Търсене
Close this search box.

КНДР шпионира руска ракетна фирма

Двама различни севернокорейски държавни извършителя са свързани с кибератака срещу голямата руска компания за ракетно инженерство NPO Mashinostroyeniya.

Фирмата за киберсигурност SentinelOne заяви, че е установила „два случая на свързано със Северна Корея компрометиране на чувствителна вътрешна ИТ инфраструктура“, включително случай на компрометиране на сървър за електронна поща и внедряване на задна врата за Windows, наречена OpenCarrot.

Нарушаването на сървъра за електронна поща с Linux се приписва на ScarCruft. От друга страна, OpenCarrot е известен имплант, за който преди това е установено, че е използван от Lazarus Group. Атаките са били сигнализирани в средата на май 2022 г.

Базираното в Реутов ракетно конструкторско бюро NPO Mashinostroyeniya е санкционирано от Министерството на финансите на САЩ през юли 2014 г. във връзка с „продължаващите опити на Русия да дестабилизира Източна Украйна и продължаващата окупация на Крим“.

Въпреки че и ScarCruft (известна още като APT37), и Lazarus Group са свързани със Северна Корея, заслужава да се отбележи, че първата е под надзора на Министерството на държавната сигурност (МДС). Lazarus Group е част от Лаборатория 110, която е съставна част на Главното разузнавателно управление (ГРУ) – основната външна разузнавателна служба на страната.

Разработката бележи рядко срещано сближаване, при което две независими групи за заплахи, базирани в Северна Корея, са се насочили към една и съща структура, което показва „изключително желана стратегическа шпионска мисия“, която би могла да бъде от полза за спорната й ракетна програма.

OpenCarrot е реализиран като библиотека за динамично свързване (DLL) за Windows и поддържа над 25 команди за провеждане на разузнаване, манипулиране на файлови системи и процеси и управление на няколко комуникационни механизма.

„Благодарение на широкия спектър от поддържани функционалности OpenCarrot позволява пълно компрометиране на заразени машини, както и координиране на множество заразявания в локална мрежа“, казват изследователите по сигурността Том Хегел и Александър Миленкоски.

Точният метод, използван за пробив на имейл сървъра, както и веригата от атаки, използвана за доставката на OpenCarrot, остават неизвестни, въпреки че е известно, че ScarCruft разчита на социално инженерство, за да фишира жертви и да доставя задни врати като RokRat.

Нещо повече, по-внимателното проучване на инфраструктурата на атаката разкри два домейна centos-packages[.]com и redhat-packages[.]com, които имат сходство с имената, използвани от участниците в заплахата при хакването на JumpCloud през юни 2023 г.

„Този инцидент стои като убедителна илюстрация на проактивните мерки на Северна Корея за тайно постигане на целите им за разработване на ракети, за което свидетелства директното им компрометиране на руска организация от отбранително-промишлената база (ОПБ)“, заявиха изследователите.

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
Бъдете социални
Още по темата
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

КНДР се възползва от 2 подт...

Този месец MITRE ще добави две...
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!