Канадският гигант Sobeys е атакуван с Black Basta

От миналия уикенд магазините за хранителни стоки и аптеките на канадския гигант в търговията на дребно с хранителни стоки Sobeys имат проблеми с ИТ системите.

Sobeys е една от двете национални компании за търговия на дребно с хранителни стоки в Канада със 134 000 служители, които обслужват мрежа от 1 500 магазина във всички десет провинции под множество търговски наименования, включително Sobeys, Safeway, IGA, Foodland, FreshCo, Thrifty Foods и Lawtons Drugs.

В прессъобщение, публикувано в понеделник, компанията майка на Sobeys – Empire, разкри, че макар магазините за хранителни стоки да са отворени, някои услуги са били засегнати от този ИТ проблем в цялата компания.

„Магазините за хранителни стоки на Дружеството остават отворени за обслужване на клиенти и в момента не изпитват значителни смущения. Въпреки това някои услуги в магазините функционират с прекъсвания или със закъснение“, разкри компанията.

„Освен това някои от аптеките на компанията изпитват технически затруднения при изпълнението на рецепти. Въпреки това Дружеството остава ангажирано с непрекъснатостта на грижите за всички свои пациенти в аптеките.“

Компанията също така добави, че работи по разрешаването на проблемите, засягащи нейните ИТ системи, за да намали смущенията в работата на магазините.

В отделно изявление, публикувано на официалния уебсайт на Sobeys с „важна информация“ относно услугите в магазините на търговеца на дребно, Sobeys добави, че всички магазини остават отворени и „не изпитват значителни смущения“.

Според информация на служители обаче всички компютри в засегнатите магазини на Sobeys са били блокирани, като системите за продажба и обработка на плащания все още са били онлайн и са работили, тъй като са настроени да работят в отделна мрежа.

ИТ проблеми, причинени от атака с рансъмуер Black Basta

Въпреки че компанията все още не е разкрила никаква информация, свързваща този продължаващ срив с кибератака, местните медии съобщиха, че канадските провинциални органи за защита на личните данни от Квебек и Алберта са потвърдили получаването на уведомления за „инцидент с поверителност“ от търговеца на дребно.

Както съобщиха от Квебекския контролен орган за канадската преса, такива предупреждения се изпращат само след инциденти, при които е получен достъп до лична информация при нарушение.

Снимки, споделени от служители на Sobeys в интернет, показват и компютри в магазина, на които е изобразена бележка за откуп от Black Basta.

За първи път рансъмуерът Black Basta е забелязан при атаки в средата на април 2022 г., като през следващите месеци операцията бързо увеличава атаките си срещу компании от цял свят.

Въпреки че исканията за откуп на бандата вероятно се различават по размер при различните жертви, до момента се  знае за поне един инцидент, при който жертвата е получила искане за над 2 млн. долара за декриптор, за да избегне изтичането на откраднатите данни онлайн.

Към юни 202 г. Black Basta вече е бил забелязан да разгръща полезен товар в системи, компрометирани преди това от операторите на Qbot (QuakBot).

Въпреки че подробностите по отношение на тази банда за изнудване са оскъдни, вероятно не става въпрос за нова операция, а за ребрандиране, като се има предвид техният стил на водене на преговори и способността им бързо да пробиват нови жертви.

Някои изследователи смятат, че Black Basta е свързана с рансъмуера Conti, но засега никой не е успял да потвърди това.

Освен това тази седмица Sentinel Labs откри доказателства, свързващи Black Basta с рускоговорящата, финансово мотивирана хакерска група FIN7, известна с внедряването на зловреден софтуер за POS и насочването на стотици фирми по света към spear-phishing атаки.

 

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

6 декември 2022

Най-големият пазар на малуер за мобилни устройс...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха светлина върх...
5 декември 2022

Социалните медии повишават насилието в училище

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен тръст Crest Advisory, ...
4 декември 2022

Google с нова актуализация на Chrome, поправя ...

  В петък гигантът в областта на търсенето в интернет Google п...
1 декември 2022

Google с обвинения към испански шпионски софтуер

Смята се, че базираният в Барселона доставчик на софтуер за наблюде...
1 декември 2022

За дигиталните активи на починалите

Напоследък много наши потребители ни питат какво се случва с пароли...
30 ноември 2022

Уязвимост на Hyundai позволява хакване на ключ...

Изследователи са открили недостатъци в редица приложения, свързани ...
28 ноември 2022

Поредна глоба за Meta

Ирландската комисия за защита на данните (DPC) наложи глоба на Meta...
28 ноември 2022

Социалните медии трябва да престанат да копират...

Интернет не е само за тийнейджъри. Когато поколението Z навлезе в м...
28 ноември 2022

975 артестувани при глобална операция на Интерпол

В резултат на продължилата няколко месеца операция на Интерпол, под...
Бъдете социални
Още по темата
22/11/2022

Google Cloud Platform вече ...

Toвa е един от най-широко използваните...
19/11/2022

Защо бизнесът продължава да...

Всяка година огромен брой организации стават...
16/11/2022

Стотици хиляди атаки на Emo...

Ботнетът, който отказва да умре, се...
Последно добавени
06/12/2022

Най-големият пазар на малуе...

Изследователи в областта на киберсигурността хвърлиха...
05/12/2022

Социалните медии повишават ...

Нов доклад, публикуван от британския мозъчен...
04/12/2022

Google с нова актуализация ...

  В петък гигантът в областта...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!