Кибератаки срещу държавни органи на Украйна в рамките на шпионаж

Екипът за реагиране при компютърни инциденти на Украйна (CERT-UA) предупреди за кибератаки, насочени срещу държавни органи в страната, които са част от шпионска кампания.

Наборът от прониквания, приписван на участник в заплахатаизвършител, проследяван от органа като UAC-0063 от 2021 г., използва фишинг примамки за внедряване на различни зловредни инструменти в заразените системи. Произходът на хакерския екип понастоящем е неизвестен.

Във веригата на атаката, описана от агенцията, имейлите са насочени към неуточнено министерство и се твърди, че са от посолството на Таджикистан в Украйна. Предполага се, че съобщенията са изпратени от предварително компрометирана пощенска кутия.

Към имейлите е прикачен документ на Microsoft Word, който при активиране на макроси стартира кодиран VBScript, наречен HATVIBE, който след това се използва за пускане на допълнителен зловреден софтуер.

Той включва кийлогър (LOGPIE), базиран на Python backdoor, способен да изпълнява команди, изпратени от отдалечен сървър (CHERRYSPY), и инструмент, фокусиран върху ексфилтрирането на файлове с определени разширения (STILLARCH или DownEx).

Струва си да се отбележи, че DownEx наскоро беше документиран от Bitdefender като използван от неизвестен извършител в силно целенасочени атаки, насочени към правителствени структури в Казахстан и Афганистан.

„Допълнителното проучване на инфраструктурата и свързаните с нея файлове даде възможност да се заключи, че сред обектите на интерес на групата са организации от Монголия, Казахстан, Киргизстан, Израел [и] Индия“, заявиха от CERT-UA.

Констатациите показват, че някои групировки все още използват зловреден софтуер, базиран на макроси, въпреки че Microsoft деактивира тази функция по подразбиране във файловете на Office, изтеглени от интернет.

Въпреки това ограниченията на Microsoft са накарали няколко групи за атаки да експериментират и да адаптират своите вериги за атаки и механизми за доставка на полезен товар, за да включат необичайни типове файлове (CHM, ISO, LNK, VHD, XLL и WSF) и техники като контрабанда на HTML.

Фирмата за корпоративна сигурност Proofpoint заяви, че е наблюдавала множество брокери на първоначален достъп (IAB) – хакери, които проникват в големи цели и след това продават този достъп на други киберпрестъпници с цел печалба – използващи PDF и OneNote файлове от декември 2022 г.

„Експериментирането и редовното преминаване към нови техники за доставка на полезен товар от страна на проследените атакуващи, особено IAB, е значително по-различно от веригите за атаки, наблюдавани преди 2022 г., и предвещава нова нормална дейност на заплахите“, заявиха от компанията.

„Най-опитните киберпрестъпни субекти вече не разчитат на една или няколко техники, а по-скоро често разработват и повтарят нови TTP. Бързият темп на промяна при много банди предполага, че те разполагат с време, възможности и разбиране на пейзажа на заплахите, за да разработват и изпълняват бързо нови техники.“

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
Бъдете социални
Още по темата
20/09/2023

APT36 заразяват устройства ...

Хакерската група APT36, известна още като...
20/09/2023

Microsoft: Кибератаките "Pe...

Microsoft предупреждава, че глобална кампания за...
29/08/2023

Космическата индустрия на С...

Според съвместно предупреждение, публикувано тази седмица...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!