Търсене
Close this search box.

Кill switch елиминира ботнета Mozi

Ботнетът Mozi вече е само част от предишната си същност, благодарение на де факто задействания през август изключвател.

Активен от септември 2019 г., Mozi е peer-to-peer (P2P) ботнет, който позволява разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS), както и ексфилтрация на данни и изпълнение на полезен товар. Той заразява устройства, базирани на интернет на нещата (IoT) – използвайки например мрежови шлюзове като входна точка за по-мощни пробиви – и изходният му код има корени в други ботнети, базирани на IoT, включително Mirai, Gafgyt и IoT Reaper.

Някога най-плодовитият ботнет в света, Mozi вече е почти спрян. В публикации, публикувана на 1 ноември, изследователи по киберсигурност предполагат, че създателите или вероятно китайското правителство са отговорни за разпространението на актуализация, която е убила способността му да се свързва с външния свят, оставяйки само малка част от работещите ботове.

“Новата актуализация за убиване на бота е просто “орязана” версия на оригиналния Mozi”, обяснява Иван Бешина, старши изследовател на зловреден софтуер в ESET. “Тя има същия механизъм за устойчивост и настройва защитната стена по същия начин като Mozi, но няма всички негови мрежови възможности”, което я прави ненужна за бъдеща употреба.

Изчезването на Mozi

Още в първите си дни Mozi беше сила, с която трябваше да се съобразяват. Според X-Force на IBM от края на 2019 г. до средата на 2020 г. на него са се падали 90% от глобалния трафик на ботнети, което е довело до огромен скок в общия трафик на ботнети. Неотдавна, през 2023 г., ESET проследи над 200 000 уникални бота Mozi, въпреки че можеше да са много повече.

Сега мрежата изчезна, дори по-бързо, отколкото се появи.

На 8 август случаите на Mozi в рамките на страната Индия паднаха като скала. На 16 август същото се случи и в Китай. Сега ботнетът почти не съществува в нито една от двете страни, а глобалните екземпляри са намалели до малка част от това, което са били.

Конфигурации на Mozi в световен мащаб, в Индия и в Китай

Mozi configs globally, in India, and in China
Източник: ESET

На 27 септември изследователи от ESET откриха причината: конфигурационен файл в съобщение по протокола за потребителски данни (UDP), изпратено до ботовете Mozi, с инструкции за изтегляне и инсталиране на актуализация.

Актуализацията на практика е била превключвател за убиване.

То замени зловредния софтуер с копие на самия себе си и задейства няколко други действия на хост устройствата: деактивиране на определени услуги, достъп до определени портове и изпълнение на определени конфигурационни команди, както и установяване на същата опора на устройството като заменения зловреден файл.

Припокриването с оригиналния му изходен код и частните ключове, използвани за подписване на превключвателя за убиване, със сигурност показват, че отговорните лица са оригиналните автори, но изследователите също така предполагат дали авторите може да са били принудени да убият творението си от китайските правоприлагащи органи, които ги арестуват през 2021 г.

Това ли е краят на Mozi?

Въпреки огромното си присъствие по света, за Бешина Mozi не е била голяма заплаха в началото.

“Един от проблемите на Mozi беше, че генерираше значителни количества интернет трафик, тъй като ботовете активно атакуваха устройства по целия свят, опитвайки се да се разпространяват самостоятелно (без надзора на операторите). Това претрупваше регистрите за сигурност и създаваше дребни инциденти за анализаторите по сигурността, които наблюдаваха инфраструктурата. Всеки, който разполагаше с основни мерки за противодействие на сигурността, беше в безопасност”, казва той.

И по ирония на съдбата, благодарение на превключвателя за убиване, Mozi вече е направила своите хост устройства още по-устойчиви на бъдещи инфекции със зловреден софтуер, отколкото биха били в противен случай.

Както обяснява Бешина, “той защитава устройството от по-нататъшно заразяване с друг зловреден софтуер, тъй като изключва услугите за управление като SSH сървъра и въвежда строги правила за защитна стена. В този случай постоянството помага да се запази тази закалена конфигурация дори след рестартиране на устройството, така че авторите на kill switch са направили максималното, което са могли, за да избегнат повторно заразяване с оригиналния Mozi или друг зловреден софтуер.”

Източник: DARKReading

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
22/06/2024

ЕВРО 2024: Хакери удариха и...

Хакери нарушиха онлайн излъчването на мача...
02/04/2024

TheMoon със злонамерен бот...

Остарелите SOHO маршрутизатори и IoT устройства...
23/03/2024

Алабама се бори с DDoS киб...

Хактивистката група Anonymous Sudan претендира за...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!