Търсене
Close this search box.

Какво трябва да знаете, преди да сключите киберзастраховка?

Киберзастраховката се очертава като допълнение, което осигурява още едно ниво на защита на процедурите за киберсигурност. Тъй като търсенето на покритие се увеличава, то бързо се превръща в една от основните грижи на MSP и ИТ ръководителите от всички видове предприятия.

Според скорошни проучвания в края на 2022 г. пазарът на киберзастраховки е на стойност между 11 и 13 милиарда долара, а същите доклади сочат, че до 2030 г. той ще продължи да расте с 19%. В светлината на тази тенденция експертите се събраха на нашия уебинар „Застраховане на вашето цифрово бъдеще – разбиране на изискванията за киберзастраховане“, за да обсъдят значението на киберзастраховането, да анализират обхвата на наличните покрития, да предложат как MSP могат да намерят подходящата опция за своите клиенти и да помогнат на ИТ мениджърите да изберат полицата, която най-добре подхожда на техния бизнес.

 

Основни видове киберзастрахователно покритие

Както и при другите категории застраховки, съществуват различни видове полици, които покриват разходите и отговорностите при намаляване на щетите, причинени от кибератака. Важно е да познавате гамата от предлагани продукти и да правите разлика между тях, за да намерите правилната полица. Двата най-често срещани вида покритие са изброени по-долу:

  • Застраховка на първа страна:
    Покрива всички щети, понесени от организацията при атака. Това включва всичко – от прекъсване и подмяна на системата до разходите за разследване за установяване на причините за кризата.
  • Застраховка на трета страна: Включва всички щети, причинени на трети лица. Това варира от гарантиране на сигурността на компрометираните данни на служителите и клиентите до правни разходи за всякакви потенциални външни искове. Освен това е важно да се отбележи, че има различни условия, които зависят от всеки вид полица и с които всеки притежател на полица трябва да бъде запознат. Освен това е важно да се отбележи, че има различни срокове и условия, които зависят от всеки вид полица и с които всеки притежател на полица трябва да бъде запознат.

Съществуват и други ключови понятия, които ни помагат да разберем как работи киберзастраховката, включително следните:

  • Съпътстващо плащане: в този случай компанията се задължава да покрие малка част от разходите, произтичащи от атака, докато застрахователите плащат останалата част.
  • Съзастраховане: това е договор, при който вашият брокер урежда услугите на двама или повече застрахователи, които да покрият една и съща организация. Благодарение на координацията на брокера няколко полици се разбират като една полица. Този вид покритие е създаден с цел да се разпредели рискът на голяма компания и да се намали въздействието върху застрахователите.
  • Презастраховане: това е застраховка, сключена от самото застрахователно дружество, за да защити собствения си бизнес. Както и при съзастраховането, целта е рискът да бъде разделен колкото е възможно повече.

Колкото по-всеобхватно е покритието, толкова по-добра ще бъде реакцията, когато става въпрос за смекчаване на атаката. Това означава, че както MSP, така и ИТ мениджърите трябва да са наясно с важността на наличието на полица, която покрива всички възможни случаи, за да помогне на компанията да се възстанови след щети от кибератака.

Изисквания за допустимост на киберзастраховката

Като се има предвид настоящото търсене на киберзастраховки и значителните последици, които кибератаките имат за предприятията, всеки, който се интересува от сключване на полица, подлежи на изчерпателни процедури за подбор от страна на застрахователите.

Какво е необходимо на дружествата, за да отговарят на условията за киберзастраховане?

Съвременна среда за киберсигурност:
По-голямата защита се изразява в по-нисък риск и увеличава шансовете за одобрение на полицата. Внедряването на най-новите мерки за киберсигурност, например решения за защита на крайни точки, като технологични решения EDR или EPDR, както и защита на самоличността с многофакторна автентикация или MFA, са практични, а при някои застрахователни компании са от съществено значение за одобрението на полицата, за да се защити достъпът до системите на компанията.

Редовно архивиране:
Организация, която мисли за сигурността на съхраняваните от нея данни, намалява риска, както и разходите на застрахователите след кибератака.

Екип за киберсигурност:
Наличието на специализиран персонал по ИТ сигурност, вътрешен или възложен на външен изпълнител, който да прилага подходящи мерки, е друго изискване, на което компаниите трябва да отговарят при кандидатстване за полица.

Съответствие с нормативните изисквания:
За одобрението на застрахователната полица е необходимо и да се следи за актуалните регионални и международни разпоредби за защита на данните.

Всяко предприятие, кандидатстващо за киберзастраховка, трябва да представи документ, отговарящ на редица въпроси, свързани с неговите мерки за сигурност. Освен това застрахователят може да поиска допълнителна информация, за да получи по-цялостна представа за нуждите на заявителя и да потвърди дали дружеството отговаря на условията за сключване на полица.

Киберзастраховката може да добави стойност към вашия екип по киберсигурност, като осигури още един слой защита. MSP и ИТ ръководителите трябва да познават всички подробности за тези продукти, тъй като киберзастраховката позволява на фирмите да намалят разходите в дългосрочен план и да намалят отговорностите към клиентите и служителите в случай на атака.

 

Източник: watchguard.com

Подобни публикации

21 април 2024

Как OpenAI и Microsoft събудиха заспал софтуере...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр в света беше ...
20 април 2024

Готви се нова методика за удостоверяване на съо...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на съответствието н...
20 април 2024

Критична уязвимост на Forminator за WordPress и...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в над 500 000 сайта, е ...
20 април 2024

Бандата "Медуза" нанася нов удар

Въпреки че общинската агенция уверява обществеността, че малцина са...
19 април 2024

Пробиха MITRE чрез нулевите дни на Ivanti

Корпорацията MITRE твърди, че подкрепяна от държавата хакерска груп...
19 април 2024

Замбия арестува 77 души в операция за киберпрес...

Компанията за фалшиви телефонни центрове извършва онлайн  и други и...
18 април 2024

Платформата за фишинг LabHost е закрита от прав...

LabHost, голяма платформа за фишинг като услуга, е била затворена к...
18 април 2024

Компания за управление на киберриска набра 21 м...

В сряда компанията за риск мениджмънт CyberSaint обяви, че е набрал...
18 април 2024

Болница в Кан с 869 легла и 2100 служителя прет...

Болница „Симон Вейл“ в Кан (CHC-SV) обяви, че във вторн...
Бъдете социални
Още по темата
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
17/04/2024

Пробивът на паролите в Sise...

Експертите се опасяват, че компрометирането на...
16/04/2024

UnitedHealth Group отчете 8...

UnitedHealth Group отчете 872 млн. щатски...
Последно добавени
21/04/2024

Как OpenAI и Microsoft събу...

Само преди десетилетие най-големият технологичен звяр...
20/04/2024

Готви се нова методика за у...

Актуализирането на методиката за удостоверяване на...
20/04/2024

Критична уязвимост на Formi...

Плъгинът Forminator за WordPress, използван в...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!