Търсене
Close this search box.

Киберсигурност за деца: 7 съвета за родители

Отглеждането на дете днес означава отглеждане на дигитално дете – то е постоянно свързано с онлайн света чрез смартфони, лаптопи и други електронни устройства. Където и да отидат, интернет ги следва, което означава, че киберсигурността за деца става все по-важна тема за решаване.

Проучванията показват, че много деца и младежи са постоянно свързани с интернет, но също така разкриват, че повече от 40% от тези лица са разкрили или ще разкрият чувствителна и лична информация онлайн.

Това е опасно, но децата, които не разбират киберсигурността или които не са защитени с първокласна онлайн защита, са по-склонни случайно да се изложат на опасност. Това ръководство има за цел да помогне за опростяване на киберсигурността за децата и да улесни дискусиите за киберсигурността.

1. Първо се образовайте

Преди да започнете да преподавате киберсигурност на децата си, първо трябва да разберете концепцията. Съществуват много опасности, свързани с онлайн сърфирането, но е трудно да обясните и да наложите на децата безопасността в интернет, когато не разполагате с пълната картина.

Съществуват три вида заплахи, с които детето може да се сблъска, докато сърфира в интернет:

 • Непознати и хищници: Хищниците често издирват деца в социалните мрежи или в сайтове за онлайн игри. Обикновено те подмамват децата да споделят потребителски имена, пароли, информация за плащания или други чувствителни данни.
 • Връстници: С пренасянето на комуникацията и забавленията в интернет се увеличават и тормозът и издевателствата. Децата могат да се сблъскат с кибертормоз от страна на свои връстници – както познати, така и непознати.
 • Сами: Децата, които са оставени онлайн без надзор, могат несъзнателно да изтеглят зловредно съдържание или да отворят опасни връзки. Възможно е също така случайно да разкрият лична информация в публична платформа.

Познаването на тези видове заплахи може да ви помогне да защитите децата, докато сърфират в интернет. Образованието позволява също така на родителите и настойниците да дадат безопасен пример за използване на интернет, което е чудесен начин да научите децата на киберсигурност. За да направите това, не забравяйте да:

 • Пазете данните си за себе си и внимателно избирайте какво публикувате онлайн
  създавате силни и трудни пароли
 • Задайте настройки за поверителност на акаунтите в социалните мрежи
 • Определете и следвайте същите или подобни очаквания за интернет като децата си

Следването на тези съвети – и непрекъснатото изучаване на киберсигурността – е първата стъпка към това да запазите безопасността на вас и вашето семейство онлайн.

2. Обсъждане на очакванията за интернет

Преди да се включите в интернет, е важно да определите и поддържате очакванията за интернет. Тези очаквания ще направляват използването на интернет в домакинството и могат да се използват за обясняване на опасностите, свързани със сърфирането в мрежата.

Вашите очаквания за интернет трябва да включват:

 • Силни пароли за онлайн сайтове
 • Защита на паролите и очаквания
 • Правила за уникални потребителски имена
 • Правила за споделяне на лична информация онлайн – включително пълни имена, възраст и адреси
 • Ограничения на времето, прекарано в интернет и пред екрана
 • Разрешения за приложения
 • Инструкции и разрешения за инсталиране на приложения
 • Плащания онлайн и в приложенията

 

Когато създавате очаквания за интернет, трябва да се опитате да създадете ограничения, които са гъвкави, но предпазващи. С напредването на възрастта на децата е възможно да ги включите и в разговорите за техните очаквания относно интернет.

След като определите и съгласувате очакванията си за интернет, създайте и подпишете семейно медийно споразумение. Тези споразумения ще държат всеки отговорен за действията си онлайн, което може да насърчи безопасното използване на интернет.

3. Използвайте проактивен подход, основан на овластяване

Макар че онлайн светът може да бъде опасен, той не трябва да бъде страшен – както за децата, така и за възрастните. Да отблъсквате децата от интернет не е добър план за тяхната безопасност. Вместо това се съсредоточете върху това да научите децата как да се предпазват онлайн чрез овластяване.

Като възложите на децата отговорността за собствената им онлайн безопасност, те вероятно ще оценят уважението, което им показвате, и ще приемат отговорността си сериозно. Също така не предполагайте какво знаят децата за киберсигурността. Вместо това ги попитайте какво разбират и им помогнете да попълнят празните места.

Този вид проактивен подход може да помогне за изграждането на доверие между детето и възрастния. Обсъждането на киберсигурността за деца изисква нещо повече от еднопосочен разговор – и двете страни трябва да са наясно с опасностите и да носят отговорност за собствената си безопасност.

4. Създаване на безопасна среда

Дори и да използвате подход, основан на овластяване, все пак има вероятност някое дете да направи грешка или да наруши очакване в интернет. Ако това се случи, вие искате да сте човекът, към когото детето да се обърне и да се чувства сигурно.

Периодично проверявайте поведението на детето в интернет и дръжте под ръка семейните си медийни споразумения, но също така бъдете готови да обсъждате промяната на очакванията с напредването на възрастта на децата. Освен това им напомняйте за опасностите, които крият онлайн дейностите, но също така ги уверявайте, че ще бъдете до тях, ако възникне сложна ситуация.

5. Инвестирайте в инструменти за киберсигурност

Обучението на децата по въпросите на киберсигурността е важно, но също така трябва да създадете защитни системи или да инвестирате в инструменти за киберсигурност, за да добавите допълнително ниво на сигурност при сърфиране онлайн. Помислете за инструменти за сигурност, като например:

 • Антивирусен софтуер, който може да ви предупреди и да спре опасен зловреден софтуер да атакува и повреди системата.
 • VPN мрежи, които защитават потребителите, докато сърфират в интернет или се свързват с мрежи в обществени системи.
 • Мениджъри на пароли, които могат да помогнат за защита на паролите в различни платформи.
 • Блокери на съдържание, които определят кои приложения или уебсайтове са достъпни за потребителя.

6. Лексика в областта на киберсигурността

Ако преподавате киберсигурност на децата си, те трябва да знаят лексиката. Въпреки че децата може да не разберат веднага как всички тези термини се съчетават, важно е да ги обсъдите.

Като начало преподавайте термини, свързани с киберсигурността, като например:

Киберпрестъпления: Онлайн незаконни дейности, обикновено свързани с компютър или мрежа
Цифров отпечатък: Данни, оставени от онлайн дейности, които могат да бъдат проследени, наблюдавани и съхранени
Криптиране: Кодова система, използвана за защита на информацията, докато се пренася през мрежа или система
Защитна стена: Система, предназначена да предотвратява неоторизиран достъп до мрежата
Хакер: Лице, което прониква в компютърна мрежа
Интернет: Световна система от компютърни мрежи
Интернет на нещата (IOT): Съвкупност от предмети, които могат да се свързват с интернет и да им се присвоява IP адрес
Доставчик на интернет услуги (ISP): Дружество, което предоставя интернет услуги
IP адрес: Идентификационен номер, който се присвоява на всяко електронно устройство
Зловреден софтуер: Вид опасен софтуер, който вреди на електронните устройства
Модем: Устройство, което осигурява достъп до интернет
Маршрутизатор: Маршрутизатор: мрежово устройство под формата на малка кутия, което свързва всички електронни устройства на едно място и им позволява да се присъединят към една и съща мрежа
Вирус: Вид зловреден софтуер, който може да повреди и унищожи мрежови системи

Редовно преглеждайте термините си и добавяйте нови думи. По този начин те ще бъдат подготвени да общуват с вас, ако попаднат в страшна ситуация онлайн.

 

7. Изберете подходящи за възрастта ресурси

Киберсигурността може да бъде сложна тема. Децата се нуждаят от достъп до подходящи за възрастта им ресурси, за да разберат най-добре киберсигурността за деца. Помислете за изтегляне или закупуване на образователни приложения или за използване на специфични ресурси за отпечатване и онлайн ресурси, за да обучите децата на киберсигурност.

Етикети с двоични кодови имена
Двоичният код е сложна тема за киберсигурността. За да помогнете на децата да разберат двоичния код, това упражнение им позволява да разгледат двоичния код UTF-8 и да го използват за създаване на табелка за име.

Киберзадачи
Cyber Quests – предлагани онлайн от US Cyber Challenge – са поредица от предизвикателни състезания. Макар че тези куестове са предназначени за определяне на следващото поколение специалисти по киберсигурност, те могат да се използват и за определяне на областите, в които децата разбират концепциите за киберсигурност и в които имат нужда от повече помощ. Много от тези куестове са насочени към деца в тийнейджърска възраст, така че имайте предвид трудността, преди да насърчите детето да започне даден куест.

Съвпадение на дефинициите за зловреден софтуер
Това занимание за сдвояване на думи и определения може да помогне на децата да идентифицират и открият значенията на важни термини в областта на киберсигурността. След като приключите с тази дейност, обсъдете термините, включително кои според тях са най-застрашаващи.

Дейности на властите за безопасно сърфиране в интернет
Създадена с оглед на различни възрастови нива, „Безопасно сърфиране онлайн“ е колекция от „острови“, съставена от множество дейности, свързани с компютърната и онлайн сигурността. Децата работят, за да изпълнят поредица от дейности за своята възрастова група, преди да бъдат тествани за знанията си в областта на киберсигурността.

Дейност „Мисли като хакер“
За да помогне на децата да разберат информацията, която споделят, тази дейност ги призовава да анализират собствените си социални медии – или тези на приятел или член на семейството – през погледа на хакер.

Рамка на компютърните науки
Рамката за компютърни науки е съвместен проект, който има за цел да помогне на преподавателите да създават онлайн курсове, но може да се използва и просто за подпомагане на обучението на деца от 12 клас по онлайн концепции.

Киберсигурността за деца не трябва да е непосилна – всъщност обучението на децата по киберсигурност е чудесен начин да се усъвършенства безопасността в интернет и всички да бъдат защитени.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...

Всичко за Закона за онлайн безопасността на дец...

За последен път Конгресът прие закон за защита на децата в интернет...
Бъдете социални
Още по темата
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

NIS 2: Въвеждане на по-стро...

Новата директива на ЕС NIS 2...
23/07/2024

Грешки в киберсигурността н...

В днешните забързани организации крайните потребители...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!