Търсене
Close this search box.

„Киберпредизвикателството с изкуствен интелект“ показва, че САЩ водят процеса

Със стартирането на най-новата си схема правителството на САЩ подчертава желанието си да развива отношения на сътрудничество с частни предприятия и общността с отворен код в областта на изкуствения интелект и сигурността.

В сряда администрацията на Байдън разкри плановете си за стартиране на мащабен конкурс, подкрепян от правителството, който има за цел да проучи използването на изкуствен интелект (ИИ) в подкрепа на националната киберсигурност.

Конкурсът „AI Cyber Challenge“ ще предложи награди на стойност до 20 млн. долара и ще помогне за „стимулиране на създаването на нови технологии за бързо подобряване на сигурността на компютърния код“, което според Белия дом е сред „най-неотложните предизвикателства“ за страната.

Освен това схемата ще включва тясно сътрудничество с множество водещи компании, работещи в областта на изкуствения интелект, включително Google, Microsoft, OpenAI и Anthropic.

„Днес администрацията на Байдън-Харис стартира голям двугодишен конкурс, който ще използва изкуствен интелект за защита на най-важния софтуер на Съединените щати, като например кода, който помага за функционирането на интернет и нашата критична инфраструктура“, се казва в изявление на Белия дом.

„Това е най-новата стъпка на администрацията на Байдън-Харис за осигуряване на отговорно развитие на нововъзникващите технологии и защита на американците.“

Този ход на правителството изглежда надгражда намерението му да насърчи по-тесни връзки с частния сектор, общността на отворения код и основните играчи в индустрията като част от по-широката му Национална стратегия за киберсигурност.

Миналия месец Белият дом публикува план на първите си действия чрез стратегията, които включват създаването на цялостна рамка, насочена към намаляване на риска от уязвим софтуер в критичната инфраструктура.

Правителството заяви, че съгласно рамката „най-големите, най-способните и най-добре позиционираните“ организации както в публичния, така и в частния сектор следва да поемат „по-голям дял от тежестта за намаляване на киберриска“.

Създаването на по-близки отношения с частния сектор е в полза на правителството в това отношение, тъй като му позволява да се възползва от значителния експертен опит и обширната технологична екосистема на страната.

Със схемата за предизвикателство в областта на изкуствения интелект ситуацията не е по-различна и би могла да помогне на администрацията да ускори използването на системи с изкуствен интелект за укрепване на националната сигурност в период на ескалиращи заплахи.

Ангажименти за отворен код

Ключов момент в рамките на съобщението от тази седмица е изискването участващите организации да направят своите материали и решения с отворен код.

„Компаниите, работещи в областта на изкуствения интелект, ще предоставят своите авангардни технологии – някои от най-мощните системи за изкуствен интелект в света – на разположение на конкурентите, за да ги използват при разработването на нови решения за киберсигурност“, се казва в изявление на Белия дом.

Фондацията за сигурност с отворен код (OpenSSF), която е част от Фондацията за Linux, също ще служи като консултантска фигура в предизвикателството.

Като част от участието си в схемата фондацията ще помогне „да се гарантира, че спечелилият софтуерен код ще бъде използван веднага за защита на най-важния американски софтуер“.

Това желание за включване на общността на отворения код в схемата е в тясно съответствие с общата позиция на правителството по отношение на екосистемата в последно време.

В съобщението от миналия месец беше потвърдено, че Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност (CISA) ще работи както с частния сектор, така и с общността на отворения код, за да ускори разработването на софтуер, защитен по проект, занапред.

Създаването на благоприятна среда за екосистемата с отворен код е аспект от настоящата стратегия на САЩ, който беше приветстван през последните месеци.

По време на представянето на киберстратегията през март тази година администрацията на Байдън беше похвалена за позицията си по отношение на иновациите с отворен код, което е в рязък контраст с това, което се наблюдава в Европейския съюз (ЕС) през същия период.

Съюзът многократно е критикуван за блокирането на екосистемата с отворен код както по отношение на разработването на изкуствен интелект, така и по отношение на сигурността, като критиците определят този подход като силно възпрепятстващ и създаващ „смразяващ“ ефект в общността.

 

 

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
Бъдете социални
Още по темата
13/04/2024

На федералните агенции на С...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и...
08/04/2024

NIS2: От риск към възможност

На 02.04.2024 г. в столичния ИНТЕР...
07/04/2024

МЗ на САЩ предупреждава бол...

Министерството на здравеопазването и човешките ресурси...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!