Търсене
Close this search box.

Killnet заплашва с атаки срещу SWIFT и световното банкиране

Проруският хактивистки колектив, известен като Killnet, твърди, че работи съвместно с възродената форма на известната банда за откуп ReVIL. Целта? Да се извърши атака срещу западната финансова система.

Групата предупреждава, че нападенията са неизбежни, както е неизбежен  следващия ден, но не е ясно дали заплахите са нещо повече от блъстери и сабисти, особено като се има предвид досегашният опит на Killnet в извършването най-много на леко разрушителни разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS).

Въпреки това във видеоклип, публикуван в руски канал в Telegram на 16 юни, Killnet отправя зловещи заплахи срещу банковата система SWIFT (известна с това, че през 2018 г. стана обект на атака от страна на Lazarus); системата за международни банкови преводи Wise; услугата за вътрешноевропейски плащания SEPA; централните банки в Европа и САЩ (т.е. Федералния резерв) и други институции.

„В публикацията се твърди, че заплахите  Killnet, REvil и Anonymous Sudan ще се обединят за кампанията“, твърдят изследователите от ZeroFox, пишейки в светкавично предупреждение за заплахата. „Killnet посочва, че атаката е мотивирана от предоставянето на оръжия от страна на САЩ в помощ на Украйна, като заявява: „отблъснете маниаците по формулата, няма пари – няма оръжия – няма киевски режим“.

Новите бестселъри на Килнет: Истински или въображаеми?

Що се отнася до заявените партньорства, Anonymous Sudan е новопоявил се DDoS играч, който по-рано тази година се насочи към структури във Франция, Германия, Нидерландия и Швеция, уж в отмъщение за предполагаема антиислямска дейност във всяка от тези страни. Въпреки тази религиозна група обаче изследователите на Trustwave в миналото са свързвали Anonymous Sudan с Killnet, като са отбелязвали, че това може да е просто маскиран филиал.

Що се отнася до ReVIL, която се взриви през 2022 г. след руско изтегляне, доказателствата за повторното ѝ появяване са отпреди един ден: На 15 юни е създаден канал в Telegram, наречен, както подобава, „REvil“. Той е използван за разпространяване на възклицание („Здравей, Killnet“), което впоследствие е било усилено препубликувано в канал на Telegram, свързан с Killnet, според ZeroFox.

„Това е единственият пост в канала до момента и не са наблюдавани допълнителни доказателства, обосноваващи партньорството“, отбелязват изследователите.

Предишният полъх на възкръсването на ReVIL се появи преди повече от година, когато се появиха слухове, че някои членове се прегрупират – но от това не произлезе нищо повече.

Възможно е Killnet да е създал партньорството с ReVIL, за да придаде тежест на заплахите си срещу някои трудни цели. Въпреки че Killnet успешно е атакувал големи играчи преди, като Белия дом и сателитната комуникация на SpaceX в Украйна, те са имали „ограничено въздействие, причинявайки кратки прекъсвания на услугите и нарушавайки достъпа до информация“, казват изследователите от ZeroFox. Партньорството с ReVIL, ако  е нещо повече от полет на фантазията, „би им позволило по-голям достъп до експлоатиране на уязвимости, проникване в мрежата и ексфилтриране на данни“.

При липса на това партньорство „ако заплахите са легитимни, малко вероятно е  да доведат до масови или продължителни прекъсвания на западната банкова инфраструктура, въпреки новопоявилите се връзки с REvil и Anonymous Sudan“, добавят те.

Дори и така да е, публичният натиск около предполагаемата предстояща финансова катастрофа може да е просто опит да се притеснят западните правителства и финансови институции, заключават от ZeroFox – или, като се има предвид склонността на Killnet към измами, просто опит да се привлече внимание и известност.

Източник: DARKReading

Подобни публикации

29 май 2024

Пуснат е експлойт за FortiSIEM с максимална тежест

Изследователи в областта на сигурността публикуваха доказателство з...
29 май 2024

Операторът на NYSE Intercontinental Exchange по...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ ...
29 май 2024

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X е уязвим към пропуски в сигур...
29 май 2024

Christie's потвърждава пробив от RansomHub

Christie’s потвърди, че е претърпяла инцидент със сигурността...
28 май 2024

Потребителите на блокери на реклами имат пробле...

Много потребители съобщават, че видеоклиповете в YouTube автоматичн...
28 май 2024

VMware е била използвана в неотдавнашната хакер...

MITRE сподели информация за това как свързаните с Китай хакери са и...

Как работи Интерпол в областта на киберпрестъпн...

Необходима е сложна координация между правоприлагащите органи, съде...
28 май 2024

Хакерите се насочват към VPN мрежите на Check P...

Заплахите се насочват към VPN устройствата за отдалечен достъп на C...
Бъдете социални
Още по темата
16/05/2024

Украински и латвийски телев...

Само в Украйна бяха прекъснати поне...
10/05/2024

Полша твърди, че руски воен...

Полша съобщава, че подкрепяна от държавата...
07/05/2024

Amnesty International посоч...

Нарастващото количество технологии за наблюдение, които...
Последно добавени
29/05/2024

Пуснат е експлойт за FortiS...

Изследователи в областта на сигурността публикуваха...
29/05/2024

Операторът на NYSE Intercon...

Миналата сряда Комисията по ценните книжа...
29/05/2024

Рутерът за игри TP-Link Arc...

Рутерът за игри TP-Link Archer C5400X...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!