа.

4- Разходи за съдебно разследване и гражданска отговорност:
Този вид полица може да покрие обезщетения на трети лица, засегнати от пробив в сигурността, както и съдебни разходи, като същевременно покрива разходите за наемане на експерти за разследване на инцидента.

5 – Обучение на служителите:
Киберзастрахователните полици често включват и достъп до програми за обучение, които да помогнат на служителите да разберат рисковете, свързани с киберзаплахите, както и да предоставят инструкции как да ги предотвратят, като се стремят да намалят риска от кибератака.

Как да изберете правилната полица за вашия бизнес

Разбирането на изискванията за киберзастраховка може да бъде сложно. Нуждите често варират значително в зависимост от размера, вида на компанията, индустрията и нивото на риска, свързан с нейната инфраструктура. Ето някои от основните условия, които трябва да се вземат предвид при сключване на киберзастраховка:

  • Специфично покритие: потвърдете, че полицата предлага адекватно и подходящо покритие за специфичните рискове, пред които е изправена вашата компания, тъй като тези нужди могат да варират в различните компании.
  • Правно и регулаторно съответствие: задължително е да се уверите, че киберзастраховката е в съответствие с правните изисквания, регулиращи компанията и индустрията, в която тя работи.
  • Адекватни лимити на покритие: проверете дали лимитите, покриващи потенциалните финансови щети в случай на кибератака, покриват разходите в достатъчна степен.
  • Изключения и ограничения: всички изключения и лимити по полицата трябва да се прегледат внимателно, за да се разбере кои действия или видове инциденти не се покриват.

За да избегнат объркване, малките и средните предприятия могат да разчитат на MSP да ги консултират за подходящото застрахователно покритие за техния бизнес и да предоставят насоки как да спазват изискванията на застрахователите при кандидатстване за полица.

Калвин Енген, главен технически директор на партньора на WatchGuard F12.net, обяснява ситуацията: „Виждаме, че за малките и средните предприятия е по-трудно да получат киберзастраховка. Клиентите се питат защо и търсят доверени съветници, които да им помогнат да разберат какво трябва да направят. Въвеждането на повече механизми за контрол и решения е от ключово значение за получаването на подходящо ниво на киберзастраховка. Предимството ни е, че вече говорим за тези видове решения, така че малките и средните предприятия ни имат предвид, когато се нуждаят от тези услуги.“

 

 

Източник: watchguard.com

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
Бъдете социални
Още по темата
09/04/2024

(Пре)откриване на скритата ...

Съвременното нулево доверие е модел за...
08/04/2024

Атаки срещу слаба автентифи...

Кибератаките срещу големи компании заемат челно...
05/04/2024

(Пре)оценка на достъпа до р...

Една от многото трудности, с които...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!