Търсене
Close this search box.

Канадското правителство разкрива изтичане на данни след хакерски атаки

Канадското правителство съобщава, че две от изпулнителните му агенции са били хакнати, което е довело до разкриване на чувствителна информация, принадлежаща на неразкрит брой държавни служители.

Тези пробиви са станали миналия месец и са засегнали Brookfield Global Relocation Services (BGRS) и SIRVA Worldwide Relocation & Moving Services, доставчици на услуги по преместване на канадски държавни служители.

Свързаната с правителството информация, съхранявана в компрометираните системи на BGRS и SIRVA Canada, датира от 1999 г. и принадлежи на широк спектър от засегнати лица, включително членове на Кралската канадска конна полиция (RCMP), служители на канадските въоръжени сили и служители на правителството на Канада.

Докато канадското правителство все още не е приписало инцидента, бандата LockBit ransomware вече пое отговорност за пробива в системите на SIRVA и за изтичането на това, което според тях са архиви, съдържащи 1,5 TB откраднати документи.

LockBit публикува и съдържанието на неуспешните преговори с предполагаеми представители на SIRVA.

„Sirva.com твърди, че цялата им информация струва само 1 млн. долара. Разполагаме с над 1,5 ТБ изтекли документи + 3 пълни резервни копия на CRM за клоновете (eu, na и au)“, се казва в запис на групата за откупрансъмуер в нейния сайт за изтичане на данни в тъмната мрежа.

След като е било уведомено за нарушенията на сигурността на изпълнителите на 19 октомври, правителството незабавно е докладвало за нарушението на съответните органи, включително на Канадския център за киберсигурност и на Службата на комисаря по защита на личните данни.

Докато продължава анализът на огромния обем компрометирани данни, конкретните подробности относно засегнатите лица, включително броят на засегнатите служители, все още не са определени. Въпреки това предварителните оценки сочат, че тези, които са използвали услуги по преместване от 1999 г. насам, може да са изложили на риск своята лична и финансова информация.

„Правителството на Канада не изчаква резултатите от този анализ и предприема проактивен, предпазен подход в подкрепа на потенциално засегнатите“, се казва в изявление, публикувано в петък.

„Услуги като кредитен мониторинг или преиздаване на валидни паспорти, които може да са били компрометирани, ще бъдат предоставени на настоящи и бивши членове на държавната служба, RCMP и канадските въоръжени сили, които са се преместили с BGRS или SIRVA Canada през последните 24 години.

„Допълнителни подробности за услугите, които ще бъдат предлагани, и за това как да се получи достъп до тях, ще бъдат предоставени възможно най-скоро.“

Лицата, потенциално засегнати от това нарушение на сигурността на данните, се приканват да предприемат предпазни мерки, включително актуализиране на идентификационните данни за вход, активиране на многофакторна автентикация и следене на онлайн финансови и лични сметки за необичайна активност.

Лицата, които подозират неоторизиран достъп до своите сметки, трябва също така незабавно да се свържат със своята финансова институция, местните правоприлагащи органи и Канадския център за борба с измамите (CAFC).

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

30 май 2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка, за да спечели...
30 май 2024

OmniVision призна за атака с рансъмуер

Гигантът в областта на производството на полупроводници OmniVision ...
29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
Бъдете социални
Още по темата
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Christie's потвърждава проб...

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент...
28/05/2024

Хакерите се насочват към VP...

Заплахите се насочват към VPN устройствата...
Последно добавени
30/05/2024

Измамата "Безплатно пиано"

Мащабна фишинг кампания използва необичайна примамка,...
30/05/2024

OmniVision призна за атака ...

Гигантът в областта на производството на...
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!