Кибератака срещу Arnold Clark изкара автомобилният дилър офлайн

Компанията беше уведомена на 23 декември за подозрителния инцидент и ИТ системите остават изключени, което се отразява на услугите, насочени към клиентите

Автокъщата Arnold Clark потвърди, че компанията е била засегната от кибератака миналия месец. Компанията заявиа, че е успяла да защити данните на своите клиенти, както и своите системи и партньори от трети страни. Прекъсването на мрежата обаче причини временно прекъсване на бизнеса.

„Нашите външни партньори по сигурността в момента извършват обширен преглед на цялата ни ИТ мрежа и инфраструктура, което е огромна задача, и те предоставят насоки на нашия ИТ екип относно повторното активиране на нашата мрежа и системи в безопасен, защитен и поетапно“, казаха от компанията.

Акаунтът на Arnold Clark в Туитър съобщи, че автокъщата изпитва технически проблеми, засягащи системите и телефоните. Компанията се извини на клиентите и ги уведоми, че се опитва да отстрани проблемите, като вместо това ги помоли да изпратят директно съобщение до акаунта  в Twitter или да им изпратят имейл за всякакви запитвания.

Шоурумите и клоновете в момента са отворени и компанията може да обслужва клиенти чрез временна система, докато пълните й системи бъдат възстановени. Очаква се събирането на превозни средства от клиенти да бъде възобновено по-късно тази седмица.

Компанията разкри тази седмица, че първоначално е била уведомена от своите външни консултанти по киберсигурност за подозрителен трафик в нейната мрежа на 23 декември.

Arnold Clark предприе вътрешни стъпки, за да потвърди доклада със своя кибер екип и след това реши доброволно да свали мрежата си. Arnold Clark нарече това „чисто защитна мярка“, което  накара фирмата да прекъсне връзката си с интернет, дилърите си и връзките на трети страни.

„Въз основа на наличната информация изглежда, че Arnold Clark  успя да открие атаката чрез своя доставчик на услуги за сигурност и да я прекъсне, преди да е изложила на риск каквито и да било данни“, каза Марк Ламб, главен изпълнителен директор на HighGround пред IT Pro. „Това беше много положителна стъпка и показва, че Arnold Clark вече е имала силна позиция за сигурност, която проактивно следи за заплахи, така че да могат да бъдат идентифицирани и отстранени, преди да причинят вреда.

„Въпреки че не изглежда, че ИТ мрежата на Arnold Clark е напълно възстановена и работи, изглежда, че компанията е защитила своите данни и клиенти, което несъмнено е най-важният проблем.“

Базираната в Обединеното кралство автокъща Pendragon също беше засегната от кибератака през октомври 2022г. от групата LockBit рансъмуер. Компанията потвърди, че е била засегната от инцидент с ИТ сигурността, но способността й да работи не е засегната. Pendragon също така заяви, че ще откаже да плати откупа от 60 милиона долара (£53 милиона), който нападателите поискаха, и вместо това ще възстановява от резервни копия.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

6 февруари 2023

Новият крипто токен Dingo начислява такса за тр...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност Check Point security са...
6 февруари 2023

#9 Cyber Security Talks Bulgaria ще се проведе...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ // CyberCLUB е отново време з...
4 февруари 2023

Нов рансъмуер използва грешка във VMware и се ...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на нова вълна от атаки, предна...
3 февруари 2023

Разкрити са нови уязвимости в сигурността при е...

Две нови слабости в сигурността, открити в няколко системи за зареж...
3 февруари 2023

Google Ads популяризира "виртуализиран" зловред...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в Google разпространяв...
2 февруари 2023

Нови варианти на руския шпионския софтуер Gamar...

Държавният център за киберзащита (ДЦКЗ) на Украйна назова официално...
1 февруари 2023

Microsoft спря продажбата на Windows 10 по-рано

Слагайки край на една епоха, Microsoft вече не продава директно про...
Бъдете социални
Още по темата
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
03/02/2023

Google Ads популяризира "ви...

Продължаваща кампания за злонамерена реклама в...
28/01/2023

Украйна: Sandworm удари ин...

Украинският екип за реагиране при компютърни...
Последно добавени
06/02/2023

Новият крипто токен Dingo н...

Изследователи от компанията за ИТ сигурност...
06/02/2023

#9 Cyber Security Talks Bul...

След страхотното събитие на КиберКЛУБ //...
04/02/2023

Нов рансъмуер използва гре...

Хипервайзорите VMware ESXi са мишена на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!