Търсене
Close this search box.

Китайци са арестувани за пране на 73 милиона долара

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на двама арестувани китайски граждани за предполагаемо организиране на измама „клане на прасета“, при която чрез подставени дружества са изпирани най-малко 73 милиона долара от жертвите.

Лицата, Дарен Ли, 41 г., и Ичън Джан, 38 г., са арестувани в Атланта и Лос Анджелис съответно на 12 април и 16 май.

Чуждестранните граждани са „обвинени в ръководене на схема за изпиране на средства в размер на най-малко 73 млн. долара, свързана с международна измама с крипто инвестиции“, заяви заместник-главният прокурор Лиза Монако.

Прокурорите обвиняват Ли, Джан и техните съучастници в управлението на международен синдикат, който е изпирал средства, получени чрез инвестиционни измами с криптовалута.

Твърди се, че като част от измамната операция жертвите са били подвеждани да прехвърлят милиони долари в американски банкови сметки, открити на името на различни фиктивни дружества.

„Мрежата от перачи на пари след това е улеснила прехвърлянето на тези средства към други национални и международни банкови сметки и платформи за криптовалути по начин, предназначен да прикрие източника, естеството, собствеността и контрола на средствата“, заявиха от Министерството на правосъдието.

Смята се, че средствата са били изпирани чрез американски финансови институции към банкови сметки на Бахамските острови, след което впоследствие са били конвертирани в USDT или Tether и изпратени към портфейли за криптовалути, включително един, контролиран от Ли.

По-специално, Ли и Джан са контролирали съучастниците на по-ниско ниво, които са прехвърлили приходите в чужбина към банкови сметки в Deltec Bank на Бахамите. Поне една от банковите сметки е била управлявана с финансовата помощ на Ли, като Джан също е получавал директно средствата на жертвите, според разсекретения обвинителен акт.

И двамата са обвинени в заговор за извършване на пране на пари и в шест съществени обвинения за международно пране на пари. Ако бъдат признати за виновни, ги грози до 20 години затвор по всяко от обвиненията.

Измамите с „транжиране на прасета“ често включват измамници, които се приближават до самотни, богати мишени, използвайки приложения за съобщения, услуги за запознанства и платформи за социални медии, за да изградят доверие и да ги убедят да инвестират в различни схеми, които твърдят, че предлагат по-добра възвръщаемост, само за да бъдат парите им прехвърлени в портфейли под техен контрол.

През декември 2023 г. правителството на САЩ обяви обвинения срещу четирима граждани за предполагаемото им участие в незаконна схема, която им е донесла повече от 80 млн. долара чрез измами с инвестиции в криптовалути.

След това миналия месец Google заведе дело в САЩ срещу двама разработчици на приложения, базирани съответно в Шънджън и Хонконг, за това, че са наводнили Play Store с фалшиви криптоприложения, за да извършат кражба на криптовалута, използвайки подобна тактика.

Държави като Бирма, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар и Филипините също се превърнаха в свърталище на романтични измами, които често примамват нищо неподозиращи хора с обещания за доходоносна работа, за да ги транспортират до така наречените „фабрики за измами“, където ги принуждават да участват в операцията.

В неотдавнашен репортаж, публикуван от BBC News, се описва как 24-годишен шриланкиец, който е бил нает за работа по въвеждане на данни, е бил отведен в Мяуади, град в югоизточната част на Мианмар, и насилствено задържан в лагер, управляван от „китайско говорещи бандити“.

Нещо повече, лицето, идентифицирано като Рави (името е променено), е било измъчвано заради отказ да участва, съблечено е и са му били нанесени електрошокове по краката.

„Прекарах 16 дни в килията, защото не им се подчиних“, е цитиран да казва той пред британския телевизионен оператор. „Даваха ми да пия само вода, смесена с цигарени угарки и пепел.“

В друг случай 21-годишен младеж от индийския щат Махаращра е бил трафикиран в Мианмар заедно с петима други индийски мъже и две филипински жени през август 2022 г., но в крайна сметка е бил пуснат, след като е платил откуп.

Интерпол описва ситуацията като измама в промишлени мащаби, подхранвана от трафика на хора, а Държавният департамент на САЩ осъжда базирани в Китай синдикати на организираната престъпност за това, че се представят за трудови посредници, за да набират хора с познания по английски език от Африка и Азия.

Двама братя са арестувани за кражба на 25 млн. долара в нов крипто обир

Развитието на събитията идва в момент, когато Министерството на правосъдието разсекрети обвинителен акт срещу Антон Перейр-Буено, на 24 г., от Бостън, и Джеймс Перейр-Буено, на 28 г., от Ню Йорк, в заговор за извършване на телеграфна измама, телеграфна измама и заговор за извършване на пране на пари. Всеки от тях е заплашен от максимално наказание от 20 години затвор за всеки от пунктовете.

„Обвиненията в обвинителния акт произтичат от предполагаема нова схема на обвиняемите за използване на самата цялост на блокчейна на Ethereum за измамно получаване на криптовалута на стойност приблизително 25 млн. долара в рамките на около 12 секунди“, заяви Министерството на правосъдието.

Твърди се, че братята, които са учили в Масачузетския технологичен институт (MIT), са използвали своите умения, за да осъществят новата схема в началото на април 2023 г., която включва „първата по рода си манипулация“ на протоколите, залегнали в основата на блокчейна на Ethereum.

Това позволило на обвиняемите да получат измамно достъп до висящи трансакции, да променят движението на електронната валута и в крайна сметка да насочат 25 млн. долара в криптовалута от жертвите към техните сметки чрез серия от трансакции, предназначени да прикрият собствеността на откраднатите средства.

„Антон Перейр-Буено и Джеймс Перейр-Буено манипулираха и подправиха процеса и протоколите, чрез които транзакциите се валидират и добавят към блокчейна на Етериум“, заявиха от Министерството на правосъдието, като добавиха, че те „щателно са планирали“ атаката в продължение на няколко месеца.

Едновременно с това те са предприели и стъпки за прикриване на следите, като са скрили самоличността си и са укрили неправомерните си печалби чрез създаване на подставени лица, частни адреси за криптовалута и чуждестранни борси за криптовалута. Уязвимостта MEV-Boost, използвана за компрометиране на целостта на блокчейна на Ethereum, междувременно беше поправена.

„Братята Перейра-Буено откраднаха 25 млн. долара в криптовалута Ethereum чрез технологично сложна, авангардна схема, която планираха в продължение на месеци и изпълниха за секунди“, заяви Монако. „Тъй като пазарите на криптовалути продължават да се развиват, Министерството ще продължи да изкоренява измамите, да подкрепя жертвите и да възстановява доверието в тези пазари.“

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

18 юни 2024

Koсмосът: Последната граница за кибератаки

Неспособността да си представим – и да се подготвим за –...
18 юни 2024

Лондонските болници още не могат да се съвземат...

Няколко лондонски болници, които все още не са се справили с кибера...
17 юни 2024

Арестуваха британец от Scattered Spider

22-годишен британски гражданин, за когото се предполага, че е свърз...
17 юни 2024

Adobe с вътрешни проблеми на фона на опасения, ...

Adobe гаси пожар на два фронта заради политиката си за използване н...
17 юни 2024

Потребностите от електроенергия в центровете за...

Новото партньорство на Google с базираната в Невада компания NV Ene...
17 юни 2024

Microsoft поправи безкликова уязвимост в Outlook

Morphisec предупреждава, че една от уязвимостите, които Microsoft о...
17 юни 2024

ASUS предупреждава за проблеми при 7 рутера

ASUS пусна нова актуализация на фърмуера, която отстранява уязвимос...
16 юни 2024

CISA предупреждава за бъг в Windows, използван ...

Американската агенция за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
16 юни 2024

Бивш служител е осъден на 32 месеца затвор за и...

Бивш служител на National Computer Systems (NCS), отговарящ за осиг...
Бъдете социални
Още по темата
06/06/2024

ГДБОП арестува 11 души за и...

При проведена мащабна акция на ГДБОП...
05/06/2024

Измами с фалшиви предложени...

Днес ФБР издаде предупреждение за измамници,...
15/05/2024

Шефът на Tornado Cash полу...

Алексей Перцев, един от главните разработчици...
Последно добавени
18/06/2024

Koсмосът: Последната границ...

Неспособността да си представим – и...
18/06/2024

Лондонските болници още не ...

Няколко лондонски болници, които все още...
17/06/2024

Арестуваха британец от Scat...

22-годишен британски гражданин, за когото се...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!