Канадското правителство разкрива изтичане на данни след хакерски атаки

Канадското правителство съобщава, че две от изпулнителните му агенции са били хакнати, което е довело до разкриване на чувствителна информация, принадлежаща на неразкрит брой държавни служители.

Тези пробиви са станали миналия месец и са засегнали Brookfield Global Relocation Services (BGRS) и SIRVA Worldwide Relocation & Moving Services, доставчици на услуги по преместване на канадски държавни служители.

Свързаната с правителството информация, съхранявана в компрометираните системи на BGRS и SIRVA Canada, датира от 1999 г. и принадлежи на широк спектър от засегнати лица, включително членове на Кралската канадска конна полиция (RCMP), служители на канадските въоръжени сили и служители на правителството на Канада.

Докато канадското правителство все още не е приписало инцидента, бандата LockBit ransomware вече пое отговорност за пробива в системите на SIRVA и за изтичането на това, което според тях са архиви, съдържащи 1,5 TB откраднати документи.

LockBit публикува и съдържанието на неуспешните преговори с предполагаеми представители на SIRVA.

„Sirva.com твърди, че цялата им информация струва само 1 млн. долара. Разполагаме с над 1,5 ТБ изтекли документи + 3 пълни резервни копия на CRM за клоновете (eu, na и au)“, се казва в запис на групата за откупрансъмуер в нейния сайт за изтичане на данни в тъмната мрежа.

След като е било уведомено за нарушенията на сигурността на изпълнителите на 19 октомври, правителството незабавно е докладвало за нарушението на съответните органи, включително на Канадския център за киберсигурност и на Службата на комисаря по защита на личните данни.

Докато продължава анализът на огромния обем компрометирани данни, конкретните подробности относно засегнатите лица, включително броят на засегнатите служители, все още не са определени. Въпреки това предварителните оценки сочат, че тези, които са използвали услуги по преместване от 1999 г. насам, може да са изложили на риск своята лична и финансова информация.

„Правителството на Канада не изчаква резултатите от този анализ и предприема проактивен, предпазен подход в подкрепа на потенциално засегнатите“, се казва в изявление, публикувано в петък.

„Услуги като кредитен мониторинг или преиздаване на валидни паспорти, които може да са били компрометирани, ще бъдат предоставени на настоящи и бивши членове на държавната служба, RCMP и канадските въоръжени сили, които са се преместили с BGRS или SIRVA Canada през последните 24 години.

„Допълнителни подробности за услугите, които ще бъдат предлагани, и за това как да се получи достъп до тях, ще бъдат предоставени възможно най-скоро.“

Лицата, потенциално засегнати от това нарушение на сигурността на данните, се приканват да предприемат предпазни мерки, включително актуализиране на идентификационните данни за вход, активиране на многофакторна автентикация и следене на онлайн финансови и лични сметки за необичайна активност.

Лицата, които подозират неоторизиран достъп до своите сметки, трябва също така незабавно да се свържат със своята финансова институция, местните правоприлагащи органи и Канадския център за борба с измамите (CAFC).

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

4 декември 2023

Рансъмуерът е безмилостен: какво можете да напр...

Не само, че броят на рансъмуерите се увеличава, но този вид зловред...
3 декември 2023

Свалянето на Qakbot: Смекчаване на последиците ...

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР наскоро си сътрудничиха...
2 декември 2023

Владимир Дунаев е осъден за създаването на злов...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че руски гражданин е п...
2 декември 2023

Клиентите на онлайн туристическата агенция Book...

Една от най-големите онлайн туристически агенции в света – Booking....
2 декември 2023

Националната ядрена лаборатория на Айдахо е бил...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една от 17-те национални ...
1 декември 2023

Енергийни смущения, свързани с киберсигурността

Експерти по сигурността предупреждават, че операторите на петролни ...
Бъдете социални
Още по темата
02/12/2023

Националната ядрена лаборат...

Националната лаборатория на Айдахо (INL), една...
30/11/2023

Dollar Tree е жертва на нар...

Веригата дисконтови магазини Dollar Tree беше...
30/11/2023

Okta разкри допълнителни ще...

Провайдерът на услуги за идентичност Okta...
Последно добавени
04/12/2023

Рансъмуерът е безмилостен: ...

Не само, че броят на рансъмуерите...
03/12/2023

Свалянето на Qakbot: Смекча...

Министерството на правосъдието на САЩ и...
02/12/2023

Владимир Дунаев е осъден за...

Министерството на правосъдието на САЩ обяви,...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!